Tjedan menstrualnom siromaštvu

Zelena akcija obilježila tjedan menstrualnog siromaštva performansom: ‘Krvavo plaćamo ovaj otpad‘

Zelena akcija obilježila je tjedan menstrualnog siromaštva performansom na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Upozorili su na potrebu smanjenja poreza na menstrualne potrepštine te promicanja korištenja višekratnih menstrualnih proizvoda.

Tjedan menstrualnog siromaštva (24. do 28. svibnja) obilježili su aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije performansom na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Transparent u obliku jednokratnog plastičnog uloška s natpisom "Krvavo plaćamo ovaj otpad" poziv je donositeljima odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i potaknu promicanje višekratnih menstrualnih proizvoda kao rješenje negativnog utjecaja plastike na naš planet.

Performansom se nastojala istaknuti činjenica da je menstrualno siromaštvo globalni problem te da korištenje plastičnih menstrualnih proizvoda za jednokratnu upotrebu negativno utječe kako na planet, tako i na zdravlje osoba koje ih koriste.

Čitajte i: Spas za žene: Na tržište stigao čistač menstrualnih čašica koji u manje od minute vraća osjećaj svježine

Osim poticanja na sustavne promjene, performansom se zahtijevalo uvođenje seksualnog i zdravstvenog obrazovanja u škole te na veću dostupnost višekratnih i održivih menstrualnih proizvoda.

image
Trećina osoba s menstruacijom izabrala bi sigurnije, održive i višekratne potrepštine ako bi si ih mogla priuštiti!
DARKO TOMAS/CROPIX


Glavnim problemom u Hrvatskoj aktivisti smatraju porez od 25% na menstrualne potrepštine, što je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu. Na taj se način povećava društvena nejednakost.

Čitajte i: Čudotvorna biljka koju nazivaju najboljom prijateljicom ženskih tegoba

Činjenice koje najviše zabrinjavaju su da više od 10% osoba s menstruacijom u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale, a isto toliko njih si ih uopće ne može priuštiti pa ih odabiru isključivo prema cijeni, a ne kvalitetu - prema istraživanju udruge PaRiter.

Linker
19. travanj 2024 15:18