Vikend izlet

Proslavite Martinje u hrvatskim vinarijama: Čekaju vas predivni krajobrazi, vrhunska vina i fina hrana

Dan sv. Martina, kad se mošt na simboličan način pretvara u vino, najviše se slavi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pa je to idealna prilika za posjet vinarijama u kojima se može i prespavati te uživati u predivnim krajolicima.

Vinarija Štampar

S Mađerkinog brega, nazvanog prema mađarskoj balerini Emiliji Krauthaker koja se sa suprugom Albertom davnih dana doselila u taj kraj, za lijepa vremena pogled seže do četiri države - Austrije, Slovenije, Mađarske i Slovačke. A osim ljubitelja prirode, to brdo, samo nekoliko metara niže od najviše točke Međimurja, privlači i vinoljupce.

image

Vinarija Štampar

VINARIJA ŠTAMPAR

Ljetos je, naime, vinarska obitelj Štampar ondje otvorila ugostiteljski objekt na otvorenom, gdje se svaki vikend uz slasne zalogaje mogu degustirati i njihova vrhunska vina i pjenušci. Organiziraju se čak i koncerti, koji u ovo pandemijsko vrijeme mnogima nedostaju.

image

Vinarija Štampar

VINARIJA ŠTAMPAR

To je, kaže mladi gazda David Štampar, njihov vinski salon na otvorenom u kojem će posebno živo biti na proslavi Martinja 13. i 14. studenog. Tada će ova vrijedna obitelj, koja se vinogradarstvom i podrumarstvom bavi gotovo sto godina, gostima ponuditi međimurske specijalitete i vina ovjenčana brojnim nagradama. Najuglednija je Decanter: brončani je dobio njihov bijeli sauvignon, a zlatni pjenušavo vino Urban White.

Čitajte i: Povijesna oaza kraj Pakoštana skriva tradiciju istoka i zapada: Posjetite han u Vrani i nakratko se vratite u prošlost

Vuglec Breg

Nadomak Krapine, na brežuljku u mjestu Škarićevo, nalazi se turističko selo Vuglec Breg s vinarijom, nekoliko autohtonih zagorskih hiža gdje se može prespavati te restoranom koji nudi autohtonu hranu. Obitelj Vuglec vinogradarstvom se bavi nepunih dvadeset godina, a u tom kratkom razdoblju postali su jedna od vodećih zagorskih vinarija s brojnim priznanjima za svoja vina i pjenušce.

image

Restoran "Vuglec breg".

DARKO TOMAS/CROPIX

No, uz finu kapljicu treba nešto i pojesti, a u njihovom restoranu nude se prava domaća jela - guska na ražnju s mlincima, svinjska pečenka, dinstano crveno zelje, heljdina kaša...

image

Vuglec Breg

VUGLEC BREG

Sve će to biti u ponudi i za predstojeće Martinje, koje se u ovom kraju posebno veselo slavi. Goste će zabavljati zagorski mužikaši, a održat će se i ceremonija krštenja mošta. One koji pretjeraju u kapljici čeka udoban smještaj u kućicama koje se zovu Imbra, Mica, Lac, Jana, Dragec i Jagica. No, zbog pogleda koji se pruža na pitome zagorske brege u njima će uživati i trijezni - opijeni samo ljepotom prirode.

Vinarija Korak

Plešivičko gorje prepuno je malih obiteljskih vinarija, a među njima je i ona obitelji Korak koja je lani obnovila imanje te uz podrum otvorila prvi fine dining restoran u toj regiji. Gastronomski dio je preuzeo Bernard Korak, nesuđeni građevinar koji je kulinarski zanat brusio u vrhunskim hrvatskim i slovenskim restoranima kao što su Dubravkin put i Hiša Franko.

image

Vinarija Korak

VINARIJA KORAK

Čitajte i: Bajkoviti svijet podzemlja: Pećinski park u Lici jedini je takav u Europi, a čarobnoj ponudi rijetki bi odoljeli!

Nudi jelovnik od pet ili osam sljedova - sljubljenih s njihovim vrhunskim vinima - a goste očekuju Bernardova maštovita jela na bazi lokalnih sezonskih namirnica, kao i mesni i riblji specijaliteti od jelena, srne, pastrve...

image

Vinarija Korak

VINARIJA KORAK
image

Vinarija Korak

VINARIJA KORAK

Svaki gost koji na njihovo imanje svrati na dan sv. Martina, zaštitnika vinograda i vinogradara, moći će kušati portugizac, mlado vino koje drže samo za kućnu upotrebu. I pritom uživati u pogledu na padine Plešivičkog gorja koje se smatra najljepšom hrvatskom vinskom mikroregijom.

Linker
17. travanj 2024 16:35