Goran Sebelic / CROPIX
Još ih stignete posjetiti

Pet najboljih plaža na Cresu: Otok pun divljine i netaknutih dragulja na obali

Kvarnerski otok skriva neke od najljepših plaža na Jadranu, donosimo pet onih koje se definitvno isplati posjetiti prvom prigodom.

Cres je, uz susjedni otok Krk, najveći hrvatski otok, a unatoč velikom broju naselja, odiše avanturom i divljinom. Iako je njegova unutrašnjost prekrivena šumom, obala mu skriva neke od najljepših plaža na Jadranu.

Vransko jezero koje se nalazi na otoku Cresu je jedinstven fenomen krša i najznačajniji prirodni rezervoar pitke vode na našim otocima - vodom iz tog jezera opskrbljuje se čitav arhipelag - Cres, Lošinj i manji otoci poput Ilovika, Suska i Unija.

Mjesto Beli dom je bjeloglavih supova, ribarsko seoce Valun poznato je po pronalasku Valunske ploče, grad Osor koji se nalazi na samom spoju Cresa i Lošinja koji su nekada bili povezani, dok nije prokopan kanal, spominje se i u Homerovoj "Odiseji". To su mjesta koja je, uz neizostavni grad Cres, svakako vrijedno vidjeti.

No, osim šarmantnih gradića ovaj otok bogat je pravim draguljima kad je riječ o plažama.

Mali Bok, Orlec

U malom mjestu Orlec, koje je smješteno nedaleko od grada Cresa, nalazi se uvala Mali Bok. U njoj je smještena šljunčana plaža s predivnim kristalno čistim morem, a zaklonjena je visokim stijenama koje donose i hlad. Put do plaže vodi strmom stazicom, no trud se definitivno isplati.

Sv. Ivan, Lubenice

Ova plaža poznata je i u Hrvatskoj i u svijetu, tako ju je njemački časopis Bild smjestio na 15. mjesto, među 40 najljepših plaža na svijetu. Neki ju smatraju najljepšom na Jadranu, a domaći Cresani jednoglasno je proglašavaju najljepšom na otoku. Nalazi se u uvali ispod mjesta Lubenice. Mjestašce na strmoj litici iz kojeg se pruža fantastičan pogled, u svom podnožju skriva ovaj pravi biser.

Do plaže se može doći pješice, strmom stazom ili morskim putem. Upravo ta skrovitost i teža dostupnost dio je njene čari.

Cres, Losinj, 300416.
Razne panorame i vedute s otoka Cres i Losinj. Na fotografiji: Lubenice, malo mjestasce na zapadnom dijelu Cresa. Plaza ispod Lubenica.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
Plaža sv. Ivan, Lubenice

Plaže u Valunu

U blizini veće plaže, nalaze se mnogobrojne manje skrivene uvale, tako i dvije prekrasne šljunčane plaže koje okružuje gusta borova šuma i kristalno čisto more. U mjestu se, pak, nalazi sve potrebno za ugodan cjelodnevni boravak: trgovina, restorani i caffe barovi, a poželite li ostati, hotel nećete pronaći, ali zato smještaj nude privatni iznajmljivači i jedan auto kamp.

Slatina, Martinščica

Nositeljica Plave zastave, nalazi se u kampu Slatina u mjestu Martinšćica, koji je, usput budi rečeno, jedan od najboljih u zemlji. Uz spomenutu plažu Slatina, nalazi se i druga šljunčana plaža Tiha, zbog koje ćete i dane i večeri provoditi uz more.

Plaža Koromačna, Belej

Plaža Koromačna nalazi se u mjestu Belej, do nje se stiže uskom cestom koja se spušta od mjesta do mora. Kombinacija je šljunčane i kamenite plaže, a kao i mnoge druge na otoku ima mnogo izvora, odnosno vrulja, koje pružaju osvježenje u vrućim danima. Posebnu draž daje joj spilja u kamenoj stijeni koja omeđuje plažu.


SAVJET VIŠE!

Nađete li se na Cresu poželjno je napraviti i ove stvari:

✓ probati otočku janjetinu za koju se domaćini vole pohvaliti da je aromatičnija od paške

✓ u gradu Cresu isprobati (i kupiti) med od kadulje

✓ u gradu Cresu posjetiti najužu kuću na svijetu (široku tek 2 metra) i cresku kulu - dio obrambenih zidina podignutih u 16. st.

✓ u gradu Cresu, u creskoj zadruzi, isprobati (i kupiti) ulje od stoljetnih creskih maslina

✓ posjetiti Beli i Eko-centar Caput Insulae gdje brinu o bjeloglavim supovima

Pročitajte i:

Britanski The Times i The Sun nominirali Hrvatsku za najbolju destinaciju u 2020.

PONOVNO OTKRIVAMO HRVATSKU Omiljene ljetne destinacije naših travel blogera

Ne znaš tko je ljepši: Domaće zvijezde odabrale su neke od najdivnijih lokacija plave boje

Linker
17. travanj 2024 10:53