vikend izlet

Novi život starog grada: Posjetite obnovljeni Medvedgrad, razgledajte stare utvrde i predahnite uz tradicionalne specijalitete

Medvedgrad ponovno sjaji, a jesenski ambijent idealan je za njegov obilazak - i porciju toplog graha u blizini Kraljičinog zdenca.

Obnovljena srednjovjekovna utvrda Medvedgrad otvorila je vrata potkraj listopada - u najbolji mogući trenutak. Razigrane boje jeseni, naime, još više naglašavaju stamenu ljepotu restauriranih zidina, okupanih u zlatu i rumenilu raskošne “sljemenske” šume.

Stara utvrda srce je Medvednice i omiljeno je izletničko okupljalište, a poslije trogodišnje obnove (iza gotovo 40 milijuna kuna vrijednog projekta, sufinanciranog iz europskih fondova, stoji Javna ustanova Parka prirode Medvednica) preobražena je u Centar za posjetitelje Medvedgrad čiji izložbeni postav od otvaranja nudi vrlo privlačnu, interaktivnu zanimaciju odlučite li se onamo na izlet s djecom.

image

Cijena ulaznice u Centar za posjetitelje kreće se od 40 kuna za djecu do 180 kuna za obitelj - dvoje odraslih i troje djece.

MARKO EDGE

Organizirajte se, stoga, ove jeseni i krenite na 593 metra visoko brdo Mali Plazur gdje je u 13. stoljeću podignuta ova utvrda, koja stoljećima plijeni pozornost svojom baštinom i ljepotom.

Čitajte i: Zaputite se u Vodnjan: Tamo vas čekaju brojni zanimljivi programi i nezamjenjiva lokalna gastronomija

Najbolje je zaputiti se pješice jer je subotom i nedjeljom teško doći do mjesta na uvijek punom parkiralištu preko puta šestinskog reciklažnog dvorišta. S Britanskog trga do Mihaljevca preko Šestina vozi linija 102, a silazi se na autobusnoj stanici u Šestinama. Pješačka ruta počinje nedaleko od restorana Šestinski Lagvić, poznatog po palačinkama s vinskom preljevom za 48 kuna, štruklima po cijeni od 45 kuna i savijačama za 30 kuna.

image

Iza projekta trogodišnje obnove - vrijedne 40 milijuna kuna i sufinancirane iz europskih fondova - stoji Javna ustanova Parka prirode Medvednica.

MARKO EDGE

Nekoliko planinarskih staza

Do odredišta, Medvedgrada, vodi nekoliko planinarskih staza: desna, preko Kraljičinog zdenca, je lakša, primjerena manjoj djeci, dok su staze s lijeve strane zanimljivije za veće klince. Uspon je lagan, traje oko 45 minuta (ovisi o uzrastu djece) i vrijedan je truda: impresivne medvedgradske zidine potpuno su obnovljene, a prilaz utvrdi je popločen i dotjeran.

U samoj utvrdi treba razgledati Veliki i Mali palas, ranogotičku kapelicu sv. Filipa i Jakova, Južnu kulu te Oltar domovine. Preporuka je odmah se zaputiti u Veliki (zapadni) palas gdje se nalaze informacijski centar i suvenirnica te krenuti prema središnjoj dvorani gdje je postavljena izložba “Začarana povijest” s intrigantnim detaljima iz povijesti utvrde te samog Parka prirode.

image

Svaka kula krije svoju priču i mnoštvo zanimljivih eksponata.

MARKO EDGE

Mnogo je, naime, događaja koji su obilježili prošlost zamka, od bespoštedne borbe srednjovjekovnih moćnika za prevlast nad utvrdom do vladavine ozloglašene Crne kraljice čije mitsko blago, zakopano u utvrdi, još nitko nije pronašao. Predaja kaže da je bila čarobnica i velika zavodnica, a danas je teško odrediti je kao povijesnu ličnost: u tom kontekstu obično se spominje Barbara Celjska, supruga ugarsko-hrvatskog kralja Žigmunda Luksemburškog, čija je obitelj 1436. došla u posjed Medvedgrada, no u igri za titulu zle gospodarice tvrđave nalazi se više kandidatkinja.

Čitajte i: Na toplom alpskom jezeru: Idealna destinacija za sve koji čeznu za bijegom u prirodu nedaleko pitoresknog grada

U Malom (istočnom) palasu smještena je pak izložba “Tajne drevne planine”, a sastoji se od srednjovjekovne smočnice i atraktivnog kazališta sjena s prizorima iz prošlosti Medvedgrada. Posebno je zanimljiva Južna kula: na osvijetljenim interaktivnim panoima prikazane su prirodne i kulturne vrijednosti Parka. Izloženi su i recepti kako se koristilo ljekovito bilje s Medvednice. Pogled s vrha kule priča je za sebe: kad je vedro, nazire se Triglav.

Na okrjepu se nakon obilaska obično ide u Lugarevu kuću nedaleko od Kraljičinog zdenca jer Medvedgrad zasad nema ugostiteljsku ponudu. Savijače se nude po cijeni od 12 kn, grah stoji 28 kn, pohana piletina 30 kuna, dok za kiselo zelje i krvavice treba izdvojiti 40 kuna. Porcije su obilne, stoga se na planinarski objed poslije šetnje na Mali Plazur i razgledavanja zagrebačkog ponosa Medvedgrada obavezno dolazi gladan.

Linker
14. travanj 2024 07:21