spavajte bolje

Šest ključnih pravila zdravog, kvalitetnog sna: Nije važno samo kada liježemo, već na čemu i u čemu spavamo

Ako i vi namjerno odugovlačite odlazak u krevet, time si ne radite ništa dobro, već umanjujete svoju produktivnost sljedeći dan. Raniji odlazak na spavanje nije gubitak vremena i to je navika koju bismo svi trebali usvojiti.

Današnji užurbani ritam ne ostavlja nam dovoljno vremena za sve što bismo htjeli raditi van posla i obveza, a zbog osjećaja da gubimo ‘vrijeme za sebe‘, namjerno predugo ostajemo budni i tako si uskraćujemo toliko potreban san. Ta navika čak ima i službeno ime - revenge bedtime procrastination, odnosno odgađanje spavanja iz osvete.

Odlazak u krevet zapravo je postao nužno zlo, a ne osnovna potreba bez koje ne možemo normalno funkcionirati u svijetu. Današnji ritam života čak nas uči da je normalno biti prezaposlen jer tako ostavljamo dojam vrijedne, ambiciozne osobe (i to redovito prema osobama koje uopće nije niti briga za nas) koja grabi prema uspjehu, ali pod cijenu čega? Zdravlja, kako fizičkog, tako i mentalnog, a nedostatak kvalitetnog sna vezan je uz oboje.

image
Odgađanje spavanja utječe na vašu produktivnost sljedeći dan.
PEXELS

No, prije nego impulzivno date otkaz na poslu koji vas ne ispunjuje kako biste se konačno naspavali, stanite, duboko udahnite i razmislite kako biste poboljšali kvalitetu svog sna i općenito zdravlja dok ste u potrazi za novim.

Možda ste isprobali već nekoliko metoda kako lakše zaspati i naspavati se, ali jeste li upoznati s osnovnim pravilima zdravog sna? Kada njih apsolvirate, onda će vam sami proces padanja u san biti lakši.

Čitajte i: Kako se dobro naspavati unatoč svemu što nam se događa? Praktični savjeti za kvalitetan noćni odmor

Idite malo ranije u krevet

Lijeganje oko 10,11 sati navečer nije gubitak vremena. Možda vam se čini kao na početku teksta da si uskraćujete slobodno vrijeme, ali snu ipak treba dati prioritet. Ako i vi konstantno osjećate pritisak da morate biti budni do kasno kako bi što više toga obavili, promijenite tu naviku. Kasno lijeganje zapravo ima suprotan učinak - smanjuje našu učinkovitost i produktivnost.

Odvojite se od ekrana

Proveli ste dan ‘zalijepljeni‘ za ekran, a razine stresa su vam visoke? Onda nije ni čudo što teško zaspite. Ono što možete učiniti jest da na barem sat vremena prije spavanja ne surfate po internetu i pregledavate društvene mreže, već se jednostavno opustite uz knjigu, meditaciju, glazbu ili razgovor s dragom osobom. Kako biste dali tijelu znak da je uskoro vrijeme za spavanje, prigušite svjetlo, istegnite se i duboko dišite.

image
Surfanje prije spavanja jedna je od najgorih navika.
PEXELS

Nemojte ostati u krevetu ako ne možete zaspati

Kada pokušavate zaspati i ne možete, ili se probudite usred noći i ne možete ponovno zaspati, ključno je ustati iz kreveta. Naime, ako budni ležite u njemu, pretvarate ga u neugodno mjesto, neko koje povezujete s brigom, razmišljanjem, okretanjem... Drugim riječima, morate ukloniti svoje tijelo i um iz neugodne situacije.

Razmislite o okruženju za spavanje

Već sigurno znate da je mračna, hladnija prostorija idealna za kvalitetan san. Naime, niža temperatura u prostoriji u kojoj spavate pomaže u snižavanju tjelesne temperature, signalizirajući mozgu da je vrijeme za spavanje. No, osim toga, pobrinite se da ono u čemu i na čemu spavate bude optimalno za dobar san. Dakle, birajte samo materijale u kojima vaša koža može disati - pamuk, svilu, lan, a izbjegavajte sintetiku, kako kod odjeće za spavanje, tako i kod posteljine.

Čitajte i: Ovo je voće idealna večera: Obožavaju ga još od pedesetih, rješava brojne tegobe s probavom

image
Nije važno samo gdje spavate, već i u/na čemu.
UNSPLASH

Prestanite brinuti o količini sna

Jedan od najčešćih mitova kada je riječ o snu jest taj da je svima nama potrebno točno osam sati sna svake noći. Međutim, to nije točno. Svatko funkcionira na drukčiji način; dok nekima nije dovoljno ni 10 sati sna da se osjećaju odmorni, drugima je dovoljno tek šest, sedam. I to je sasvim u redu. Važno je kako se vi osjećate svako jutro. Osim toga, kratak popodnevni drijemež može vam vratiti izgubljenu energiju.

Izbjegavajte stimulanse za spavanje

Kada god je to moguće, pokušajte zaspati prirodnim putem, odnosno bez sedativa i tableta za spavanje. Suplementi s melatoninom, hormonom spavanja, utječe na cirkadijalni sat i može ga poremetiti ako ga pogrešno uzimate. Može vam se čak dogoditi da se ujutro osjećate omamljeno i umornije nego što ste bili kada ste legli. Umjesto melatonina, prije spavanja konzumirajte antioksidanse (primjerice borovnice) te hranu ili suplemente s protuupalnim djelovanjem. Ako ništa drugo, topli čaj od biljaka koje opuštaju isto je dobro rješenje.

Linker
20. travanj 2024 15:29