Privatni album
Neviđeni luksuz

Mia Kovačić u Dubaiju: 'Ovdje ništa nije ni skromno ni neostvarivo'

Nakon što je posjetila najluksuzniji hotel na svijetu, vidjela prsten od 58 kilograma zlata te uživala na klimatiziranoj autobusnoj stanici, TV voditeljica MIA KOVAČIĆ shvatila je da u tom kutku Ujedinjenih Arapskih Emirata ništa nije ni skromno ni neostvarivo

Oni koji žele vidjeti kako izgledaju gradovi budućnosti, trebali bi otići u Dubai, glavni grad istoimenog emirata smještenog uz obalu Perzijskog zaljeva. Kad sam ga posjetila, a razlog je bio snimanje kampanje za vjenčanice modnog dvojca eNVy room, odmah sam shvatila da je uz biser Ujedinjenih Arapskih Emirata teško vezati riječi nemoguće, neostvarivo i skromno. Jer, baš kad pomislite da ste vidjeli nešto fascinantno i neviđeno, Dubai ode korak dalje. Nije im dovoljno što imaju najluksuzniji hotel (Burj Al Arab), najveći trgovački centar (Dubai Mall, čija je površina 502 tisuće četvornih metara), najveće umjetno otočje (Palm) te najviši toranj na svijetu (828 m visoku Burj Khalifu): do 2020., kad će Dubai biti domaćin svjetske izložbe Expo, izgradit će se još veći toranj (visok 1 km), četiri puta veći trgovački centar te 1200 kilometara duga mreža metroa... A sve to na području gdje je prije dvjestotinjak godina bila pustinja.

Privatni album

PRSTEN U KNJIZI REKORDA

Iz nje je krajem 18. stoljeća niknuo stari Dubai, meni najdraži dio grada, koji je u potpunosti obnovljen pa turisti mogu vidjeti kako se ondje nekad živjelo. Lijepo je prošetati uskim uličicama i prolaziti pokraj kuća od koralja (vađenje koralja i bisera te ribolov bili su glavna gospodarska grana prije otkrića nafte 60-ih godina prošlog stoljeća), a obavezno treba posjetiti i najstarije zdanje u Dubaiju, tvrđavu Al Fahidi, sagrađenu 1787. Zanimljiv je i Muzej kave, u koji je ulaz besplatan, jer ondje se vidi kako je izgledala tradicionalna proizvodnja tog crnog napitka, a mogu se i kušati vrste iz cijelog svijeta. Arapi ne stavljaju šećer u kavu, ali uz nju serviraju datulje pa dodatna slatkoća i ne treba. Mnogo zgrada potječe i iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a među njima su i brojne tržnice. Prodaje se sve, a najviše začini i zlato. U jednom od soukova može se vidjeti i Star of Taiba, najteži zlatni prsten na svijetu. Napravljen je od 58 kilograma 21-karatnog zlata i više od pet kilograma dragog kamenja te je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda.

Privatni album
Privatni album
Privatni album

POVOLJNI BENZIN

Oni koji više vole suvremenu arhitekturu nesumnjivo će se oduševiti poslovnom četvrti Downtown. Sadašnju vizuru počela je poprimati prije petnaest godina, a izgleda poput New Yorka. Neboderi, kojih zasad ima više od 110, kao da se natječu u visini. Najviša zgrada je Burj Khalifa, do čijeg se vrha najbržim dizalom na svijetu dolazi za jednu minutu. Cijena pogleda je 180 dirhama, što je oko 300 kuna. Gradnja te veličanstvene zgrade, koja noću mijenja boje, trajala je od 21. rujna 2004. do 4. siječnja 2010. i stajala oko 1,5 milijarde dolara. Do Burj Khalife se može doći kroz Dubai Mall, koji je s 1200 dućana te 180 kafića i restorana meka za šopingholičare i ljubitelje kulinarstva, ali i mjesto kojim se može šetati kad su vani nesnosne vrućine. U Dubai je najbolje putovati od prosinca do travnja jer su prosječne temperature tada oko 25 stupnjeva, a inače prelaze 40. Stoga su čak i autobusne stanice klimatizirane. No, gotovo se svi voze automobilima jer je gorivo zaista jeftino - litra stoji oko tri kune.

Privatni album

SOLARNE PALME

Naftni biznis, međutim, čini samo šest posto BDP-a, a zaliha ima za još samo pet godina. Stoga se Dubai okreće drugim izvorima prihoda, primjerice proizvodnji aluminija, koja čini 70 posto BDP-a i koju vodi šeikov bogatiji brat Hamdan bin Rashid Al Maktoum. Uspješni su i u turizmu - lani je Dubai posjetilo osam milijuna ljudi - jer se ondje ne nude samo sunce i more. Lijepo je, međutim, prošetati pješčanim plažama, poput Jumeirah, i osvježiti se u moru. Ako, naravno, nije najtopliji dio godine pa su temperature mora više od 30 stupnjeva. Na plaži nema posebnih restrikcija: jedino nije dopušteno kupanje u toplesu ili tangama, a i spasioci će vas upozoriti da se previše ne udaljavate od obale ako su veliki valovi. Mnoge plaže, primjerice glavna gradska, nedaleko od hotela Burj Al Arab, imaju i solarne panele u obliku palmi, ispod kojih se može besplatno surfati internetom i puniti mobitel.

Privatni album
Privatni album

DOBAR POSAO KYLIE MINOGUE

Među brojnim atrakcijama Dubaija je i hotel Atlantis, sagrađen 2008. na umjetnom otočju Palm. Oko 2000 uzvanika na otvorenju posluživalo je 1000 konobara, a servirano im je 4000 jastoga koje je pripremalo 500 chefova. Uzvanike je zabavljala australska pop-zvijezda Kylie Minogue koja je, navodno, za sat vremena inkasirala 2,5 milijuna dolara. Hotel ima više od 1500 soba, a najpovoljnija cijena noćenja je oko 400 dolara, no zato se za 25 dolara može obići tamošnji akvarij. Tko, pak, želi doživjeti pustinju, neka svakako ode na jednodnevni safari. U prosječnu cijenu od 100 dolara uključeni su transferi do hotela, adrenalinska vožnja po dinama, gledanje showa sa sokolovima, jahanje deva te večera uz arapske specijalitete. Osjećaj je kao iz “Tisuću i jedne noći”.

Linker
16. travanj 2024 09:26