MJESTO ZA POSJETITI

Najstariji restoran na svijetu napunio je 292 godine, a u jelima s njegovog menija uživao je i Ernest Hemingway

Davne 1725. godine francuski kuhar Jean Botin i njegova supruga otvorili su gostionicu te ju nazvali 'Casa Botin'. Nakon njihove smrti, naslijedio ju je njihov nećak i preimenovao je u Sobrino de Botin – u prijevodu, 'Nećak Botinovih'. To ime, ali i tradiciju, restoran je zadržao do današnjeg dana.

Uz sve turističke i gradske znamenitosti, posjetitelji prekrasnog Madrida imaju i jedinstvenu priliku objedovati u najstarijem restoranu na svijetu. Uz to što djeluje pune 292 godine, ovaj restoran skriva i divne zanimljivosti iz svoje prošlosti, Naime, u njemu je 1975. godine radio poznati umjetnik Francisco de Goya, i to ni manje ni više nego kao – perač posuđa. Ernest Hemingway bio je pak redovan gost restorana, a čak ga i spominje u svom kultnom romanu "A sunce izlazi", u kojemu je Sobrino de Botin nazvao "najboljim restoranom na svijetu" te naveo kako je uživao u pečenom mladom odojku.

- Ručali smo u Botinu. Jedan od najboljih restorana na svijetu. Jeli smo pečeni mladi odojak i pili rioja alto.

Inače, pečeni odojak i dalje je jedno od najpopularnijih jela koje ova tradicionalna španjolska gostionica poslužuje.

Vlasnik restorana početkom 20. stoljeća postala je obitelj Gonzales. Mjesto je nakon Španjolskog građanskog rata renovirano te su izgrađena četiri kata, koja i dan danas, nudeći savršenstvo okusa, ali i interijer s toplom i fascinantnom pričom, ugošćuju gladne posjetitelje.

Linker
20. travanj 2024 11:48