Kamo na izlet?

Smaragdnozelena Una i Kestenijada najbolja su pozivnica za posjet Hrvatskoj Kostajnici

Gradić na obali Une početkom listopada privlači izletnike Kestenijadom na kojoj organizatori uz gastro užitke najavljuju i obilje druge zabave - od viteških igara i klauna do koncerta Petra Graše.

Na lijevoj obali rijeke Une, u sjeni raskošnih šuma pitomih kestena, smjestila se Hrvatska Kostajnica, slikovit gradić koji je po njima dobio ime, a kad im početkom listopada počne sezona, izletnike privlače mirisi i okusi tradicionalne kostajničke Kestenijade. Manifestacija je lani zbog pandemije održana u smanjenom obimu, no organizatori su ove godine, za vikend 9. i 10. listopada, najavili program koji su posjetiteljima ostali dužni lani, naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

image
Sezona kestena počinje s prvim hladnijim danima
GLORIA

Izletnike će dočekati izdašna jutarnja okrepa - pečeni kesteni ili kolači od kestena u šatoru pokraj hotela Central u centru grada ili u obližnjem restoranu i izletištu Djed, na vrhu istoimenog brijega koji se nadvija nad Kostajnicom. Već su godinama na dobrom glasu zbog pripreme maštovitih slanih jela i slatkih od kestena. Osim u izletištu Djed, dobro se jede i u restoranu Varoški bunar.

image
Stari grad Zrinski s utvrdom iz 13. stoljeća
Gloria

Bogati program

Na istom mjestu, u šatoru pokraj hotela, Petar Grašo održat će koncert u petak navečer, 8. listopada. Ondje će u subotu i u nedjelju nastupiti i kulturno-umjetnička društva Ruža Prigorja, Moslavka, pjevački zbor Udruge umirovljenika Pisarovina te tamburaši iz Selišta Kostajničkog. U Starom gradu Zrinski održat će se radionice Babaji Surya Namaskar, jogijska vježba pozdrava suncu i jednostavne pokazne vježbe joge za osnaživanje zdravlja. U utvrdi će pak u nedjelju nastupiti mješoviti zbor “Ivan Kukuljević Sakcinski”.

Čitajte i: Bajkoviti svijet podzemlja: Pećinski park u Lici jedini je takav u Europi, a čarobnoj ponudi rijetki bi odoljeli!

image
Restoran Djed na istoimenom brijegu
ROBERT FAJT/CROPIX
image
Puretina punjena šunkom, šampinjonima i kestenima
ROBERT FAJT/CROPIX

Za planinare je u subotu i u nedjelju organiziran uspon do brda Čukur stazom Gordan Lederer gdje se nalazi spomenik “Slomljeni pejzaž”. U Starom gradu Zrinski, nedavno obnovljenoj utvrdi iz 13. stoljeća, najavljena su dva povijesna performansa: u subotu u podne pucat će se iz kubura, dok će u nedjelju poslijepodne mačeve ukrstiti članovi gostujuće viteške družine. Mislilo se i na najmlađe: njima će uživanje u vrućim jesenskim plodovima zasladiti klaun Jozo sa svojim komedijašima. Posjet Kestenijadi najbolje zaokružuje šetnja duž obale smaragdnozelene Une koja je zbog svoje ljepote i dobila ime, kažu u Kostajnici. Toliko je, naime, zadivila stare Rimljane kad su je u prvom stoljeća prije Krista prvi put vidjeli da su je nazvali “jedina”.

image
Praktični suvenir - lonac za pečenje kestena
GLORIA

Prva kostajnička kestenijada organizirana je 1997. i otada se održava svake godine, čak je bila i lani, iako zbog pandemije u smanjenom obimu.

Kesten cug

Na Kestenijadu se u subotu i nedjelju može ići i izletničkim vlakom Kesten cugom.

Iz Zagreba polazi u 7.35 sati i staje u Buzinu, Velikoj Gorici, Lekeniku, Sisku i Sunji, a povratak je u 17.57 sati.

Odrasli povratnu kartu plaćaju 50 kn, a za djecu od 4 do 12 godina cijena je 25 kn.

Linker
20. travanj 2024 17:45