Profimedia, Designpics
ČUDA PRIRODE

Ova nestvarno bajkovita mjesta doista postoje

Fotografije koje ćete vidjeti nisu digitalno namještene, a ove magične lokacije većinom su nastale samom snagom prirode. Nalaze se diljem svijeta, a mnoge od njih možete i posjetiti.

1. Deadvlei, Namibija

, Image: 49020317, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Deadvlei je glinena livada velike površine, smještena unutar parka Namib-Naukluft u Namibiji. Njezino ime piše se DeadVlei ili Dead Vlei, a u prijevodu bi značilo “mrtvo jezero između dina”. Riječ “dead” dolazi iz engleskog jezika, no “vlei” je afrička riječi. Ipak, na mnogim ćete mjestima naći naziv Dead Valley što u prijevodu znači “Mrtva livada”. Tvrdi se da je Deadvlei okružen najvišim pješčanim dinama na svijetu, a glinena površina nastala je nakon kiše i poplave koju je uzrokovala rijeka Tsauchab. Tada su nastali privremeni plitki bazeni koji su omogućili rast drveću, no promjenom klime područje su pogodile suše, a pješčane su dine blokirale put vodi iz rijeke. Drveće je usahnulo, a njihovi su “kosturi”, pretpostavlja se, stari 600-700 godina.

2. Kristalna ledena špilja, Island

, Image: 228177451, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

U nacionalnom parku Vatnajökull u južnom dijelu Islanda tijekom zimskih mjeseci možete posjetiti nestvarnu zaleđenu špilju. Zamislite da stojite u drevnom glečeru, a posvuda oko vas su nezbrojne nijanse prekrasne plave boje. Zapanjujući fenomen jedna je od najvećiih turističkih atrakcija na Islandu.

3. Laguna Salada de Torrevieja, Španjolska

The salty shore of the Laguna Salada de Torrevieja.Spain.  The water looks pink due to a special algae that grows in high levels of salt., Image: 152518580, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Laguna Salada de Torrevieja je slano jezero u blizini španjolskog morskog gradića Torrevieje u jugoistočnoj Španjolskoj. Gradić je rudarsko i ribarsko mjesto jer se nalazi između mora i dva velika slana jezera (Las Salinas), koji Torrevieju daju zdravu mikro klimu. Voda jezera u određenom razdoblju u godini postaje ružičasta zbog posebnih algi koje rastu u visokoj razini soli.

4. Sedmobojna zemlja, Mauricijus

, Image: 133069093, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

“Sedmobojna zemlja” je geološka formacija i istaknuta turistička atrakcija u jugozapadnom Mauricijusu. Relativno je male površine, a obuhvaća dine čiji je pijesak u čak sedam različitih boja – crvenoj, smeđoj, rozoj, ljubičastoj, zelenoj, plavoj i žutoj. Različiti pijesak spontano se preslaguje u različitim slojevima, stvarajući tako dine nadrealističnih boja. Zanimljivo je spomenuti da ove dine nikad ne propadaju, unatoč tamošnjim učestalim tropskim kišama.

5. Bambusova šuma, Japan

Path to bamboo forest, Arashiyama, Kyoto, Japan, Image: 326963396, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BE&W
Profimedia, BE&W

Smještena samo desetak minuta od centra Kyota, ova gusta i visoka bambusova šuma nekoć je bila netaknuto mjesto, no u današnje vrijeme na lokaciji postoje turističke staze, jer, doista je prefascinantna da bi ju se se skrivalo od znatiželjnika. Zanimljivo je da je njezin specifičan zvuk službeno priznala i japanska vlada. I doista, ako se pokušate odmaknuti od žamora turista i zvukova fotoaparata, čuti ćete specifičan i unikatan umirujući zvuk koji stvaraju tamošnja stabla i zrak koji oko njih kruži.

6. Velika plava rupa, Bellize

, Image: 182493935, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ovaj je prirodan fenomen jedno od najpopularnijih svjetskih odredišta za ronioce. The Great Blue Hole nalazi se u blizini otoka Ambergris Caye, a ova neobična "udubina" u moru nastala je uslijed zanimljive vapnenačke formacije ispod razine mora koja je pravilnog kružnog oblika pa more koje ju puni izgleda tamnije od onog što ju okružuje.

7. Oaza Huacachino, Peru

Huacachina in Peru, Image: 9620223, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Designpics
Profimedia, Designpics

U Huacachinu žive potomci Inka, za život zarađuju od turizma, a njihov se fascinantan grad nalazi četiri kilometara od južnog peruanskog grada Icea, bivšeg španjolskog kolonijalnog grada smještenog na rubu pustinje. Grad koji djeluje poput fatamorgane smješten je usred jedne od najsuših klima na svijetu. Palme, zeleni krajolik i jezero za koje mnogi kažu da ima ljekovita svojstva fasciniraju turiste iz cijelog svijeta. Jezero je formirano prirodno, no postoji legenda da se u njemu kupala mlada princeza koja je pobjegla kad ju je ugledao lovac, pritom ostavivši za sobom lokvu vode. Njezin plašt navodno je stvorio okolne pješčane dine.

8. Rolling Hills, Češka

Amazing fairy minimalistic landscape with green fields in the morning in South Moravia, Czech Republic. Waves hills, rolling hills. Abstract nature background, Image: 291062398, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Za bajkovita brda u Moravskoj, na istoku Češke, govori se da su jedino mjesto u zemlji koje može konkurirati ljepotama Praga. I doista, meki i svježi brežuljci nestvarno su jarke zelene boje, a djeluju kao da su izrađeni od najdivnije tkanine.

9. Jezero Natron, Tanzanija

Soda formations on the surface of , Tanzania, east Africa, Image: 191087970, License: Rights-managed, Restrictions: Approval needed if image comprises more than 25% of the photographic content of a book or 100% of a retail calendar., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Minden Pictures
Profimedia, Minden Pictures

Jezero Natron je slano jezero koje se nalazi u sjevernoj Tanzaniji, blizu kenijske granice. Zanimljivo izgledom, ovo se jezero smatra jednim od najnegostoljubivijih na svijetu.

Pliće je od tri metra, a u širini varira ovisno o vodostaju koji se mijenja tijekom godišnjih doba, ostavljajući iza sebe koncentracije soli i drugih minerala – posebno natrijev karbonat (natron). Kad tamošnje temperature postanu paklene, jezero se pregrijava i pretvara u gotovo čisti amonijak što je pogubno za većinu riba i vodozemaca. Pustoš koju iza sebe ostavlja jasan je dokaz njegovog djelovanja.

10. Salar de Uyuni, Bolivija

Van on Salar de Uyuni, salt lake, is largest salt flat in the world, altiplano, Bolivia, South America, Image: 322081527, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Salar de Uyuni u Boliviji još je jedan od pejzaža na planeti Zemlji gdje se postiže dojam da se nalazite u posve drugom dijelu svemira. Zauzima više od 12.000 kilometara kvadratnih, što ga čini najvećom slanom ravnicom na svijetu. Star je oko 40.000 godina, a na njegovoj se lokaciji nekoć nalazilo veliko jezero Minchin, koje je s vremenom presušilo. Zbog ogromne ravnice i razine litija, kada padne kiša, cijelo područje postane ogledalo koje reflektira nebo.

Linker
20. travanj 2024 04:33