Ribnjak pjesnika

Oaza na otoku Hvaru: Tamo gdje se spojila priroda i stoljetna tradicija nastala je idealna kulisa za nezaboravne fotografije s odmora

Životno djelo pjesnika Petra Hektorovića u Starom Gradu na otoku Hvaru uspomena je na njegov lik i djelo. Vjerojatno nije mogao ni naslutiti da će ovo kultno mjesto sa stoljetnom tradicijom postati najpopularnija lokacija za naslikavanje na otoku koja će iz godine u godinu privlačiti sve više stranih i domaćih turista.

Ribnjak Petra Hektorovića s golubinjakom iznad njega, u staroj gradskoj jezgri grada Starog Grada na otoku Hvaru, ovog ljeta postao je jedna od najpoželjnijih lokacija. Je li brojne turiste iz zemlje i inozemstva privukla povijest koja priča priču za sebe ili je ipak riječ o savršenoj kulisi za fotografije na društvenim mrežama?

Fotografije iz oaze gdje se spojilo more, stoljetna tradicija utkana u kamenu i životinjski svijet, preplavile su Instagram, a svi željni nezaboravnih uspomena pohrlili su u staru gradsku jezgru. Da su ovo ljeto u zaborav otišle ljuljačke i fotografije na plaži, dokazuje popularnost nekih novih lokacija, a to je svakako ovaj ribnjak. Trendseterice se više inspiriraju poviješću, fotogeničnim barovima uz more i prirodu, nego pukim naslikavanjem na poznatim plažama. O tome smo popričali i s influencericom i blogericom Ivom Majurec, koja je ovog ljeta, između ostalog, posjetila i ribnjak.

"Kada smo rezervirali ljetovanje na Hvaru, prvo što sam htjela vidjeti bio je upravo ribnjak Petra Hektorovića. Na viđenim fotografijama me oduševio, a oduševljenje se potvrdilo i samim posjetom. Kada dođete ispred ulaza ne možete niti zamisliti da se iza tih zidova krije nešto tako prekrasno. Predivan ribnjak, okružen trijemom, u kojem ribice slobodno plivaju. Ovo mjesto nikako nemojte zaobići, a i toliko je fotogenično da mu nećete moći odoljeti i uljepšat ćete si svoju galeriju uspomena s odmora", rekla je Iva.

Čitajte i: Hipnotizirajući zalasci sunca na Jadranu: Ovaj bar očarat će vas lokacijom od koje zastaje dah

Životni projekt uklesan u kamenu

Tvrdalj renesansnog pjesnika i tvorca zbirke pjesama "Ribanje i ribarsko prigovaranje" Petra Hektorovića u pozadini ima predivnu priču o tome kako je jedan umjetnik svoj život, gotovo opsesivno, posvetio gradnji ovog mikrokozmosa u kojem koegzistiraju ljudi, životinje i priroda. Svoju je kreativnost u životnom projektu uklesao u kamenu, odnosno unutar ribnjaka je dvadesetak natpisa na latinskom jeziku na kojima su mudrosti iz njegova života.

Čitajte i: O posljednjem velikom putovanju: Zagrepčanin Kristijan Iličić otkrio zašto je Jemen napustio tužan

image
Pjesnik ga je gradio cijeli život.
IVA MAJUREC

Posebno se ističe životni moto napisan na talijanskom jeziku - "Fede e realtà o quanto è bella” u prijevodu, „O koliko su lijepe vjera i stvarnost”. No jedan posebno potiče na razmišljanje, a to je: "Imaj na umu da ne spašava ni bogatstvo ni svjetska slava ni ljepota ni dob, jer smrt sve grabi". Istina, čovjek ne može pobjeći od zuba vremena, ali zato ovakve građevine kao ostavština inspiriraju i oduševljavaju i 500 godina nakon.

Linker
20. travanj 2024 03:01