Od 7 do 77

Svi putevi vode u Šibenik - Od Dječjeg festivala do svakodnevnih koncerata i festivala u gradu koji ovo ljeto ne smijete zaobići

Donosimo pregled najatraktivnijih događanja najavljenih za ovo ljeto u Šibeniku - od bogatog 61. izdanja Međunarodnog dječjeg festivala, preko programa Tvrđava kulture i novootvorene Kuće umjetnosti Arsen sve do bogate festivalske ponude u obližnjoj uvali Martinska.

Dok većina zemlje i svijeta svjedoči siromašnoj kulturnoj i glazbenoj ponudi tijekom ljetne sezone i izvan nje, to se ne može reći za Šibenik. I proteklih godina ovaj se dalmatinski grad nametnuo kao it destinacija, a pandemija ga nije zaustavila, naprotiv, čini se kao d au tom gradu i njegovoj neposrednoj okolici ima događanja više nego ikad - i to za sve uzraste doslovno od 7 do 77. Donosimo pregled najatraktivnijih događanja koja će se ovog ljeta odviti u Krešimirovom gradu.

61. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Legendarni dječji festival ove godine traje od 19. lipnja do 3. srpnja, a tradicionalno obilježava početak ljeta. Bogati program podijeljen je u više tematskih cjelina u kojima djeca, osim što mogu gledati predstave, mogu i aktivno sudjelovati: dramski, likovni, glazba, lutkarski, filmski i živi život festivala. Detaljne informacije najbolje je potražiti na službenim stranicama MDF Šibenik.

image
Međunarodni dječji festival Šibenik
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

U nastavku donosimo program na ljetnoj pozornici MDF-a, smještenoj na Trgu Republike Hrvatske.

Nedjelja, 20. lipnja u 21:00 VELIKI ZA MALE HRVATSKI AUTORI – POSVETA RAJKU DUJMIĆU

Nastupaju: Mia Dimšić, Marko Tolja, Albina Grčić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Antonela Doko, Marko Kutlić, Dino Petrić, Alen Đuras, Sabina Hebiri, Bruna Oberan.

Ponedjeljak, 21. lipnja u 21:00 VELIKI ZA MALE HRVATSKI AUTORI ZA DJECU – DEDIĆ, JUSIĆ, MIHALJEVIĆ, KALOGJERA, KABILJO, KRAJAČ, BRITVIĆ, KUŠEC.

Nastupaju: Mia Dimšić, Marko Tolja, Albina Grčić, Iva Ajduković, Antonela Đinđić, Antonela Doko, Marko Kutlić, Dino Petrić, Alen Đuras, Sabina Hebiri, Bruna Oberan.

  • Utorak, 22. lipnja u 21:00 HRVATSKE VILE I VJEŠTICE, Kazalište Prijatelj, Zagreb
  • Srijeda, 23. lipnja u 21:00 SREBRNA PREDSTAVA / SILVER SHOW, Silver Dance Company, Izrael
  • Četvrtak, 24. lipnja u 21:00 PETAR I VUK, Hrvatsko narodno kazalište Split
  • Petak, 25. lipnja u 21:00 HOĆU-NEĆU, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb
  • Subota, 26. lipnja u 21:00 VEČER FOLKLORA KUD-ova
  • Nedjelja, 27. lipnja u 21:00 MATOVILKA – KAZALIŠNI MOLJCI, Kazalište Tvornica lutaka, Zagreb
  • Ponedjeljak, 28. lipnja u 21:00 ZLATNO LIBRO – BAJKE IZ DUBROVAČKOG KRAJA, Koprodukcija Gradskog kazališta Marina Držića i Dubrovačkih ljetnih igara, Dubrovnik
  • Utorak, 29. lipnja u 21:00 DOKTOR SVELJEČIĆ, Gradsko kazalište Sisak
  • Srijeda, 30. lipnja u 21:00 MIŠ U TOĆU, Gradsko kazalište lutaka, Split
  • Četvrtak, 1. srpnja u 21:00 ZORA RIĐOKOSA, Gradsko kazalište Trešnja, Zagreb
  • Petak, 2. srpnja u 21:00 ADRIATIKO / ADRIATICO, Talijanska drama HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci u suradnji s Gradskim kazalištem mladih, Split
  • Subota, 3. srpnja u 21:00 SVEČANO ZATVARANJE: POVRATAK PLESU / BACK TO DANCE, Kataklò Athletic Dance Theatre, Italija
image
Brojni programi već šest desetljeća zabavljaju djecu u Šibeniku.
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Šibenske tvrđave kulture

Brojni kulturni programi zakazani su tijekom cijelog ljeta na dvije tvrđave- Barone i svetog Mihovila. Tu se posebno ističe jedini festival koji je osnovan za vrijeme pandemije - Let‘s Rock, koji kao i prošle godine počinje prvog dana ljeta, a ove je godine organiziran u dva dana - 21. i 22. lipnja.

Sa svojim drugim izdanjem, festival Let‘s Rock na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila postaje dvodnevni događaj s ukupno 22 glazbena imena s domaće nezavisne scene. Program je podijeljen na tri pozornice - od laganih svirki uz zalazak sunca na PARKing stageu do elektroničkih bendova ispod tribina, uz dakako neizostavnu glavnu ljetnu pozornicu.

image
Let‘s Rock ove godine traje dva dana
PRESS

Ljubitelje dobrog zvuka početkom sljedećeg tjedna očekuje glazbeni kolaž različitih žanrova. Porinom za najbolji elektronički album u 2021. godini nagrađena Je Veux nastupa 22. lipnja; na elektronički žanr se nastavljaju Kozmodrum, Sun U, Nemanja, Peki Pele.

Čitajte i: Na drugom izdanja Let‘s Rocka! Očekuje nas mnoštvo odličnih glazbenika: Evo kompletnog line up-a

S riječke scene ove godine dolaze Boris Štok, The Siids i White on White, dok šibensku scenu predstavljaju The Fogsellers i Magul.Funk s različitim začinima na tvrđavu dostavljaju Rolo, Reper iz Sobe i Sfumato. Lagodne ljetne akorde sa sobom donose Doringo, Kensington Lima, Mary May, Pitaj klince i marisol. Rock zvuk predvode izvođači poput svima poznatog M.O.R.T.-a, izuzetno talentiranog Marka Mrakovčića te odlični Lika Kolorado i Žen.

Na toj se lokaciji već odvilo nekoliko koncerata ove godine, a popis zakazanih glazbenih, filmskih i drugh programa je impresivan, najbolje ga je pregledati na službenim stranicama Tvrđave kulture.

image
Tvrđava sv. Mihovila
PRESS

Prije spomenutog festivala u Šibenčani i njihovi gosti 18. lipnja mogu čuti koncert grupe Mayales koja nastupa na tvrđavi Barone, dok će na Mihovulu 19. lipnja biti prikazana Rock the Opera.

Čitajte i: Dvojac nominiran za Grammyja: Black Pumas stižu na šibensku Tvrđavu sv. Mihovila na ljeto 2021.

Nakon Let‘s Rocka na Mihovilu se nastavlja niz (mahom već rasprodanih) koncerata domaćih izvođača, no moći će se čuti i neki inozemni.

  • 25. lipnja Nipplepeople i Jonathan
  • 26. lipnja Pips, Chips & Videoclips i J.R.August
  • 2. srpnja Jura Stublić & Film
  • 8. srpnja - 26. kolovoza Program Glasno s tvrđave sv. Mihovila . od 8. srpnja do 26. kolovoza donosi nastupe Rade Šerbedžije, Vojka V, Daleke obale, Leta #. Nene Belana te TBF-a.
  • 10. srpnja Vlatko Stefanovski
  • 25. srpnja Crvena Jabuka
  • 27. srpnja Black Pumas
  • 1. kolovoza Vanna
  • 6. kolovoza Asaf Avidan
  • 8. kolovoza Mostar Sevdah Reunion
  • 10. i 11. kolovoza Sergej Ćetković
  • 14. i 15. kolovoza Massimo

Kuća umjetnosti Arsen

Novo mjesto umjetnosti koje je dobio Šibenik preuređen je prostor nekadašnjeg kina Odeon, posvećen umjetniku Arsenu Dediću. Kuća umjetnosti svoja je vrata otvorila 2. lipnja, a čast da prvi stupe na scenu dobili su Matija Detić i njegova majka Gabi Novak. Nakon prvih dana koji su bili posvećeni šibenskom velikom umjetniku, na tom će se mjestu gotovo svakodnevno izmjenjivati različiti umjetnički programi primjereni zatvorenom prostoru nekadašnjeg kina - bit će tu mnogo filmskih projekcija i koncerata. Program do kraja lipnja najavljen je na službenim stranicama.

image
Kuća umjetnosti Arsen, predstavljena je javnosti početkom lipnja
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Čitajte i: Novi biser u Šibeniku: Uskoro se otvara Kuća umjetnosti Arsen, u njoj će gostovati brojni umjetnički programi

Šest festivala na Martinskoj

I ovog ćemo ljeta na rtu Martinska svjedočiti bogatom glazbenom, kuturnom te festivalskom programu koji će trajati nešto više od 40 dana. Uz najavljenih 6 festivala otkriveni su mnogi noviteti.

Prvi od noviteta je dolazak Cirkobalkana šatora i njegove prateće svite. To je koncept cirkuskog kolaž cabarea za sve uzraste i opredjeljenja. Očekuje nas jedan poseban te nezaboravan doživljaj koji neodoljivo podsjeća na večer u cirkusu. Novitet je da će sam šator odnosno njegova kupola biti na lokaciji čitavo vrijeme.

Čitajte i: Max Juričić: ‘Kad mi je kći rekla da ide na Seasplash, bio sam oduševljen, sad je onda ponosna što nastupam tamo‘

Ljetnu sezonu na Martinskoj otvara Regius x Muzika.hr (9. - 11. srpnja) koji ove godine slavi svoje jubilarno deseto izdanje! Program je predstavio Bore Balboa. Na velikoj bini Regiusa nastupiti će preko 20 izvođača koje ove godine odabire Edo Plovanić, glavni urednik glazbene medijske platforme Muzika.hr. Očekuju nas nastupi Damira Urbana, benda Svemirko i novog vladara domaćeg rapa Grše. Također, stiže i šibenski reper novije generacije Bore Balboa kao i mlada rap nada Mali Japanac. Novost Regiusa je druga, mala pozornica koja nosi prigodni naziv Čudna muzika stage kojim će upravljati dobra duša šibenske nezavisne scene i veliki zaljubljenik u glazbu Dražen Frua. Ugostiti će preko 30 izvođača iz Šibenika, Zadra, Splita i šire te u tri dana programa predstaviti najaktualnije trendove na domaćoj nezavisnoj sceni.

image
Martinska ove godine nudi zabavu tijekom šest vikenda
PRESS

Devetnaesto izdanje Seasplash festivala očekuje nas 15. - 18. srpnja. Ove godine pod imenom Corona Edition pt. 2 danas su objavljeni novi potvrđeni izvođači!

Jedan od najboljih hrvatskih kantautora i britski društveni kroničar Saša Antić dolazi kao Alejuandro Buendija & Sinovi predstaviti svoj recentni materijal "Škrinja", inače Porinom ovjenčan za najbolji hip-hop album godine. Vječni glazbeni putnik Max Juričić (Azra, Film, Le Cinema, Vještice, Šo! Mazgoon, Gego & Picigin bend) pokreće 2018. autorski projekt Plesač sporog stepa čiji nas premijerni nastup očekuje na Seasplashu. Kao gost i govornik na konferenciji kratko se osvrnuo na svoju karijeru te izrazio veliko zadovoljstvo u iščekivanju svog nastupa. Nedavno je objavio novi singl "Prva, druga, treća".

Kali Fat Dub su (post)apokaliptični duo čija direktna poruka, spoken-word aktivizam i furiozni nastupi nakon dva albuma, desetine festivalskih nastupa, mnogobrojnih svirki i nekoliko tisuća kilometara ne jenjavaju. Nakon što je pandemija zaustavila svijet posvetili su se trećem albumu "Životnjska karma" kojeg će premijerno izvesti na Seasplashu. One Dread su zagrebački reggae/dancehall bend sačinjen od četvero instrumentalista i dinamitne vokalne sekcije. Trenutno rade na prvom autorskom albumu s kojeg će neke pjesme po prvi puta biti izvedene. Svojim će nas nastupima još počasititi Haris Pilton, Soul Brothers, Cromaicanz, Low Committee, DJ D-Gree i Maya.

Uskoro će biti objavljen raspored nastupa po danima i pozornicama, poziv za volontere, i prijave za ovogodišnje radionice.

Kanal Fest u svom trećem izdanju (23. - 24. srpnja) donosi nezaobilazne punk zvukove na Martinsku! Ovaj će dvodnevni festival kao novitete imati i dnevni program koji će se sastojati od skate sessiona i izložbe. Iako je festival uglavnom fokusiran na punk glazbu i njene (pod)žanrove ove se godine po prvi put na binu penju i lokalne metal snage, šibenski bend Zlobnik. Uz njih još nastupaju britanski Inner Terrestrials, zagrebački Šank?!, splitski Špurijus, pulska Fonjatura, dubrovački Last Caress, benkovački Kamp Kućice i osječka Gužva u 16-ercu.

Zadnji vikend u srpnju rezerviran je za Slurp! Festival (30. - 31.7.) koji ove godine slavi svoju desetogodišnjicu održavanja! Postulat Slurpa! je uvijek bio predstavljanje najaktualnijih elektroničkih strujanja s domaće i regionalne scene, uz probrane inozemne goste. U svom prvom, ali velikom jubileju festival ima prije svega humanitarni karakter. Tako će program činiti producenti i izvođači predstavljeni na nedavno objavljenom kompilacijskom albumu "Healing Sounds - Croatia Earthquake Relief Project". Album je objavljen digitalno dok se vinilno izdanje u dva dijela očekuje u nadolazećim mjesecima. Kampanja traje do kraja godine, a ukupni ostvareni prihod uplaćivati će se na račun zaklade Solidarna, za pomoć stradalima u potresu. Točan popis, te raspored nastupa izvođača po danima biti će objavljeni uskoro!

Prvi vikend u kolovozu rezerviran je za šesto izdanje Membrain Festivala (5. - 8. kolovoza). U četiri dana programa na tri pozornice nastupiti će preko 50 DJ-a iz Hrvatske, Europe i svijeta koji će na jakim DIY soundsystemima predstaviti najaktualnije trendove u drum n‘ bass, dubstep i half-time žanrovima uz skretanje prema jungle, dub, liquid i neurofunk strujanjima. Jedno od imena koje valja istaknuti je Youngsta – jedna od glavnih UK figura dubstepa i prepoznatljivo lice velikih festivala. Line-upu se pridružuje i novozelandski duo Truth, međunarodno priznati dvojac dubstep scene. DLR i Mako predvode izlomljene ritmove drum n‘ bassa okupljeni u projektu OneMind te njihov sunarodnjak Amoss koji je prisutan već čitavo desetljeće svojim izričajem na gotovo svim kontinentima. Tu je još i legenda berlinske scene Presha, te poznati belgijski kolektiv The Untouchables. Na popisu je i Coco Bryce, nizozemski predvodnik jungle zvuka na festivalu. Od domaće scene tu je šareno društvo, redom istaknuti akteri te DJ imena: Vrh, Minimalist, Sapleo, FrenkyBoy, LucyLyu, Vizitor, Vexi, Nobru, Fullstep Phil, KI Audio i Lowre Glant.

Čast da i ove godine zatvori festivalsku sezonu na Martinskoj pripala je Blast Festu (13. - 14. kolovoza) pod pokrovitejlstvom Grada Šibenika i TZ Grada Šibenika. Blast je audiovizualni event koji djeluje od 2017.g. Glavna vizija i cilj je stvaranje platforme za predstavljanje domaćih afirmiranih i neafirmiranih glazbenih umjetnika. Ove će godine kroz dnevni i noćni dio programa biti predstavljeno oko 15 DJ-a koji će svojim nastupima prezentirati široku paletu elektroničke glazbe.

Linker
16. travanj 2024 17:18