Profimedia
Prema Indeksu prosperiteta

Pogađate li koja je najpoželjnija zemlja za život na svijetu?

Londonski istraživački institut Legatum Institute ovih je dana objavio svoju godišnju listu Indeksa prosperiteta – veliko istraživanje o najperspektivnijim državama u svijetu gdje je život najugodniji.

Količinu novca koju država ima jedan je od faktora prosperiteta, ali istraživanje uzima u obzir brojne druge čimbenike. Institut je istraživao čak 104 varijable koje uključuju BDP po stanovniku te broj stalno zaposlenih, ali i broj sigurnih internet servera koji postoje u zemlji te kako se ljudi osjećaju na svakodnevnoj bazi. Varijable su podijeljene na 9 potkategorija odnosno podindeksa; kvaliteta ekonomije, poslovno okruženje, vlada, školstvo, zdravlje, sigurnost i zaštita, osobna sloboda, društveni kapital i prirodno okruženje. Indeksirano je 149 zemalja diljem svijeta čiji su podaci bili dostupni.

Posljednjih sedam godina Norveška je uvjerljivo držala prvo mjesto najpoželjnije zemlje za život, ali od ove godine nova zemlja je proglašena najperspektivnijom. Prije nego što krenete znatiželjno pretraživati našu galeriju, otkrit ćemo vam da Hrvatska nije niti blizu vrha ove liste, ali je zato susjedna Slovenija zauzela prilično visoko 20. mjesto. Smatra se jednom od najperspektivniji država u Europi, a jedan od glavnih čimbenika je njezino prirodno okruženje.

Prvih deset najpoželjnijih svjetskih zemalja za život saznajte u galeriji, a cijelu listu pogledajte na uk.businessinsider.com.

Linker
21. travanj 2024 15:05