Putovanje

Zagrebački reper otkrio je tajne Murana i Burana: Šarene kuće, puhači stakla i muzej čipke ostavili su ga bez daha

Zlatan Hrle, s tridesetogodišnjim turističkim stažem na otocima sjevera Italije, otkriva trikove koji smanjuju troškove putovanja - od najjeftinijeg parkinga do mjesta gdje se stakleni suveniri mogu kupiti po 20 posto nižoj cijeni.

U Murano i Burano, slikovite otoke oko sedam kilometara udaljene od Venecije, zaljubio sam se još za prvog posjeta, 1990., i otada sam im se često vraćao. Burano je poznat po izradi čipke, a udaljen je 11 kilometara od Murana, gdje se brojni staklari i danas nadmeću u ručnoj proizvodnji predmeta od stakla.

Uz roditelje, sestru, tete, šogora i nećake, tamo sam odveo i svoju suprugu Justynu, još dok smo hodali. Naša kći Laura nedavno se natjecala na teniskom turniru u blizini pa smo supruga i ja odlučili njoj i sinu Ivoru pokazati ta dva čarobna bisera Venecijanske lagune, skrivena izvan uobičajenih turističkih ruta.

image
Zlatan Hrle sa suprugom Justynom, sinom Ivorom i kćeri Laurom.
PRIVATNI ALBUM

Kao Miami

Na otocima postoje samo luksuzne vile i hoteli pa noćenje nije jeftino tako da je izlet brodom, po cijeni od 60 eura po osobi, mnogima najbolja varijanta. Mi smo krenuli automobilom iz Zagreba i nakon nekoliko sati vožnje, malo prije izlaza za Veneciju, skrenuli za Jesolo.

image
Tipične kuće s fasadama jarkih boja uz kanal na otoku Burano.
SHUTTERSTOCK

Pola sata kasnije stigli smo u Lido di Jesolo, predivno turističko mjestašce s dugom pješčanom plažom koja podsjeća na Miami te na prvom velikom rotoru kod shopping centra Laguna skrenuli za Punta Sabbioni, luku iz koje kreću brodice za Murano i Burano. Ostavili smo auto i ukrcali se na brod na kojem su nas dočekale hostese s pićem dobrodošlice i pomogle nam da nađemo svoja mjesta.

Čitajte i: Na toplom alpskom jezeru: Idealna destinacija za sve koji čeznu za bijegom u prirodu nedaleko pitoresknog grada

image
Zlatan Hrle ispred Kosog tornja.
PRIVATNI ALBUM

Kosi toranj

U Venecijanskoj laguni, prepunoj malih otoka i kanala, prvo smo plovili za Burano, do kojeg smo stigli za otprilike pola sata. Prema rasporedu, razgledavanje “Otoka čipke” traje sat i pol, no kad krenete, ni cijeli dan nije vam dovoljan da razgledate sve što biste željeli. Filigranskom izradom čipke, po kojoj je Burano poznat u svijetu, bave se žene, a umijeće izrade prenosi se unutar obitelji, s generacije na generaciju.

Njihovi su jedinstveni radovi izloženi u izlozima u šarenim kućicama u nizu, a najšarenija je La casa di Bepi Suà, koju je Giuseppe Toselli oslikao motivima geometrijskih oblika u duginim bojama.

Legenda kaže da je svaka kuća u drugačijoj jarkoj boji kako bi ribari na povratku s ulovom u maglovitim jutrima lakše prepoznali svoj dom. Inače, boje kuća određuju gradske vlasti i bez njihove dozvole ne smiju se promijeniti. Zanimljiv je i toranj sa zvonikom koji se nakosio poput onog u Pisi. Otok se, naime, stoljećima “ljulja”, što osjetite čim stupite na tlo pa se toranj, tvrde stručnjaci, nakosio zbog toga.

image
Vještina čipkarstva prenosi se u obiteljima iz generacije na generaciju.
SHUTTERSTOCK

Muzej čipke

Cijene čipke manje određuje veličina predmeta - od posteljine, stolnjaka, kišobrana i kapa do haljina, košulja i kravata - a više ovise o tome koliko je zahtjevan uzorak. U muzeju Merletto prikazan je razvoj čipkarstva koje se ovdje, kažu, počelo razvijati u 16. stoljeću.

Čipka je tada postala venecijanski izvozni artikl, a zanimanje je poraslo nakon što je 1872. otvorena škola čipkarstva. No, neki tvrde da čipkarstvo potječe još iz 14. stoljeća, a priča se i da je Leonardo da Vinci na Buranu kupio tkaninu koju je oslikao za oltar u Duomo di Milano.

image
Suncobrani od čipke.
PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Novinarka i urednica otišla je na popularni grčki otok Mikonos, ali u rujnu: Bez gužve na otoku užitka

Venecijanska kuhinja

Na Buranu je mnogo tratorija u kojima se nude venecijanski specijaliteti - juha od glavoča i druga riblja jela te meni najdraži špageti s vongolama. Burano je poznat i po suhim kolačima bussolà i essi, koji podsjećaju na naše vanili kiflice. Cijene su posvuda slične - i niže nego u Hrvatskoj.

Majstor stakla

Na povratku na brod čekao nas je ručak - mogli smo birati veganski, vegetarijanski ili standardni - i nakon tridesetak minuta plovidbe došli smo do Murana. Brod je pristao ispred ulaza u manufakturu stakla, gdje domaćini svakodnevno priređuju spektakl. Jer, gledati nastanak predmeta od murano stakla - od praha, puhanja pa do gotovog proizvoda, poput vaza i različitih figura, zdjela i ukrasa - uistinu je jedinstven doživljaj.

image
Raskoš u Muzeju stakla.
PRIVATNI ALBUM

Posebna je atrakcija gledati najveće majstore kako izrađuju figuru staklenog konja u dvije boje, za koju majstor ima samo dvije minute vremena.

I točno za dvije minute konj je gotov, a kako bi upotpunio doživljaj, na gotove figure baca dnevne novine koje se u trenu pretvore u plamen. Uz radionicu je i suvenirnica, u kojoj izletnici imaju popust od 20 posto na kupnju artikala od murano stakla.

image
Ukrasni predmeti i nakit od stakla.
SHUTTERSTOCK

Zmajeve kosti

Za šetnju Muranom imali smo sat vremena. Posjetili smo Muzej stakla, crkvu svete Marije i svetog Donata, gdje se čuvaju kosti zmaja kojeg je Donat ubio. Nakon razgledavanja crkve otišli smo na izvrstan sladoled u slastičarnici Murano, a zatim na kavu, koja je savršena u svim kafićima.

Murano je prepun vetrerija, trgovina koje prodaju ručno rađene proizvode od stakla, a ponuda je uistinu impresivna - stakleni mravi i pauci u prirodnoj veličini koji se nimalo ne razlikuju od pravih pa do golemih lustera čija cijena doseže i do nekoliko stotina tisuća eura. I djeca i mi vratili smo se oduševljeni nesvakidašnjom ljepotom najpoznatijih otoka Venecijanske lagune pa jedva čekamo da nas Laurin turnir ili neka druga prigoda “prisile” na ponovni posjet.

image
Staklena skulptura Komet na trgu Campo Santo Stefano na Muranu.
SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Poduzetnica Tamara u potrazi za prirodnom ljepotom otputovala u Gruziju: ‘Njihova tajna je i u dobrim vinima‘

Otoci bez automobila

Na Muranu i Buranu nema automobila ni dućana, ali većina otočana ima brodice kojima odlaze u Veneciju ili Jesolo po namirnice i ostale potrepštine.

Parking

U Punti Sabbioni nekoliko je parkirališta, a ispred svakog vas zaposlenik u mornarskoj majici poziva da baš kod njega ostavite svoj auto. Najjeftinije je i najbolje prvo - ACI parcheggio statale. Cjelodnevno parkiranje stoji pet eura, a automobili su tendama zaštićeni od sunca i na njih paze čuvari.

Najbolje vrijeme za posjet

Na Muranu i Buranu bio sam u svim godišnjim dobima. Najugodnije je u ranu jesen i kasno proljeće jer tada nije ni previše vruće ni hladno, no zbog blage klime često je i zimi moguće hodati u kratkim rukavima.

Linker
23. travanj 2024 22:32