Profimedia, Panthermedia
Jesen puna događanja

Rujan u Rijeci: Što sve možete raditi u najvećem gradu na Kvarneru?

Mnogo je razloga za posjet najvećem gradu na Kvarneru: filmski festival, sajam nautike, izložbe, koncerti i brojna gastronomska događanja.

History Film Festival

I posljednji dan međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova, subota, 9. rujna, ispunjen je nizom događanja. U prostorijama Hrvatskog kulturnog doma u 10 sati počinje tribina ‘Film i povijest’, u 12 h sudionici polaze na izlet u Opatiju, a od 14 do 21 sat prikazuju se povijesni dokumentarci, među kojima su i ‘Switzerland: Hitler’s Bankers’, ‘Pustood’ i ‘DDay Normandy 1944’. Festival se zatvara gala večerom i završnim partyjem.

Porto Etno

U dvorištu kompleksa Benčić u subotu, 9. rujna, priređuje se Porto Etno, festival glazbe i hrane 17 riječkih nacionalnih manjina i prijatelja Rijeke, a njihovi predstavnici pripremaju tipična zavičajna jela uz zvuke tradicionalne glazbe. Za djecu su organizirani slikarska radionica zajednice Rusina i Ukrajinaca od 18.15 sati, predavanje o makedonskom jeziku od 19 sati te predstava na mađarskom, koja počinje u 19.15 sati. Sve su aktivnosti besplatne.

Porto Etno Festival

Sv. Leopold Mandić u Rijeci

Hrvatski svetac Leopold Mandić, koji je umro 1942. u Padovi, gdje je i pokopan, boravio je 1923. u riječkom samostanu Gospe Lurdske. Njegovi posmrtni ostaci bit će u Rijeci dva dana. Doček je predviđen za 18. rujna u 16 sati, a misa počinje u 19 sati.

Regata tisuću otoka

Ispratite jedriličare koji 17. rujna isplovljavaju prema marini Porto Montenegro u Tivtu u Crnoj Gori, odakle se 21. rujna vraćaju u Rijeku. Regata prolazi pokraj tisuću otoka, po čemu je i dobila ime.

Rijeka, 200914.
Esimit Europa 2, jedna od najbrzih i tehnoloski najnaprednijih jedrilica na svijetu, vezana je ovih dana u Rijeckoj luci.
Esimit Europa 2 nalazi se u Rijeci povodom priprema za izazove drugog djela ovogodisnje regatne sezone, koji ukljucuju i prvi nastup na regati u Republici Hrvatskoj: regata na otvorenom moru Jadrana - Regata tisucu otoka.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Žunić / Hanza Media
Regata tisuću otoka: od Rijeke do Tivta

Rijeka Nautic Show

Susret nautičara, jedriličara, ribolovaca i zaljubljenika u more počinje 29. rujna i traje do 1. listopada. Moći će se razgledati plovila, brodski motori i oprema svjetskih proizvođača i brodograditelja, a organiziraju se i razne radionice i predavanja.

Nova zgrada riječkog MMSU

U povodu preseljenja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u nove prostorije 22. rujna priređuje se velika retrospektiva Tomislava Gotovca - ne samo u galerijskom prostoru nego i na riječkim ulicama, od Art kina do kompleksa Benčić.

Retrospektiva Tomislava Gotovca

Izložba "Sinestezija"

Izložba fotografija riječke umjetnice Diane Sokolić u Galeriji Principij, s motivima raznobojnih predmeta od pleksiglasa, može se razgledati do 19. rujna

Tjedan liganja

Sedam puta godišnje u Rijeci se održava gastronomska manifestacija posvećena jednoj prehrambenoj namirnici. Ovaj put su gastro dani potkraj rujna posvećeni lignjama, pa će ugostitelji diljem grada pripremati jela s lignjama po prihvatljivim cijenama. Organizira se i Gastro Cooking Show na Korzu ili ispred HNK Ivana pl. Zajca, na kojem će Riječani i njihovi gosti na ulici moći kušati jela iz gradskih konoba i restorana. Sav prihod od prodaje na tom showu namijenjen je za humanitarne svrhe.

, Image: 13459012, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Ispred zgrade kazališta održava se gastro show

Linker
17. travanj 2024 01:59