Putovanje

Prirodne ljepote, gostoljubivi domaćini i bajkovite plaže s tirkiznim morem Petru Pupić stalno vuku u Albaniju

Premda 70 posto njenog teritorija čine planine, zemlja na jugoistoku Europe s izlazima na Jonsko i Jadransko more sve je popularnije ljetovalište, s idealnim omjerom prirodnih ljepota, kulturnih sadržaja i adrenalinske akcije - poput paraglidinga - zbog čega je organizatorica prostora ondje provela već treći godišnji odmor.

Ako razmišljate o tome gdje ćete provesti godišnji odmor, sugeriram da otputujete u Albaniju. Suprug Filip Pupić, inženjer elektrotehnike, i ja tamo smo proveli dva ljeta, a zbog njegovog smo posla vezanog uz energetiku i živjeli u gradu Himari na jugu zemlje. Odande je desetak minuta vožnje automobilom priobalno mjesto Qeparo, gdje smo pronašli smještaj za naš nedavni, proljetni odmor.

Iz Zagreba do glavnog grada Tirane, u kojoj uvijek stanemo barem na piću, najbrže je avionom, a automobilom je potrebno 12 sati, te još četiri sata do Qepara.

Smještaj

U Tirani obično odsjedamo u hotelu Dinasty, koji je deset minuta pješice udaljen od centra, a blizu mu je i autocesta - što je praktično ako vam je Tirana samo usputna stanica na putovanju jer na taj način izbjegavate nevjerojatnu gradsku gužvu. Uz to, vlasnik hotela pomalo govori i hrvatski.

image
Petra i Filip Pupić u obilazak Albanije krenuli su autom iz Tirane.
PRIVATNI ALBUM

Za doručak možete birati što želite sa švedskog stola, a dvokrevetne i druge veće sobe imaju dnevni boravak i balkon. Parking je vanjski, uz hotel, čuvan 24 sata, cijene noćenja su od 60 do 80 eura, a povoljnije je rezervirati sobu direktno preko hotela nego preko usluga poput Bookinga ili Airbnb-ja.

Čitajte i: Vitomira Lončar i dalje očarana Kinom! Ljubaznost domaćina, ukusna hrana i čarobni prizori ostavili su je bez daha

Voda u Albaniji uglavnom nije za piće pa je najbolje kupiti je u dućanu.

Naš apartman u Himari bio je pozicioniran tik do plaže Potami, a u Qeparu smo odsjeli u privatnom smještaju kod bračnog para Sotirike i Odiseja. Oni su vlasnici i tamošnjeg restorana s puteljkom do izolirane male plaže koja je poput privatne. Mir i tišina te pogled na grčki otok Krf su jedinstveni.

Jezik i novac

Sporazumijevali smo se na albanskom, talijanskom i engleskom jeziku, a u mjestima i gradovima od planine Čika pa do granice s Grčkom je još grčko stanovništvo pa je i taj jezik vrlo zastupljen.

Plaća se u lekima, nacionalnoj valuti, a najbolje je mijenjati novac u tamošnjim mjenjačnicama. Može se plaćati i u eurima, po malo lošijem tečaju, ali samo papirnatim novčanicama.

Negdje primaju i kovanice, ali tečaj je 1 lek za 1 euro (inače 1 euro vrijedi 120 leka). U dućanima se može plaćati karticom, ali u svim manjim mjestima najbolje je imati gotovinu.

image
Sarandë je grad na obali Jonskog mora s najvećim brojem sunčanih dana u zemlji.
DAMIEN MAGUIRE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Veganska kuhinja

Kuhinja u Albaniji se, slično kao i u Hrvatskoj, dijeli na mediteransku i kontinentalnu. U kontinentalnoj su najzanimljivija jela potekla sa sjevera, koja se peku i serviraju u glinenim zdjelicama. Mediteranska hrana najsličnija je grčkoj. Vina su uglavnom uvozna, najčešće talijanska. Usluga je svugdje vrhunska, a cijene umjerene.

Porcije tjestenine s raznim umacima su od 30 do 40 kuna, glavna jela od 60 do 70, a bogate salate su ispod 20 kuna. Kad zatražimo kruh, većinom dobijemo prepečeni kruh sa solju, začinskim travama i malo maslinovog ulja.

Budući da smo vegani, mislili smo da će nam biti prilično komplicirano s organizacijom obroka, no dogodilo se suprotno. U restoranu Odhisea u Qeparu kuhali su nam, primjerice, razna povrtna jela, rižota, punjene paprike, burek od špinata i poriluka...

Plaže i aktivnosti

Plaže na jugu Albanije nalikuju na hrvatske ili grčke, pješčane ili šljunčane, s tirkiznim morem. Jedina razlika je što ovdje još nismo vidjeli plažu gdje borova šuma dolazi do plaže i daje hlad, skoro sve su “gole” - osim onih gdje litice čine zaklon.

Čitajte i: Avantura u Keniji! Život je ondje puno jednostavniji i opušteniji, a ljudi su sretni s onim što imaju

Grad Himare ima tri glavne velike plaže od ko­­jih je jedna gradska, u centru. Svaki dan odatle polazi brodić koji vozi u sve manje uvale, plaže i špilje, a tijekom plovidbe vodič vas upozna s poviješću Himare.

image
Petra Pupić uživala je u ljetnom ugođaju - u proljeće.
PRIVATNI ALBUM

Cijena je 60 kuna po osobi i traje cijelo popodne. Može se unajmiti i jet ski ili se možete odvažiti na paragliding s planine Çika (Čika), odnosno vrha Llogare udaljene sat od Himare. Cijena je oko 450 kuna po osobi.

image
Albansku rivijeru krase šljunčani i pješčani žalovi.
DIMITRIS LEGAKIS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Na većini plaža izviru podzemne rijeke tako da je u plićaku hladnije nego dalje u moru. Treća i zadnja od tri velike plaže je Potami, što u prijevodu znači “Rijeka”. Ima čak 15 takvih izvora i neki su jasno vidljivi na površini mora kad je mirno. Budući da voda u Albaniji nije pitka, na vrhu planine Llogare te glavnoj cesti sela Qepara, gdje su izvori pitke vode, svi pune svoje bočice.

Kultura

Ljubitelji kulturne baštine ovdje će uživati. Nadomak Tirane, prema sjeveru, su brdo i tvrđava Kruje vojnog zapovjednika Skenderbega u kojem je više puta izdržao opsadu Osmanske vojske predvođene Mehmedom II., osvajačem Konstantinopola, i njegovim ocem. Kada smo se popeli na vrh i pogledali uokolo, shvatili smo i kako je to uspio.

image
U kompleksu je obnovljena otomanska kuća koja je danas u funkciji Etnografskog muzeja, a s tvrđave se pruža veličanstven pogled.
PRIVATNI ALBUM

Druga je tvrđava Porto Palermo između Hima­re i Qepara na malom poluotoku, a izgleda kao luksuzno ljetovalište Sv. Stefan u Crnoj Gori. Između Himare i Sarandëa s unutrašnje strane planine nalazi se gradić Gjirokastër koji je, kao rijedak primjerak dobro očuvanog osmanskog grada, na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Vrlo je zanimljiv, a restorani u osmanskom stilu od kamena i drva nezaobilazno su mjesto svakog turista.

image
Skenderbegov muzej u Kruji blizu Tirajzgd zgne nosi ime po nacionalnom heroju istaknutom u borbi protiv Osmanlija u 15. stoljeću.
UNSPLASH

A prije planinskog prijevoja između Sarandëa i Gjirokastëra je Blue Eye, izvor vode iz kojeg kreće rijeka du­­bine veće od 50 metara, čija je plava boja naprosto fascinantna.

Prije granice s Grčkom je Nacionalni park Butrint. Nekad antički grčki, a kasnije rimski grad vrijedno je arheološko nalazište u kojem se, na jednom mjestu, isprepliću kulture od antičkog do modernog doba.

image
RODOLFO CONTRERAS/ALAMY/ALAM PROFIMEDIA

Albanija je zemlja s mnogo prirodnih ljepota i gostoljubivim domaćinima koji će se potruditi da vam po­sjet njihovoj zemlji ostane u li­jepom sjećanju.

Čitajte i: Mistična i neodoljiva Škotska: Predivni dvorci, još ljepši krajolici i šarmantni pansioni osvajaju na prvu

KAVA I SMOKVE

Uz cestu ćete vidjeti prodavače sušenih smokvi - koje su izvrsne. Kao i kava: za ‘tursku’ ćete izdvojiti 4,50 kuna, a za macchiato i espresso 6 kuna.

PRIJEVOZ

Do Tirane je najbrže stići avionom iz Zagreba, a povoljnije letove možete pronaći i iz Ljubljane. Odlučite li putovati automobilom od Zagreba, udaljenost je 900-tinjak kilometara.

VODA

U turistički obilazak ne idite bez kupljene boce vode, jer ona iz slavine uglavnom nije za piće.

Linker
25. travanj 2024 22:27