pomognite si

Tjeskobni ste, ne možete zaspati i umorni ste više nego ikada prije? Isprobajte PMR metodu opuštanja, brza je i učinkovita

PMR metoda opuštanja odnosno progresivno opuštanje mišića primjenjuje se već više od 80 godina, a možete je vrlo lako provoditi kod kuće, najbolje prije spavanja.

Nakon godinu i pol dana života pod pandemijom, ne čudi da su mnogi od nas razvili napadaje tjeskobe, a k tome su doprinijeli i potresi, kako oni veliki, tako i manji. Neki još uvijek tijekom noći ili prije spavanja doživljavaju fantomske potrese, odnosno doživljavanje trešnje (zbog napetih mišića i trzanja živaca) kad je zapravo nema.

Zbog svih tih neugodnih iskustava već mjesecima teže se opuštamo u večernjim satima, kada nastupi tišina i puno teže padamo u san. Vrtimo se, zaspimo pa se naglo probudimo i onda opet ne možemo zaspati pa tako do jutra. Čini se da tome nema kraja, zar ne?

Ako i vi već noćima loše spavate i budite se umorniji nego ikad prije, postoji nešto što vam može pomoći da se konačno pošteno odmorite. Riječ je o progresivnom opuštanju mišića odnosno PMR metodi.

image
PMR metodu možete provoditi svugdje gdje možete naći malo mira.
UNSPLASH

Čitajte i: Psihologinja Tanja Dejanović Šagadin: ‘Sve je više onih koji žele kvalitetnije živjeti i na terapije dolaze zbog osobnog razvoja‘

Što je PMR metoda?

Progresivno opuštanje mišića metoda je oslobađanja od stresa i napetosti iz tijela. Drugim riječima, to je tehnika dubokog opuštanja koja se može koristiti za kontrolu stresa, tjeskobe, nesanice, a u nekim slučajevima i kronične boli. U širokoj primjeni je već više od 80 godina, a razvio ju je američki liječnik Edmund Jacobson.

Jacobson je utvrdio da kod stresa ili straha dolazi do nesvjesne napetosti mišića, a opuštanje mišića dovodi do osjećaja opuštenosti i umirivanja.

PMR je dakle jednostavan, ali učinkovit način za smirivanje u bilo koje doba dana jer vas potiče da fokusirate svoj um i tijelo na sadašnji trenutak. Neka istraživanja su pokazala da je PMR metoda iznimno djelotvorna u liječenju anksioznosti, stresa i problema sa spavanjem.

Kako sami možete provesti PMR metodu za opuštanje tijela?

  1. Ovu terapiju možete primijeniti na cijelo tijelo ili pak na određene dijelove tijela. Pa krenimo:
  2. Lezite u tihu sobu i udobno se smjestite ili lezite u krevet ako vam je vrijeme za spavanje.
  3. Usredotočite se na svoje udisaje i napnite mišiće dok polako udišete, primjerice, možete stisnuti šake.
  4. Dok izdišete, opustite mišiće.

Opustite se 15 do 20 sekundi duboko dišući i pazeći na to kako osjećate vaše mišiće prije i poslije opuštanja. Prijeđite na sljedeću mišićnu skupinu, primjerice bedra.

Julie Leonard, životna trenerica koja ima preko 30 godina iskustva u psihologiji, voli prakticirati PMR kao dio vođene meditacije.

"Mogu svu svoju pozornost posvetiti dahu i napetosti i opustiti mišiće. Neki načini za poboljšanje tehnike su disanje tako da možete čuti zvuk vašeg daha, poput zvuka valova", objašnjava Julie.

image
PMR metodu možete provoditi i tijekom meditacije.
UNSPLASH

Ovom tehnikom možete opustiti svaki dio vašeg tijela, važno je samo da mislite na ono što radite i budete prisutni u trenutku. Da tretman bude što uspješniji, može vam pomoći i atmosfera. Dakle, zapalite mirisne svijeće ili esencijalna ulja, zamračite prostor, a možete upaliti i laganu glazbu.

Čitajte i: Psihologinja otkriva provjerene i učinkovite metode kako se nositi s bolešću novog doba

Julie objašnjava kako često napinjemo mišiće u čeljusti, ramenima i rukama, što može dovesti do glavobolje, bolova u mišićima i bolova u leđima. Prilikom vježbanja PMR-a usredotočujete se na disanje dok oslobađate napetost u vašim mišićima.

"Kad smo usredotočeni na dah i opuštamo mišiće, naš je um odvraćen od previše razmišljajućeg dijela mozga u kojem se nalaze naše tjeskobne misli, a mi smo odvraćeni od tjeskobe i umjesto toga se fokusiramo na opuštanje", objasnila je.

Progresivna terapija opuštanja općenito je sigurna i ne zahtijeva stručno vodstvo. Čak i ako nemate puno vremena u danu, sigurno možete izdvojiti 20 minuta za opuštanje cijelog tijela koje će vam sigurno biti zahvalno.

Linker
18. travanj 2024 03:52