ZABILJEŽITE TRENUTAK

Tajne za stvaranje najljepših fotografija na putovanju

Christie Chanani mlada je američka fotografkinja. Iako s adresom stanovanja u San Franciscu, većinu svog životnog vremena provodi fotografirajući ljepote skrivene u svim kutevima svijeta, a kao neke od najdražih lokacija navodi i hrvatske otoke.

I, dok su privatne fotografije nekoć isključivo služila za osobne uspomene, od pojave društvenih mreža poprimile su i neke sasvim nove funkcije, orijentirane većinom prema drugim ljudima. Zanimanje fotografa postalo je popularnije nego ikad, a mnogi amateri također žele da njihove instagramske i Facebook profile uljepšavaju što ljepše, kvalitetnije i unikatnije fotografije. Kako bi vam pomogli to postići, donosimo fotografske savjete za putovanja blogerice i fotografkinje Christie Chanani.

1. Investirajte u fotoaparat

Christie smatra kako su kamere na novim pametnim telefonima itekako kvalitetne i pouzdane, a i sama je, kaže, ponekad impresionirana ljepotom fotografija nastalih kamerom njezinog mobitela.

Ipak, ako želite da vam fotografiranje putovanja postane svojevrstan hobi, trebali biste uložiti u kameru. Christie Chanani svim početnicima savjetuje tzv. mirrorless fotoaparate. Pozicionirani između kompaktnih i DSLR fotoaparata, amaterima odgovaraju kao pouzdan, a cjenovno prihvatljiv početak bavljenja ovim hobijem, dok su profesionalcima dragi zbog svojih manjih dimenzija.

2. Odvojite vrijeme za uređivanje fotografija

Mutne i blijede fotografije nikome nisu privlačne i zasigurno ne prikazuju stvarnost u onoj ljepoti u kojoj ste ju vi doživjeli vlastitim očima. Stoga, potrudite se neko vrijeme izdvojiti za uređivanje fotografija. S vremenom ćete razviti svoj način i uređivanje će vam postati svojevrsna rutina, pa će oduzimati i manje vremena. Christie je za svoj prepoznatljiv stil odabrala vedre i šarene fotografije, a postiže ih blagim uređivanjem pomoću programa Adobe Lightrooma ili raznih mobilnih aplikacija.

Fotografkinja savjetuje da umjereno uređujete fotografije jer ćete u suprotnom postići potpuno suprotan učinak. Christie nije ljubiteljica filtera, njezine fotografije nastaju blagim podešavanjem svjetline, kontrasta i sl. Ako pak koristi filtere, koristi ih na minimalnim razinama.

3. Iskoristite ‘zlatni sat’ za fotografiranje

Zlatni sat je vrijeme u danu koje fotografi naprosto obožavaju. Odnosi se na sat vremena prije zalaska sunca, tijekom kojeg model ili pejsaži na fotografijama djeluju posebno lijepo zbog brončano i pomalo svjetlucajućeg efekta koji nastaje uslijed zalaska sunca.

So come with me, where dreams are born, and time is never planned. -Peter Pan

A post shared by CHRISTIE travel photographer (@ckanani) on

4. Fotografirajte po principu ‘pravila trećine’

Ovo fotografsko kompozicijsko pravilo nastalo je davno prije pojave današnjih društvenih mreža. Ipak, zbog svoje efikasnosti bezvremeno je i pouzdano za stvaranje prekrasnih fotografija.

Ukratko, pravilo se svodi na pojednostavljenu verziju ‘zlatnog reza’, a od vas se traži da prizor koji fotografirate vizualizirate kao ploču s 9 jednakih polja, podijeljenih s dvije vertikalne i dvije horizontalne crte u jednakim razmacima. Linije i točke sjecišta vase imaginarne ploče mjesta su gdje bi se ključni elementi fotografije trebali nalaziti. Christie se tim pravilom najčešće povodi pri fotografiranju jedne osobe u krajoliku.

5. Planirajte

Prije no što putujete na novu lokaciju, istražite što sve ima za ponuditi. Pod ponudom fotografkinja navodi razne tornjeve i brda, sve one lokacije dovoljno visoke za savršen pogled i još bolju fotografiju. Bilo kakva gradska zanimljivost ideja je za prekrasne fotografije, a kao jednu od posljednjih Christie navodi štokholmske stanice u podzemnoj željeznici, koje su ju oduševile posebnošću i rezultirale odličnim fotografijama.

6. Potražite inspiraciju u drugima

Ako ste početnik, nema ništa loše u kopiranju – tako bar smatra mlada fotografkinja Christie Chanani. S vremenom, razvit ćete vlastiti stil, ali u početku je sasvim u redu pratiti što i kako rade fotografska i blogerska imena koja vas inspiriraju.

7. Ipak, uzdajte se u svoje oči i budite unikatni

Naravno da postoje mjesta koja su s razlogom najfotografiranija na svijetu. Lijepa su, posebna, atraktivna ili jednostavno – fotogenična. Kako god, fotografkinja savjetuje da razmišljate izvan tih okvira i tražite ljepotu tamo gdje su ju našli rijetki.

8. Fotografirajte iskrene, nenamještene trenutke

Ako govorimo o fotografiranju ljudi, spontane su fotografije najljepše. Umjetni osmjesi i namještena mimika lica ne otkrivaju ljepotu trenutka u kojem se nalazite, a smisao fotografiranja je upravo taj – zabilježiti ljepotu trenutka. Stoga, Christie savjetuje spontanost.

9. ‘Izgubite se’ i doživite avanturu

Mlada Amerikanka ljubiteljica je planiranja. Ipak, ponekad si dopusti potpunu opuštenost i istražuje vlastite granice. U tim trenucima ignorira svoj mobitel, zaboravlja na dnevne, ali i životne planove i ‘odluta’ negdje samo u društvu svog fotoaparata. U takvim danima nastale su neke od njezinih najdražih fotografija.

How soon is too soon to want to go back?!

A post shared by CHRISTIE travel photographer (@ckanani) on

10. Vježba čini čuda

Christy vjeruje da je vježba jedini ključ uspjeha. Dakako, minimalan talent i osjećaj za lijepo su neophodni, ali vježbanjem fotografiranja i uređivanja možete postići da vašim aparatom nastaju fotografije vrijedne divljenja. I, tko zna, možda jednog dana vaš novi hobi postane vaš posao i izvor prihoda. A, ima li ljepšeg posla od svjedočenja ljepotama svijeta i života općenito?

Happy Sunday funday

A post shared by CHRISTIE travel photographer (@ckanani) on

Linker
19. travanj 2024 03:24