Nacionalni park Risnjak
 Profimedia, Alamy
AKTIVNO LJETO

Najljepše hrvatske lokacije za hrabre ljubitelje planinarenja

Živjeti u zemlji koja nam nudi toliko prirodnih ljepota pravo je bogatstvo. Ljubiteljima planinarenja Hrvatska je neiscrpan izvor lokacija i odredišta koja oduzimaju dah, ne samo Hrvatima nego i turistima željnima avanture.

Ako ste poklonik aktivnog odmora, ovog ljeta razmislite o planinarenju na nekoj od prekrasnih domaćih lokacija. Naravno, uzmite u obzir da planiranje nije bezazlena šetnja parkom te ga ne treba shvatiti olako. Za ovu aktivnost potrebno se pripremiti, kako fizički, tako i psihički, a nužno je imati i adekvatnu opremu i niz drugih detalja.

Stoga, iako je planinarenje izvrsna prigoda za uživanje u svježem zraku i druženje s prijateljima, teže i zahtjevnije lokacije ne preporučuju se početnicima. Za one spremne i hrabre, donosimo pet prekrasnih lokacija u našoj zemlji.

Paklenica

Paklenica, 150915.
NP Paklenica omiljena je destinacija planinarima, izletnicima i ljubiteljima prirode i penjanja. Na povrsini od 95 km2 nalazi se gotovo 200 km staza i putova, a jedna od poznatijih je i Ivine vodice na 1250 m nadmorske visine. Odmor od pjesacenja nude i planinarski domovi u kojima je moguce prenociti.
Na fotografiji: planinari na Paklenici.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
CROPIX

Udaljena 46 kilometara od Zadra, Paklenica se nalazi na južnoj strani Velebita. U srcu samog nacionalnog parka dva su klanca – Velika i Mala Paklenica. Odlučite li planinariti do Anić Kuka, do vrha i nazad pješačit ćete otprilike 4 sata. Nagrada će vam biti predivan pogled na grad Zadar i njegovu okolicu te obalu Starigrada. Odvažite li se pak na osmosatno planinarenje, možete se uspeti na Sveto Brdo. Druga je to po redu najviša točka Velebita. Pogled je fascinantan i pruža se na planinske obronke, a uz malo sreće, u daljini ćete imati priliku vidjeti i divlje konje.

Juzni Velebit, Zadar, 300913.
Ovog vikenda se na planinarskom sklonistu Vlaski grad koje se nalazi podno Svetog brda na nadmorskoj visini od 1280m, odvijala radna akcija. Clanovi PD Paklenica iz Zadra i PD Belveder iz Biograda prikupljali su kamene blokove koji ce sluziti za izgradnju novog sklonista. 
Na fotografiji: divlji konji na Libinjama.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
CROPIX

Učka

Nedaleko Rijeke nalazi se planina Učka koja se uzdiše 1400 metara u visinu. Njezin najviši Vrh je Vojak, na čijoj se vršnoj točki nalazi kameni razgledni toranj visok desetak metara, s kojeg vam se pruža panoramski pogled na cijelu istarsku regiju, planine Gorskog kotara, ali i susjednu Italiju i slovenske Alpe u daljini.

ucka,2004
park prirode ucka
foto zeljko sop
-pok-

Risnjak

Jedan od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova smješten je između Rijeke i Zagreba, a krase ga guste šume, livade i planine. Uobičajena ruta ovom lokacijom je trosatno planinarenje od Crnog Luga do prekrasnog planinarskog doma Schlosserov dom.

, Image: 53382611, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Biokovo

Makarska, 180417. 
Planina Biokovo, druga po visini u RH, na cijem je vrhu Sveti Jure(1762m) cilj druge etape biciklisticke utrke Tour of Croatia 2017(ukoliko to dozvole vremenske prilike). 
Na fotografiji : Planina Biokovo .
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
CROPIX

Park prirode Biokovo propinje se iznad Makarske rivijere i nudi nevjerojatan pogled na more i obližnje otoke.

Sa svojim bezbrojnim stazama i brdima, maslinicima, vinogradima i borovim šumama, Biokovo je jedno od najpopularnijih hrvatskih odredišta za planinare. Zanimljivo je spomenuti da Bikovom vodi i najviša cesta u Hrvatskoj, ona koja doseže vrh Sveti Juraj na visini od 1762 metra.

Linker
18. travanj 2024 05:45