Konačno u kinima

Put oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara: U potrazi za odgovorom što je to ljubav

Što je ljubav - pitanje koje si je većina nas postavila barem jednom u životu. Ovi supružnici odlučili su medeni mjesec pretvoriti u jednogodišnje istraživanje mogućih odgovora na ovo pitanje.

U zagrebačkom Dokukinu proteklog tjedna prikazivao se film ‘Ljubav oko svijeta’ čiji su autori svjetski putnici i supružnici Anđela i Davor Rostuhar. Na svom bračnom putovanju u trajanju od 365 dana obišli su trideset zemalja na šest kontinenata te u bogatstvu kultura upoznali mnoga lica i naličja ljubavi koja su zabilježili bez ikakvih tabua, predumišljaja i zacrtanih stavova.

Koliko vam je pandemija promijenila planove u promociji i distribuciji filma?

- Jako, no ne smijemo se previše žaliti jer je moglo biti i puno gore. Da je pandemija krenula kad smo bili na putu oko svijeta, cijeli projekt bi nam propao.

Što ste najvažnije naučili o ljubavi na svom putu oko svijeta?

- Da je ljubav apstraktan pojam i da ju je nemoguće objektivno definirati. Svatko od nas pridaje joj drugačije značenje pa smo pokušali pokazati koliko je različitih pogleda na ljubav. No, zato su emocije svugdje iste - od Amazone do Himalaje te od afričkih pustinja do njujorških nebodera.

image
Ljubav oko svijeta
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Čitajte i: Rostuhari o filmu kojim su oduševili svijet: ‘Argumenti za dogovoreni brak vrlo su logični, teško ih je pobiti, čak i nama‘

Gledate li sada Anđelu drugim očima?

- Naravno, što je više poznajem, lakše ju je, teže i ljepše voljeti!

Što su po vama najveće ljubavne kušnje i izazovi?

- Prema statistici, najčešći razlozi za rastavu su nevjera, neplodnost, nasilje i ovisnost, a psihološki su to naše vlastite iskrivljene predodžbe o životu, stvarnosti, partneru i o tome kakva bi ljubav trebala biti.

A darovi?

- Ljubav nam jedina omogućuje da sagledamo život ne samo iz naše uske, sebične i egocentrične perspektive, nego i iz perspektive drugog. To je neizmjerno bitno.

Pogledajte video
Linker
25. travanj 2024 01:26