Izlet

Vikend na rivijeri: U Lovranu ovog vikenda počinje fešta u čast jeseni koju nikako ne treba propustiti!

Pitoreskni gradić pod Učkom u listopadu nudi obilje zabave. Posjetitelje očekuju klapski nastupi, izložba oldtimera i interaktivne šetnje.

Tko još nije zavolio jesen na moru, krajnje mu je vrijeme posjetiti Lovran, prelijep gradić na istočnim padinama Učke gdje ovog vikenda počinje fešta u čast baš ovog godišnjeg doba. Domaćini već drugu godinu zaredom pripremaju manifestaciju “Jesen u Lovranu”, osmišljenu tako da izletnici od petka 8. listopada pa do njezina završetka u subotu 23. listopada, dožive grad kakav ne bi mogli iskusiti u jeku užurbane, turističke sezone.

Za početak bilo bi dobro doznati nešto više o lovranskim običajima, kulturi i tradiciji: interaktivna šetnja kroz ulice jednog od najstarijih naselja na obali nekadašnje Liburnije nudi baš to.

image
Trg svetog Jurja u Starom gradu u središtu Lovrana.
SHUTTERSTOCK

Namijenjena je najmlađim posjetiteljima, organizira je lovranski ogranak Društva Naša djeca, počinje 8. listopada u 13.30 sati u Starom gradu, a završava u 16 sati nastupom mađioničara Andreja na Trgu sv. Jurja, gradskog sveca zaštitnika. U slučaju kiše događanje će se održati u Osnovnoj školi Viktora Cara Emina.

Čitajte i: Povijesna oaza kraj Pakoštana skriva tradiciju istoka i zapada: Posjetite han u Vrani i nakratko se vratite u prošlost

image
Stara lovranska vila sagrađena u doba Austro-Ugarske Monarhije.
SHUTTERSTOCK

Danas, 9. listopada, izletnike će od 8.30 do 11 sati očarati izložba automobila oldtimera. Domaćini nude i vođene šetnje za odrasle na kojima će biti riječi o malo znanim detaljima iz razdoblja 19. stoljeća, kad je grad uz susjednu Opatiju postao rivijera plemstva Austro-Ugarske Monarhije: priča o dogodovštinama dama u krinolinama i njihovih kavalira bit će napretek.

Istog dana, 9. listopada, od podneva do 19 sati, u Parku hrvatskih branitelja (ispred kina Sloboda) nastupit će harmonikaš Ivica Gržančić-Kokonić, mjesni KUD Lovor te ansambl iz Istre: Amici della Musica di Muggia & Cantadori della c.i. di San Lorenzo-Babici. Na lovranskoj pak šetnici prema Lučici od 10 do 19 sati izletnike će, među ostalima, zabavljati i klapa Nevera.

image
Šetnica Lungomare, duga 12 kilometara, povezuje Lovran i Volosko.
SHUTTERSTOCK

Boćarski turnir

Da je boćanje (uz nogomet) najvažnija sporedna stvar i na Kvarneru, a ne samo u Dalmaciji, vidjet će se na Međunarodnom boćarskom turniru na terenu domaćina, boćarskog kluba Lovran, u nedjelju, 10. listopada. Odmjeravanje snaga između domaćih i izazivača, koliko ih se prijavi, počinje u 9 ujutro, a potrajat će ovisno o sreći i vještini natjecatelja. Posjetitelji željni opuštanja uz more dolaze zbog 12 kilometara duge obalne šetnice koja povezuje Lovran, Iku, Ičiće, Opatiju i Volosko.

image
Draga di Lovrana je hotel s restoranom
koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom.
ARHIVA VILA DI LOVRANA CROPIX

Čitajte i: Bajkoviti svijet podzemlja: Pećinski park u Lici jedini je takav u Europi, a čarobnoj ponudi rijetki bi odoljeli!

Njezino uređenje započelo je 1885., a dovršeno je 1889. kada je obližnja Opatija proglašena klimatskim lječilištem: tada je i Lovran zbog blagotvornog mirisa stabala lovora u prostranom, prelijepom gradskom parku - po kojima je dobio ime - postao omiljeno ladanjsko odredište.

Šetnja uz more dobro će doći nakon uživanja u slanim i slatkim delicijama od maruna u gradskim restoranima, konobama i slastičarnicama, od Drage di Lovrana s Michelinovom zvjezdicom do buffeta Stubica i među mladima popularnog Lovranskog puba. Sezona maruna razlog je više zbog kojeg tamošnja gastronomska ponuda dolaskom jeseni postaje neodoljiva.

Linker
24. travanj 2024 17:50