IZLET U GROŽNJAN

Skrivene čari središnje Istre: Posjetili smo grad s nezaboravnom atmosferom koji se ljeti pretvara u veliku pozornicu

Srednjovjekovni gradić, u kojem se održava festival Jazz Is Back!, ljeti se cijeli pretvara u veliku pozornicu i posjetiteljima nudi nezaboravnu atmosferu, obilje događanja i odličnu gastronomiju.

Slikoviti, drevni istarski gradić Grožnjan, opasan srednjovjekovnim zidinama, koji se smjestio na brežuljku u dolini Mirne, već je desetljećima mjesto na kojem se okupljaju umjetnici.

image
Stare kamene kuće, popločane ulice i puno cvijeća i ukrasnih biljaka - tipična vizura u Grožnjanu.
SHUTTERSTOCK

Stare kamene ulice i trgovi živnu već početkom proljeća, a preko ljeta je vrhunac sezone. U drugoj polovici srpnja u Grožnjanu se održava festival Jazz Is Back! BP, s koncertnim večerima, glazbenim radionicama i Ljetnom jazz školom. Ove subote na programu je nastup Kaplowitz Jazz Quarteta, pjevačice Lele Kaplowitz i njenog muža, pijanista Joea Kaplowitza, a u nedjelju je veliko finale studenata i mentora bubnjarske radionice Croatia Drum Camp sa Salihom Sadikovićem, Karlheinzom Miklinom mlađim, Nicom Collinsom i legendarnim Famoudouom Donom Moyeom, bubnjarem kultnog benda Art Ensemble of Chicago.

image
Grožnjan je poznat po bogatoj gastronomskoj ponudi.
ALLOVER IMAGES/ALAMY/PROFIME

Čitajte i: Ljetni eskapizam u netaknuto: Ove nenaseljene otočiće Korčulanskog arhipelaga morate posjetiti

image
Grožnjan broji 164 stanovnika.
SHUTTERSTOCK
image
Gradić obiluje galerijama, a tu su i restorani i kafići.
SHUTTERSTOCK

Festival se nastavlja 26. srpnja nastupom studenata i mentora JM International Music School, a zatvara 27. srpnja koncertom dive Josipe Lisac. Koncerti se održavaju na ulicama i trgovima pa se Grožnjan tako tijekom ljeta cijeli pretvara u veliku pozornicu na otvorenom, ali ne živi samo u znaku glazbe.

Čitajte i: Pedeset nijansi plave ostavit će vas bez daha: Modra špilja savršena je ideja za ljetni izlet

image
Ljeti se Grožnjan pretvara u veliku pozornicu.
SHUTTERSTOCK
image
Stare kamene ulice i trgovi živnu još početkom proljeća.
SHUTTERSTOCK

U gradiću koji broji 164 stanovnika otvoreno je dvadesetak galerija, tu su i izložbe na otvorenom, restorani i kafići, dućani s domaćim proizvodima - prirodnom kozmetikom, vinom, maslinovim uljem... Svakako je doživljaj i samo prošetati uz njegove srednjovjekovne zidine, trgovima i ulicama sa starim kamenim kućama, razgledati gradsku ložu iz venecijanskog razdoblja, župnu crkvu svetog Vida, Modesta i Krešencije iz 14. stoljeća, posvećenu zaštitnicima grada...

Linker
14. travanj 2024 23:59