Moja destinacija

Nikolina Tomljanović svako ljeto provede u Senju pa nam je napravila insajderski vodič: ‘To je moj komadić raja, moj mir‘

Glazbenica iz Rijeke koja je nastavila uspješnu solo karijeru nakon grupe E.N.I. za Gloria.hr napravila je popis svega što valja vidjeti u tom malenom gradu podno Velebita u kojem ljetuje svake godine.

Pjevačica iz Rijeke Nikolina Tomljanović kao svoju destinaciju ipak ima jedan drugi grad na obali, ova glazbenica za sebe kaže da zimi spava zimski san, a ljeti svaki slobodan trenutak trči brzo u Senj.

"Senj jednostavno obožavam. Porijeklo me vuče gradu Senju, što sam starija još i više. Tu mi je živjela baka, tu mi žive roditelji, stric. Tu sam doživjela prve izlaske, prve ljubavi, tu sam se najviše veselila i živim za ljeto u Senju. Sve se događa u centru, tu je moj omiljeni kafić Križ i bez da se s nekim dogovaram uvijek znaš da ćeš tu na nekog naletiti i s njim/njom popiti kavu. Dobra je atmosfera. Svi oni koji ne žive u Senju, ali su porijeklom odavde kao da jedva čekaju doći ljeti u Senj, baš kao i ja. U Senju sam se i vjenčala. To je bila logična odluka", opisala je Nikolina za Gloria.hr svoju vezu s tim malenim gradom podno Velebita.

image
FOTOGRAFIJE:

Ovog je ljeta u Senju, kaže, zaista mnogo više nego inače. "Razlog je taj da nam se novi stan u Rijeci renovira i da je koncerata premalo zbog korone. Ali, meni su inače obitelj i zdravlje na prvom mjestu pa se ne zamaram", dodala je Nikolina. A zaista nema razloga za zamaranje, jer je što se glazbe tiče ovo njezina godina.

image
Privatni album

Velika mi je radost nagrada (HURIN-a) na Zagrebačkom festivalu za najbolju pjesmu ('Volim kako se smiješ', ft. Belfast food) koja je ujedno proglašena drugom najizvođenijom pjesmom u prvoj polovici 2021. godine i već je 30 tjedana na TOP 40. Izdala sam i novi singl 'Želim da si tu' koji je sniman u Americi netom prije korone. Prati ga zanimljiv spot, odnosno putopis, privatne snimke lutanja i uživanja po Memphisu i Nashvilleu", ispričala je Nikolina i dodala da će se u rujnu krajem ljeta zaputiti u studio. "Vrijeme je za nove pjesme i nove krasne suradnje. A počinje i škola. Stižu mi novi pačići prvašići", koja u Rijeci godinama radi i kao učiteljica razredne nastave.

No, prije svega toga što je čeka na jesen - Nikolina je za čitatelje Gloria.hr naravila detaljan vodič kroz njezin Senj.

Gdje se kupati?

Senj ima dosta plaža: Banja, Điga, Voda, Prva draga, Druga draga, Treća draga i meni omiljeni Škver. Banja, Điga i Škver u samom su centru grada. Velika je, naravno, prednost grada što ima plaže u samom centru. Sve je zaista jako blizu. Iako sam se kao osnovnoškolka kupala na Banji, po otvorenju plaže Škver nekako sam se tamo preselila i ne mrdam. To je moj komadić raja, moj mir, s lijeve strane uvijek me prati kula Nehaj. Kad god sam nešto napeta ili me sutradan čeka nešto meni važno i uzbuđena sam sjetim se svog komadića raja, točno osjetim mjesto na kojem mi je ručnik i odakle me sunce grije. To me opušta.

image
Privatni album

Na koji izlet otići?

S obzirom da mi je otac iz Senja, a mama iz Krasnog polja, kad se poželim šume i hlada najbolje je otići na Velebit. U Krasnu je Svetište Majke Božje, može se uživati u svježem zraku, odličnim sirevima, škripavcu. U Krasnu se odlično spava, pogled na zvijezde obara s nogu. Krasno polje je divno, krasno kako i samo ime kaže, selo s najmanje nezaposlenih u Hrvatskoj. Nakon Krasna, kreneš malo dalje do Kutereva i do utočišta medvjedića. Gledati male medvjede prava je milina.

image
Privatni album

Atrakcije što vidjeti?

Prije svega, svakako valja vidjeti Kulu Nehaj i muzej u samoj kuli: zbirka Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija, izložba Senjske crkve kroz povijest kao i izložba grbova plemićkih obitelji grada Senja pa se tako može vidjeti i grb obitelji Tomljanović. Kula je i pravi vidikovac. Pruža se divan pogled na Učku i Velebit, otoke Krk, Rab, Cres,...

image
Privatni album

U Senju točno prolazi 45. paralela pa je postavljen Sunčani sat u sjevernom dijelu grada, magistrale. U Senju je Katedrala iz 12. stoljeća, Velika vrata kao završetak Jozefinske ceste i ulazak u Grad, katakombe, grobnica obitelji Frankopan, gradske zidine...

Svakako valja posjetiti osim Katedrale i zavjetnu crkvu Sv. Marije od Arta (u kojoj sam se vjenčala ;)) te Park senjskih književnika u kojem se i nalazi crkva. Tu su postavljene biste poznatih senjskih književnika i pjesnika: Vjenceslav Novak, Silvije Strahimir Kranjčević, Milutin Cihlar Nehajev, Milan Ogrizović i Pavao Ritter Vitezović.

Svakako treba svratiti u galeriju Sen (art and craft) i pogledati/kupiti uratke supružnika Marije Zudenigo i Ante Milasa.

image
Privatni album

Po čemu je Senj specifičan?

Svakako je specifičan zbog snage bure. Kaže se da se bura rađa u Senju, živi u Rijeci, a umire u Trstu. Volim buru, baš jako. Zanimljiv je i senjski govor (senjska čakavština s bunjevačkom štokavskom ikavicom) kao i senjski humor. Prvi i najstariji humoristični list u Hrvatskoj upravo je senjski list Metla i škavacera, službeno glasalo aktualne maškarane vlasti. Poznat je ljetni Senjski karneval kada mi je u Senju najljepše. Sve pršti originalnim maskama, zanimljivostima, glazbom i koncertima. U Senju je sve blizu, ne treba koristiti automobil.

Gdje dobro pojesti i opustiti se?

Najbolje se jede u Lavljem dvoru koji ima lijepu vanjsku terasu ali i krasan unutrašnji vrt, najbolja pizza je u pizzeriji King, a valja ubrati i probati senjsku smokvu.

Posebne preporuke za roditelje s djecom

S obzirom na koronu, prošlo i ovo ljeto nema zanimljivih radionica za djecu. Lijep je dječji park pod Kulom Nehaj a trenutno najzanimljivije djeci sigurno su trampolini, tobogani kojima se može spustiti u more, dvorac i jos razne dječje zanimljivosti na plaži Škver.

Linker
19. travanj 2024 16:02