SLATKA POVIJEST

Prošlost u ‘najslađoj‘ palači! Obnovljena bivša Palača šećerane svjedoči slavnoj povijesti Rijeke

Uz Kosi toranj, Trsatski kaštel, Korzo i Staru uru, grad na Kvarneru dobio je još jednu atrakciju - obnovljenu Palaču šećerane u kojoj je sada smješten muzej.

Uz neizostavan đir po riječkom Korzu, gradskoj žili kucavici, obilazak Gradske ure i starih vrata, riječkog "kosog tornja" -- zvonika crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, Place, glavne gradske tržnice u čijem su susjedstvu brojne oštarije, konobe i restorani, te Trsatskog kaštela, do kojeg vodi 561 stuba, naš najveći lučki grad nedavno je dobio novu turističku atrakciju i mjesto gdje se stječe uvid u njegovu iznimnu povijest.

image
Prvi torpedo na svijetu čuva Muzej grada Rijeke.
PETAR FABIJAN ZA MUZEJ GRADA RIJEKE

Dovršetkom obnove bivše Palače šećerane, preuređene u Muzej grada, nastao je još jedan reprezentativni kulturni prostor, i to u susjedstvu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

image
Dio postava i barokni interijer upravne zgrade podignute 1752.
PETAR FABIJAN ZA MUZEJ GRADA RIJEKE

Multimedijski postav velikim dijelom prati moderni razvoja grada - od 1719., kad je Rijeka proglasom austrijskog cara Karla VI. dobila status slobodne luke, do danas.

U njemu je smješten i vjerojatno najatraktivniji eksponat - prvi torpedo na svijetu, koji su 1860. projektirali i izradili pomorski kapetan Ivan Luppis i inženjer Robert Whitehead, dok muzejski postav "Priče o Rijeci, Europi i svijetu" prati industrijsku, političku, kulturnu, obrazovnu, znanstvenu i sportsku povijest grada na Rječini, smještajući ga u kontekst razvoja europskih metropola, poput Beča, Antwerpena i Budimpešte.

Wilson je Rijeku predložio za sjedište Lige naroda

Danas je Rijeka većini prepoznatljiva po najvećoj karnevalskoj povorci u regiji, no mnogima je nepoznata činjenica da je njezina uloga početkom 20. stoljeća bila toliko važna da ju je američki predsjednik Woodrow Wilson 1919.predložio za sjedište Lige naroda, preteče Ujedinjenih naroda.U drugom dijelu postava predstavljena je pak "Slatka povijest Rijeke", odnosno priča o bivšem industrijskom kompleksu koji je obuhvaćao Rafineriju šećera, Tvornicu duhana te Tvornicu motora "Rikard Benčić".

image
Riječki Korzo gradska je žila kucavica .
SRDJAN VRANCIC/CROPIX
image
Trsatska gradina ponos je grada.
DAVOR ZUNIC/CROPIX

Monumentalna upravna zgrada podignuta je 1752., a nakon požara 1785. palača je obnovljena i opremljena baroknim interijerima sa zidnim slikama i štukaturom, tako da posjetitelje zadivljuje i raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim prikazima mitoloških sadržaja, kao i panoramama imaginarnih gradova. A s motornim brodom Galeb, usidrenim u luci, danas čini dio jedinstvene turističke ponude - revalorizirane industrijske baštine.

image
Izložba ‘Balthazargrad’ može se razgledati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX
Linker
25. travanj 2024 03:12