Profimedia, Alamy
ZELENO SRCE HRVATSKE

Ovog ljeta dajte šansu Gorskom kotaru - njegove šume, rijeke i jezera nalikuju onima iz bajke

Gorski kotar - idealan primjer za nezaslužno zanemarenu turističku destinaciju. Dolaskom ljetnih vrućina svi stanovnici kontinentalne Hrvatske bježe na more, no ovog ljeta pružite priliku goranskim jezerima, rijekama, šumama i planinama. One su odmor za dušu i tijelo i ponekad su izvrsna promjena nakon prenapučenih jadranskih plaža

Ljepota Hrvatske u njezinoj je različitosti, a regije naše zemlje toliko su jedinstvene da se na samo nekoliko stotina kilometara udaljenosti možete osjećati kao na potpuno drugoj strani zemaljske kugle.

I doista, nađete li se u istom danu, primjerice, na obali Dunava u Iloku i u Grožnjanu u Istri – osjećat ćete se u najmanju ruku zbunjeno. Produljite li put od slavonske ravnice do tamnih i predivnih šuma Gorskog kotara, osjećat ćete se pak fascinirano raznolikošću vlastite zemlje.

Upravo tu raznolikost, o kojoj svjetski mediji iz godine u godinu izvještavaju i dive joj se, mi sami ponekad ne cijenimo dovoljno. Imamo svoje ustaljene rute i omiljene destinacije koje podrazumijevamo pod sinonimom za godišnji odmor i suviše rijetko istražujemo nešto novo.

A, na samo nekoliko sati vožnje, naša zemlja ima toliko toga za ponuditi.

Dakle, što vidjeti u Gorskom kotaru?

Fužine

Smještene 730 metara nad morem, pružaju predivan goranski zrak, jezera s odsjajem šume koja ih okružuje, ali i blizinu mora zbog čega su česta usputna stanica za turiste na putu prema moru.

No, ako im pružite šansu, Fužine mogu biti mnogo više od usputne stanice, u što će vas uvjeriti tamošnji gostoljubivi mještani.

Posjetite li ovo mjesto, oduševit će vas jezero Bajer. Najveće je to jezero toga kraja, a na njemu možete uživati u vožnji kajakom, kanuom i čamcem, ali i surfati. Ako ste ljubitelj kopna, uživat ćete u dugoj šetnji uređenom šetnicom uz jezero. Tada možete svratiti i do špilje Vrelo, koja se nalaze tik uz jezero Bajer. Procjenjuje se da stara 3, 5 milijuna godina i doista je nešto što ne smijete propustiti ako se nađete u fužinskom kraju.

Ljepote okolice Skrada

Jeste li ikada posjetili Vražji prolaz? Ovaj kanjon nalazi se u blizini grada Skrada i jedan je od ljepših u Hrvatskoj. Poseban zbog svog uskog prolaza, uz njega se s obje strane propinju stijene visoke stotinama metara, a u podnožju teče potok i mjestimično zahuktala voda. Šetnja Vražjim prolazom poprilična je adrenalinska avantura, a u blizini svakako svratite i do Zelenog vira, izvora u dnu plitke špilje ispod 70-ak metara visoke stijene. Ova će se lokacija osobito svidjeti ljubiteljima planinarenja.

Lokve

Ljubitelji ribolova zasigurno su upoznati s ovim mjestom. Tamošnji se stanovnici diče titulom Svjetskog rekorda jezerske pastrve, a osim nje, u Lokvarskom jezeru možete loviti i klena, karasa i šarana. Jezerom možete i splavariti, a ako vam je draža šetnja po sigurnom tlu, Lokve nude bezbroj šetnica i pješačkih staza za potpuno uživanje u ljepotama šume i prirode.

Adrenalinske aktivnosti

Gorski kotar nudi brojne mogućnosti za uživanje u aktivnom odmoru. Uz ranije navedene vožnje kajakom i sl., u gornjem dijelu rijeke Kupe organizira se i rafting, a kanjoning se odvija i u spomenutom Vražjem prolazu. Gorski kotar vole i ljubitelji nordijskog hodanja - tamošnje lokacije idealne su za ovaj tip rekreacije.

Goranske delicije

Možda niste upoznati s činjenicom da su Gorani veliki gastro majstori. Zastanete li u nekom od tamošnjih seoskih gospodarstava ili pak lokalnim restoranima, nemojte se začuditi kad vas ponude žabljim krakovima, gulašom od srnetine i veprovine u umaku od brusnice, ili pak veprovim ili medvjeđim pršutom – jelima koja se smatraju specijalitetima kraja.

Gorski kotar jedan je od onih krajeva u kojemu vam, ako ste istinski ljubitelj prirode, neće baš ništa nedostajati.

Jednako tako, ako ste željni adrenalinske zabave, nudi vam se pregršt aktivnosti. Mjesto je to gdje ćete sami imati priliku osmisliti svoj boravak, a priroda će vam pokloniti ono najbolje od sebe.

Linker
17. travanj 2024 14:42