Getty Images
Kamo na izlet?

Pogled za pet: Hrvatski dragulji - destinacije za kratke posjete i brzo punjenje baterija

Svaki idealan odmor upotpunjuju vidikovci i terase restorana koje su kao stvorene za uživanje u bajkovitom krajoliku - i gastronomiji, donosimo pregled najboljih vidikovaca na različitim destinacijama.

Učka: Kvarner kao na dlanu

Pansion Učka, udaljen 20 minuta od Matulja i pola sata od Rijeke, nazivaju i ‘kuća gulaša’. Medvjeđe meso dolazi iz Gorskog kotara, sve ostalo s Cresa, a svakodnevno se nude barem četiri vrste gulaša, od mesa jelena, medvjeda, boškarina te od teletine. Zanimljivosti jelovnika pridonosi pašteta od veprovine, medvjeđi gulaš kuhan s pekmezom od šljiva s domaćim njokima i suhe višnje reducirane u domaćem vinu. Restoran Dopolavoro nalazi se na tisuću metara nadmorske visine na staroj cesti za Učku, samo 15 kilometara od Opatije, a ugostiteljska tradicija ovoga mjesta traje još od početka 20. stoljeća, kada je osnovana ‘Trattoria Peruzzi’.

Split: Grad pod Marjanom

Na jednoj od najpoznatijih lokacija u Splitu, brdu Marjan, samo deset minuta hoda od centra, više je mjesta gdje se može samo sjesti i diviti se, a jedno od najidealnijih za sanjarenje, kao i za ‘dobru spizu’, je restoran Vidilica (vidikovac), za koji mnogi kažu da se ondje ‘uživa kao na oblaku’. Jedinstven položaj pruža pogled na cijeli grad, Dioklecijanovu palaču, more, luku i okolne otoke. Uz tradicionalnu kuhinju u ponudi je više vrsta osvježavajućih koktela.

Dubrovnik: Zidine i tvrđave

Dubrovačke zidine opasuju grad u obliku nepravilnog višekutnika, s kulom Minčetom na najvišem sjeverozapadnom kopnenom uglu grada i tvrđavom Sv. Ivana s morske, jugoistočne strane. Tri su ulaza na gradske zidine: na Stradunu kod vrata od Pila, kod Tvrđave sv. Ivana i kod Tvrđave sv. Luke. Najpoznatiji restorani, iz kojih se pruža neodoljiv pogled na grad, su Nautika i ‘360’. Na Pilama, samom ulazu u staru gradsku jezgru, je restoran Nautika s čije terase seže pogled na zidine i tvrđave Lovrjenac i Bokar. Smještena na lokaciji nekadašnje dubrovačke pomorske škole, Nautika je zadržala izgled kojim podsjeća na bogatu povijest i zlatno doba Dubrovačke Republike.

Skradin: Neodoljivo odmorište

Nedaleko od Šibenika, na obali rijeke Krke, na stijenama s pogledom na glasovito Prokljansko jezero te grad Skradin, nalazi se odmorište Krka s restoranom Belvedere, okruženim lavandom, ružmarinom, kaduljom i smiljem. Ugodan ambijent, s rustikalnim drvenim klupama i stolovima te kamenim zidovima nudi rižota, gregadu od grdobine i druga jela tipična za taj kraj.

Makarska: Velo brdo

Grad Makarska razvio se u prirodnoj luci zatvorenoj s jugoistoka rtom Osejava, a sa sjeverozapada poluotokom Sveti Petar. Posljednjih pedesetak godina proširio se i spojio s Velikim Brdom, Puharićima, Batinićima i Makrom, naseljima smještenima pod planinom Biokovo. Već spomenuto Veliko Brdo pružilo je restoranu Panorama jedinstven ambijent na 400 metara nadmorske visine. Restoran je poznat po mesnim specijalitetima, nudi desetak načina pripremanja odrezaka te palačinke s više od dvadeset nadjeva.

Zadar: Najljepši zalazak sunca

Panorama grada u samom srcu Dalmacije najbolje se može vidjeti sa zvonika svete Stošije, njegove zaštitnice. U Zadru je fascinantan i zalazak sunca, zbog kojeg turisti nerijetko baš taj grad izaberu za odmor. Shvatili su to i ugostitelji: duž rive, kao i Trpimirove i Liburnske obale, smjestili su se mali kafići, ali i vrhunski restorani, poput Buschette, Kornata te najpoznatijeg u gradu - Foša. Svježe ulovljena riba ondje se jede na terasi okruženoj zidinama, a predvečer se ondje mogu vidjeti ribarski brodovi kad izlaze na more, zalazak sunca i zvjezdano nebo.

Oprtalj: Dragulj Istre

Slikoviti gradić u sjeverozapadnoj Istri smješten na visokom brežuljku nad Mirnom u blizini Motovuna. S terase konobe Oprtalj, u kojoj se pripremaju tradicionalna istarska jela, pruža se pogled na maslinike i vinograde, a u blizini je i Motovunska šuma - carstvo istarskog tartufa.

Šibenik: Tvrđava nad gradom

Prva asocijacija na srednjovjekovni grad je Tvrđava svetog Mihovila, izgrađena na strmoj stijeni, sedamdesetak metara iznad razine mora. Od njezinih zidova potekli su gradski bedemi koji su okruživali i stoljećima štitili Šibenik, a sveti Mihovil je od davnina zaštitnik grada. U 21. stoljeću taj je spomenik kulture dobio novu funkciju - obnova fortifikacijskog kompleksa započela je 2012., a u njemu je izgrađena i velika ljetna pozornica.

U gradu pak, pokraj glasovite katedrale svetog Jakova, je restaurirana renesansna palača u sklopu koje je i prestižni restoran Pelegrini. S njihovih stolova postavljenih na stubištu palače pruža se pogled na katedralu, a stubama se stiže na terasu Četiri bunara gdje gosti uživaju u intimnom ugođaju. Osim po specijalitetima chefa Rudolfa Štefana, poznati su i po tome što su pokrenuli Chef’s Stage - međunarodni kongres gastronomije i ugostiteljstva te osnovali zakladu Budi Foodie, koja školuje mlade talente u kulinarstvu. Gastronomski dragulj ovoga grada je i lani otvoren restoran Galbiani, u samom centru, na krovu muzeja Civitas Sacra, s vrhunskom ponudom svježih školjaka.

Pročitajte i:

Avantura u carstvu jastreba: Vrhunska gastronomija i netaknuta priroda mame na izlet u Jasku

Vodič najljepših mjesta za odmor uz slatku vodu: Bajno ljeto na kontinentalnim plažama

Split nikad nije bio bliže: Genijalna inicijativa studenata, žele omogućiti ljetovanje svojim kolegama

Baranja je raj za hedoniste, ali i avanturiste: Prirodne ljepote, dobra hrana i još bolje vino

Linker
19. travanj 2024 05:29