Profimedia, Alamy
UČENJE BEZ MUKE

5 dobrih savjeta za učenje stranog jezika putem mobilnih aplikacija

Uz bezbroj drugih područja života koje vam olakšavaju, mobilne aplikacije su odnedavno postale nezamjenjive kod učenja stranih jezika.

Iz uistinu bogatog i širokog izbora aplikacija za vas smo već odabrali pet najboljih, a sada vam donosimo i kratki vodič kako da vaše učenje stranog jezika uz njih bude što praktičnije i korisnije.

Budite oprezni s aplikacijama koje vam se predstavljaju kao “sveti gral“ učenja jezika i jedino što će vam ikad zatrebati.

Razvojni timovi aplikacija se uistinu trude napraviti najbolji mogući proizvod koji bi trebao odgovoriti svim potrebama korisnika, ali svaki ljubitelj stranih jezika će vam reći isto – najljepši trenutak u učenju i savladavanju stranog jezika jest čitav svijet koji se pred vama otvori kada dosegnete određenu razinu. To je svijet različitih izvora informacija koje vam najednom postaju dostupni, od novina i knjiga, preko televizije, glazbe i, zašto ne, stvarnih ljudi. Biste li se ograničili na samo jedan medij u vlastitom jeziku? Vjerojatno ne biste, pa zašto to onda učiniti kod učenja stranog jezika? Dobro je koristiti aplikacije i nije problem čak ni ako pomislite da s njima provodite previše vremena, samo pripazite da vam one ne postanu jedini izvor znanja.

Postavite si cilj i planirajte vlastite navike.

Želite li tečno govoriti jezik za nekoliko tjedana ili vam je učenje jezika samo trening za mozak? Dobre aplikacije su strukturirane tako da lekcije možete prilagoditi vlastitom rasporedu i potrebama. Štoviše, najbolje aplikacije će se same prilagoditi vašem ponašanju. One će vam pomoći da izgradite naviku korištenja jer je tako veća vjerojatnost da ćete se kontinuirano vraćati. Sami odlučite koje vam vrijeme najbolje odgovara i nastojite ga se držati, uklopite učenje jezika u vlastitu dnevnu rutinu. Umjesto da ujutro prolazite kroz mailove na koje ionako nećete odgovoriti dok ne dođete u ured, radije to vrijeme iskoristite da prođete lekciju ili dvije, a onda nove riječi možete ponavljati pod tušem. Možda zvuči čudno, ali je vrlo efikasno.

, Image: 292456625, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sjetite se da je aplikacija samo alat.

Odličan alat, ali i dalje samo alat, a ne viši cilj. Kreatori aplikacija koriste elemente video-igara koje ih čine zaraznima i ugrađuju ih u aplikaciju kako bi vas natjerali da se vraćate što češće. Može se činiti podmuklo, ali to je dobar način da nastavite učiti čak i kada biste inače izgubili motivaciju. Nećete baš čuti da netko iznad rječnika govori – “Potpuno sam ovisan o učenju španjolskog“, ali za aplikacije nije rijetkost čuti takve stvari. Unatoč svim nagradama koje vam pruža virtualno učenje kroz zabavu, ne smijete zaboraviti da je to samo sredstvo, a ne i cilj. Stalno imajte u vidu vlastite ciljeve.

Aplikacije vole feedback.

Povratna informacija nije samo prazna izmišljotina koja bi trebala smanjiti razmak između kreatora i korisnika aplikacije i dati “ljudski“ štih, ona je zaista nužna, u punom smislu riječi. Kao prvo, pomoću vašeg inputa aplikacija će postajati sve bolja jer se svaka povratna informacija bilježi i uvažava. Drugo, sve što dodirnete unutar aplikacije se može razmjerno brzo popraviti i nadograditi na zadovoljstvo svih korisnika. Ako s nečim niste zadovoljni, dajte to do znanja kreatorima aplikacije i, vjerujte, stvari se ponekad rješavaju nezamislivom brzinom.

Budite društveni.

Ne, nije riječ samo o postavljanju vlastitih rezultata na društvene mreže, riječ je o društvenosti u punom smislu riječi. Neke aplikacije pružaju opciju učenja u paru ili u grupi – iskoristite ih. Pronađite osobu koja uči isti jezik i nadmećite se s njom. Učite s prijateljem, pojačajte učenje putem aplikacije tako da upišete školu stranih jezika. Čitajte na stranom jeziku, kupite ili posudite knjigu. Na raspolaganju su vam brojne mogućnosti i dobro ih je sve iskoristiti, samo nikada ne zaboravljajte svoj mobitel!

Linker
12. travanj 2024 21:00