Vikend izlet

Za vikend se zaputite u Mali Lošinj - oazu odlične kuhinje i aktivnog odmora koji liječi dušu i tijelo

Kvarnersko otočno središte osobito je atraktivno u proljeće, kad se bez gužvi i vrućina može uživati u njegovim šetnicama i muzejima - ali i gastro ponudi na fešti lošinjske kuhinje.

Do Malog Lošinja, otočkog središta i najvećeg grada dolazi se preko dva ili tri otoka, ovisno koji pravac odaberete - trajektom od Brestove do Porozina na Cresu, pa onda nešto više od 70 km cestom čiji je veći dio obnovljen i proširen. Ili bržim i jednostavnijim načinom idete li iz Zagreba, preko Krka, povezanog mostom s kopnom, do krčke trajektne luke Valbiska iz koje ćete za dvadesetak minuta doći do creskog pristaništa Merag, a iz njega imate još otprilike sat vremena vožnje automobilom iz Malog Lošinja.

Otvorite li prozor auta, već na prilazu dugoj uvali u kojoj se Mali Lošinj nalazi, osjetit ćete blagotvoran miris borova po kojem je ovaj dio otoka poznat i izvan Hrvatske.

image

Miomirisni vrt s mediteranskim raslinjem.

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Proljeće je idealno doba za posjet, ne samo zbog blage klime i lijepe prirode, nego i zbog obilja događanja namijenjenih kako otočanima, tako i turistima. Od 28. travnja do 31. svibnja ovdje se, na primjer, održava Fešta lošinjske kuhinje, tijekom koje lokalni restorani po posebnim cijenama nude dva menija, riblji i mesni, s domaćim specijalitetima i sa čašom vina. Fešta se otvara gostovanjem restorana na improviziranim štandovima na središnjem gradskom Trgu Republike Hrvatske.

Čitajte i: Odmor za dušu i tijelo: Čudesna imanja u našoj blizini koja su izgrađena u skladu s prirodom

image

Dio ponude na Fešti lošinjske kuhinje.

IGOR NOBILO

Aktivni odmor

Na svoje će doći i posjetitelji koji traže aktivni odmor - u nedjelju, 23. travnja, ovdje se održava pretposljednja etapa brdske biciklističke utrke Četiri otoka, koja već tradicionalno privlači brojne natjecatelje da u pet dana prođu 270 kilometara staza i to svaki dan na drugom otoku - Krku, Cresu, Lošinju i Rabu.

image

Brdska biciklistička utrka Četiri otoka.

IVAN SARDI

Naravno, pripremljene staze ostaju i nakon utrke, pa u njima mogu uživati i rekreativci kojima se nude još kilometri atraktivnih ruta. Oko većeg dijela otoka uz obalu su, naime, uređene šetnice natkrivene borovima. Možete se prošetati predjelom Čikat i svako malo naići na neku od atraktivnih uvala po kojima je ovaj kraj poznat ili se uz more pješice uputiti do obližnjeg gradića Veli Lošinj.

image

U lošinjskim vodama stanište je dupina.

ARHIVA PLAVI SVIJET

U travnju polaze i brodice koje posjetitelje vode na promatranje dupina koji obitavju u okolnim vodama.

A kad ste u samom Malom Lošinju, prije večernje šetnje po obnovljenoj rivi ili do vidikovca iz kojeg se pruža veličanstven pogled na panoramu otoka, posjetite interaktivni Muzej Apoksiomena, u kojem se čuva jedinstveni brončani grčki kip, pronađen u moru 1997., koji je danas jedna od najvećih atrakcija i simbol Lošinja.

Linker
03. travanj 2024 19:07