ADRENALINSKA AVANTURA

Ljeto puno uzbuđenja: Donosimo popis najboljih mjesta za avanturu na našoj obali!

Želite li iskusiti kako je to ‘letjeti‘ brže od 60 km na sat viseći na metalnom užetu nad provalijom ili se baciti prema moru s visine od koje zastaje dah - ovo su najbolja mjesta da to isprobate. Lijepa naša obiluje mogućnostima za nezaboravnu avanturu.

Omiš - Let nad Cetinom

Samo tri kilometra od Omiša, u mjestu Podašpilje, na zavoju kod srednjovjekovne utvrde Visećgrad, nalazi se osam čeličnih sajli preko kojih se u sjedećem položaju može spustiti niz kanjon rijeke Cetine. Njihova je ukupna duljina oko 2100 metara, a najduža je 700 metara i nalazi se 150 metara iznad zemlje.

image
Ovo je peta sezona Bungee jumping skokova sa Masleničkog mosta koji je visok 56 metara.
ANDRIJA LUCIC/CROPIX

Za ovo zipline iskustvo najbolje je otići na jednodnevni izlet jer za prelazak cijelog poligona, uz pratnju dva vodiča, grupi od desetak gostiju treba oko tri sata. Grupa najprije odlazi do poligona na obuku u trajanju od 15 minuta gdje svaki sudionik dobije opremu. Kraj ‘vožnje‘ je 50 metara od ceste, ondje sudionike čeka vozilo koje ih vraća do ureda. Minimalna dob je sedam godina, a maksimalna težina je 140 kilograma.

Čitajte i: Cvjetne girlande na plaži za pse idealan su kutak za najbolje fotke! Sličan koncept vlasnici otvaraju u Los Angelesu

Cijena grupne ture (od dva do 12 sudionika) je 400 kuna, dok za jednu osobu košta 600 kuna. Ona uključuje prijevoz od ureda do starta te natrag od cilja do ureda, najam kompletne opreme (kaciga, pojas, rukavice), dva profesionalna vodiča i spust niz osam različitih žica.

image
Na Masleničkom mostu otvorena je sezona bungee jumpinga.
JURE MISKOVIC/CROPIX

Plitvička jezera - U kanjonu Korane

Adrenalinski park Plitvice nalazi se u Selištu Drežničkom, tri kilometra od glavnog ulaza u Nacionalni park, u kanjonu rijeke Korane. Na ziplineu dugom 300 metara postiže se brzina do 70 kilometara na sat i pritom se uživa u jednom od najatraktivnijih pogleda na kanjon i sve što ga okružuje. Ograničenje težine je 100 kilograma, a korisnik mora biti stariji od deset godina. Za ovo adrenalinsko iskustvo treba izdvojiti 130 kuna

Dubrovnik - Kao Superman

Prošle je godine otvorena nova turistička atrakcija Du The Wire, a zipline od 900 metara najduži je na obali. Vožnja u pozi Supermana traje oko jedne minute, postiže se brzina od oko 90 kilometara na sat, dok visina na nekim mjestima doseže i 70 metara.

Čitajte i: Hipnotizirajući zalasci sunca na Jadranu: Ovaj bar očarat će vas lokacijom od koje zastaje dah

Na najnovijem ziplineu u Hrvatskoj dvije i pol godine radilo je petero prijatelja, koji su u potrazi za idealnom lokacijom odabrali Dubac - teren izuzetno pogodan za postavljanje užadi u blizini povijesne jezgre grada. Ograničenje kilaže je od 55 do 110 kg. Cijena te adrenalinske avanture je 400 kuna.

image
Zip line u Rakovici.
ANA MIHALIC

Maslenički most - Najviši vrh u Hrvatskoj

Najviši most za bungee jumping u Hrvatskoj je Maslenički, visine 56 metara. Ekipa koja organizira skokove radi to više od deset godina, a one kojima nedostaje adrenalina pozivaju da ih posjete i iskušaju se u skoku koji košta 460 kuna. Žele li uspomenu za cijeli život, skakači dobivaju videosnimku skoka Go Pro kamerom po cijeni od 160 kuna.

image
Šibenik.
PR

Može se kupiti i bungee majica za 80 kuna. Prije skoka sudionici se penju na stepenice. Zaustavljaju se na pet metara od površine mora, a ispod mosta je čamac koji ih prevozi do obale. Težina skakača je ograničena od 40 do 130 kilograma.

Šibenski most - Prema velikom plavetnilu

Za malo veću dozu adrenalina treba se uputiti na Šibenski most gdje avanturisti prije skoka s visine od 40 metara prelaze ogradu kako bi stigli do platforme s koje skaču. K tome se nakon skoka, umjesto spuštanja u čamac, morate sami pričvrstiti na uže kojim vas podižu do početne točke.

image
Adrenalinski park Zipline Omiš nova je turistička atrakcija u kanjonu Cetine.
JAKOV PRKIC/CROPIX

Ekipa vas očekuje od ponedjeljka do četvrtka te subotom od 10 do 19 sati, a petkom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Cijena skoka je 280 kn, termin treba rezervirati dan prije. Videosnimka akcijskom kamerom stoji 75 kuna, majica 80 kn.

Linker
16. travanj 2024 11:50