Ivana Vukša
LJEPOTE HRVATSKE OBALE

Odlična hrana i odmor za dušu i tijelo: Posjetili smo Šibenik, Zlarin i Jadriju - otkrivamo što ne smijete propustiti

Ovoga ljeta odlučila sam zadnji čas posjetiti Šibenik. Produženi vikend pokazao mi se idealnim za istraživanje bisera Jadrana.

Ovoga ljeta odlučila sam zadnji čas posjetiti Šibenik. Produženi vikend pokazao mi se idealnim za istraživanje bisera Jadrana.

Možda je do pandemije, možda do datuma, ali tek tjedan dana prije isplanirano putovanje u jedan od najstarijih hrvatskih gradova, Šibenik, ispunilo je i više od očekivanog. O malom dalmatinskom gradiću s bogatom poviješću i atraktivnim destinacijama rijetki znaju da je upravo Šibenik postao prvi grad na svijetu s izmjeničnom strujom, dok je u Hrvatskoj prvi imao javnu rasvjetu.

image
IVANA VUKšA

Gastro preporuke

Buffet Šimun

Umjesto na povijest, ja sam se ovoga puta ipak fokusirala na sadašnjost jer bi u Šibeniku zaista bio grijeh propustiti svaki od mora predivnih prizora. Prije svega sam, naravno, degustirala gastro ponudu koja je u Šibeniku odlična. Najviše mi se u sjećanje urezala upravo domaća kuhinja Buffeta Šimun gdje se po uistinu pristupačnoj cijeni možete najesti, ali i prejesti ukusne hrane.

image
Ivana Vukša

Čitajte i: Ovaj raj nalazi se nadomak Zagreba, a idealan je za vikend odmor: Plaža kao stvorena za uživanje

Pluto Burger bar

Moj izbor u Šimunu bila je pašticada s domaćim njokima za koju mogu potvrditi da je najbolja koju sam do sada probala! Osim Šimuna za kojeg smo prijateljica i ja zaključile da bi tamo, kada bi živjele u Šibeniku, barem nekoliko puta tjedno ručale ili večerale, oduševio nas je i ogroman hamburger u Pluto Burger baru.

Kada se smjestite u Šibenik i želite nešto brzo pojesti, Pluto je prava lokacija za vas.

Fresh and hash juice bar

image
IVANA VUKšA

Ako se pak držite zdrave prehrane i najbolje se osjećate nakon svježe cjeđenih sokova i smoothieja, u Fresh and hash juice baru naći ćete idealno osvježenje, međuobrok ili doručak! Ja sam se zadnji dan u Šibeniku počastila zdravim doručkom, koji se poslužuje u čašici isto kao i svježe cjeđeni sokovi.

image
Ivana Vukša

Noćni život

Azimut

Iako su epidemiološke mjere vezane uz rad kafića još uvijek na snazi, u klubu Azimut zbog opuštene atmosfere brzo sam zaboravila na pandemiju. Ugodan ambijent i odlična atmosfera savršeno se uklapaju uz ljetne večeri s društvom.

Znamenitosti

Tvrđava svetog Mihovila

Ono što se u Šibeniku svakako treba posjetiti da bi se dobio dojam veličine i izgleda grada, ali i da bi se naučilo o njegovoj povijesti je predivna Tvrđava svetog Mihovila na 70 metara nadmorske visine, omiljena destinacija među turistima s koje se na Šibenik pruža pogled od kojeg zastaje dah! Za turiste su dostupni i audiovodiči uz koje se lakše upoznaje povijest grada.

image
Ivana Vukša

Zlarin - odmor za dušu i tijelo

Iako u Šibeniku za vrijeme posjeta nije bilo puno turista, kako sam se htjela odmoriti od uvijek živog i ubrzanog Zagreba, odlučila sam posjetiti Zlarin, jedan od otoka koji su brodskom linijom direktno povezani sa Šibenikom. Tek pola sata plovidbe po našem predivnom moru koje se u Šibeniku čini posebno čistim, trebalo je da dođemo do prvog hrvatskog otoka bez plastike na kojem kao da vrijeme ne postoji! Osim ove zdrave i ekološki zahvalne inicijative koja se duboko ukorijenila u identitet Zlarina, na otoku nema niti automobila pa oni koji ga još nisu posjetili, mogu tek zamisliti koliko je tamo mirno!

image
Ivana Vukša

Tek tristotinjak žitelja svakodnevno uživa u najljepšim prirodnim ljepotama uz miris mora i zvuk cvrčaka i kukaca koji se čini glasnijim nego u bilo kojem drugom mjestu. Ako doista želite odmoriti dušu, uz mir i zvukove čiste prirode, svakako preporučujem Zlarin!

Čitajte i: Pet lokacija na Jadranu zbog kojih Instagram gori svake godine! Ljuljačke, savršena priroda i kristalno čisto more

Koraljarnica i Zavičajni muzej Vesne Parun

Ono što svakako možete posjetiti u Zlarinu su koraljarnica u kojoj se ručno obrađuju koralji od kojih se potom pravi nakit, ali i Zavičajni muzej Vesne Parun, poznate književnice koja je rodom upravo iz ovog bajkovitog mjesta.

image
Ivana Vukša

Jadrija

Želite li se osamiti na plaži, ali ne toliko da odete na otok, možete posjetiti Jadriju, gradsku četvrt Šibenika uvrštenu na popis spomenika hrvatske kulturne baštine, na kojoj su me najviše oduševile Instagramične šarene kabine za presvlačenje uz more!

Riječ je o kupalištu čije su kabine izgrađene još 1921. godine, a koje su danas kultno mjesto među Šibenčanima i turistima. Kao i svako drugo mjesto, i ovo ima zanimljive priče iz prošlosti, a najpoznatija je ona o dječaku koji je 1955. godine kamenom savladao morskog psa i izvukao ga na kopno!

S obzirom na činjenicu da u Šibeniku nisam provela ni tjedan dana, možete samo zamisliti koliko toga još možete posjetiti u, s razlogom, jednoj od najpopularnijih ljetnih destinacija!

Linker
26. travanj 2024 15:17