OTOK MURTER

Skrivena jadranska ljepotica na Murteru: Znate li za predivnu Kosirinu?

Znamo da su plaža Pasjača kod Dubrovnika, plaža Nugal kod Makarske i Zlatni Rat na Bolu na Braču neke od najljepših plaža u Hrvatskoj, no postoje i one ne toliko popularne, ali jednako predivne, smještene u netaknutoj prirodi jadranskog otočja.

Plaža koju obožavamo, Kosirina, prava je jadranska ljepotica u kojoj se isprepliću pješčane i šljunčane plažice duž cijele uvale. Nalazi se na otoku Murteru, nekoliko kilometara od prvog grada na otoku - Tisnog, odnosno nedaleko Betine, a idealna je za sve one željne bistrog i čistog plavog mora i šljunčane i pjeskovite plaže, bez gužve, buke i prometa.

Kosirinu ćete prepoznati kada s mosta pođete prema Murteru, a u jednom trenutku ćete sa svoje lijeve strane vidjeti prekrasnu uvalu sa usidrenim jedrilicama, a u daljini će se pružati pogled i na Kornate. Naglo skretanje ulijevo i put će vas odvesti ravno u uvalu. Ove sezone parking se naplaćuje 20 kuna, a možete pronaći hlad i za limenog ljubimca.

image
Pogled na uvalu.
PR

Iako posjetitelji Murtera najradije za svoje ljetne oaze biraju mnogo popularniju Slanicu, zatim Podvrške ili glavne plaže u gradovima Murter, Betina, Jezera, Kosirina je svakako plaža koja nikoga neće razočarati, a posebno ako ste nudist.

"Suživot" njih i ostalih odvija se najnormalnije, a situacije "ručnik do ručnika" koje smo navikli doživljavati na popularnijim plažama, ovdje nisu nešto što se često sreće.

image
Uvala Kosirina.
PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Njihovo veličanstvo Kornati! Obožavaju ih nautičari, ronioci i ljubitelji prirode: Ako ih još niste posjetili, sad je pravo vrijeme

Čitajte i: Plaže koje morate posjetiti dok ste na otoku Murteru: Od robinzonskog turizma do rajskih, skrivenih oaza

Nekoliko je manjih plaža u uvali, a jedna od druge su odvojene glomaznim kamenjem. Ovdje ima mjesta za nekoliko ljudi, a postoji i dvije veće plaže, na početku i pred kraj, gdje u većini slučajeva budu kamperi. Na ulazu u more ima podosta ježeva pa se svakako mora biti pažljiviji pri ulasku. Velika je prednost što na plažu možete povesti i psa.

image
Psi na plaži.
PRIVATNA ARHIVA

Popularna je kod stranih gostiju, ali jednako je vole i domaći koji rado svrate u lokalni beach bar. Unutar uvale se nalazi i kamp, a kako bi potražili dodatni mir, možete se povući na osamu na stijenama. Parking se naplaćuje 20 kuna, a mjesto možete pronaći u gotovo svakom dijelu kampa.

Inače, za koju god se plažu odlučili na otoku Murteru, zasigurno nećete pogriješiti. Krasi ga predivna priroda, borove šume, uređene plaže, kristalno čisto more, pješčane i kamenite plaže te mogućnost hlada gotovo na svakom kupalištu.

Linker
06. ožujak 2024 15:13