HOTEL BAŠTINE

Povijesna oaza kraj Pakoštana skriva tradiciju istoka i zapada: Posjetite han u Vrani i nakratko se vratite u prošlost

Orijentalni stil gradnje u kombinaciji s modernijim interijerom ono su što han u naselju Vrana čine jednim od najprepoznatjivih hotela u Hrvatskoj. Na njega su posebno ponosni mještani, a unutar debelih zidova nalazi se i muzej.

Maškovića han kultna je ostavština turskog ratnika iz mjesta Vrana, koja skriva bolnu povijest jednog ratnog zapovjednika koji zbog toga što je 1644. godine smaknut od strane turskog sultana, nije bio u mogućnosti dovršiti žarko željeni ljetnikovac u Dalmaciji koji je trebao biti njegov ponos i dika i odmor od napornih ratovanja na Kreti. A sad je konačište ponos i dika mještana i malene općine i nalazi se na međi istoka i zapada, gdje se sukobljavaju dvije civilizacije.

image
Maškovića han otvoren je četiri godine.
CROPIX

Čak 373 godine kasnije, Hrvati su ga pretvorili u hotel baštine, a obnova najzapadnijeg turskog svjetnovog spomenika kulture stajala je otprilike četiri milijuna eura, od čega je veći dio financiran iz sredstava Europske unije. Kad ulazite u han, omeđen debelim zidovima od bijelog vapnenca, imate osjećaj kao da se vraćate u doba Osmanlijskog carstva o kojem ste imali prilike čitati ili pak gledati u turskim sapunicama, ali vas moderno uređenje vrati u svakodnevicu.

image
Maškovića han
JURE MISKOVIC/CROPIX
image
Maškovića han
JURE MISKOVIC/CROPIX

Hotel je to u kojem nema bojazni da ćete ostati bez privatnosti, a brojne dodatne aktivnosti u okolici, poput bicikliranja, ribolova i proučavanja ptica, još su dodatan razlog zašto ovu jesen provesti u povijesnoj oazi. Dodatan plus je blizina Pakoštana, Zadra i Biograda, pa ako uhvatite koji sunčan dan, plaža je vrlo blizu, no možete uživati i na Vranskom jezeru.

A tek kas spomenemo bogati jelovnik koji je kombinacija istočnjačke tradicije i domaćih slasnih zalogaja. Janjetina na sve moguće načine, riba na tanjuru, baklave s pistacijom i orasima i domaća vina, udovoljit će svim okusnim pupoljicima...

image
Maškovića han omeđen je bijelim zidovima.
CROPIX

Čitajte i: Oaza na otoku Hvaru: Tamo gdje se spojila priroda i stoljetna tradicija nastala je idealna kulisa za nezaboravne fotografije s odmora

Muzej u sklopu hana

U sklopu objekta nalazi se muzej sa stalnom postavkom predmeta nađenih na području Pakoštana i Vrane. Većina artefakata pronađena je podvodnim arheološkim istraživanjima u današnjoj luci Pakoštane. Zbirka započinje artefaktima iz prapovijesti, zatim slijedi antička zbirka koja je ujedno i najbrojnija. Ona donosi različite predmete svakodnevne upotrebe od brojnih posuda i čaša pa sve do uljanica (lampi). U zbirci iz srednjeg i novog vijeka mogu se vidjeti razni nakiti koji su pronađeni na arheološkom lokalitetu Crkvine koje se nalazi uz Vransko jezero. Tu su također i brojni ulomci keramike te novci kao temeljni sustav trgovine. Iz turskog razdoblja ističu se dijelovi nadgrobnih spomenika i topovska kugla koji su pronađeni u samom Hanu tijekom obnove.

Čitajte i: Wow! Stari mlin pretvorili u predivnu 'cozy' kolibu: Između Zagreba i Rijeke smjestila se idilična oaza

Linker
17. travanj 2024 20:06