prijedlog za izlet

Ljetni bijeg u osamu: Svjetionici pomorcima život znače, a turistima pružaju jedinstveni doživljaj

Ako ste željni neobične avanture, ali niste sigurni kako biste podnijeli samoću na dulji period, ova tri svjetionika na Jadranskoj obali mogla bi vam biti idealna vikend - destinacija.

Pedestak svjetionika na najisturenijim točkama jadranske obale od Savudrije do Palagruže goste privlače svojim šarmom, tajanstvenošću te jedinstvenim pričama, ali i jamstvom sigurnosti boravka u pandemiji koronavirusa.

Struga Lastovo

Smješten na rtu Struga, na rubu strme litice, svjetionik je zapravo idealan vidikovac na okolni arhipelag s 40 otoka i hridi koji ga okružuju. Gostima su na raspolaganju četiri apartmana od 34 do 57 četvornih metara, koji primaju od dvije do pet osoba, a u svjetioniku živi i svjetioničar s obitelji. Gostoljubivi domaćini iz obitelji Kvinta treća su generacija svjetioničara i rado će vas povesti sa sobom u ribolov te vam pokazati kako se priprema tek ulovljena riba.

image
Park prirode Lastovo - Veje stijene i svjetionik Struga.
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Svjetioniku pripada betonirana plaža u borovom šumarku, a možete uživati i na brojnim divljim plažama u skrivenim uvalama. Za vrijeme boravka na Strugi istražite cijeli otok - mjesto Lastovo od svjetionika je udaljeno desetak kilometara, a luka Ubli dvadesetak. Litice na južnoj strani otoka raj su za ronioce jer u tamošnjem podmorju obitavaju kapitalni primjerci rakova i brojnih ribljih vrsta. Ondje je ulovljen najveći hlap, od 18 kilograma, koji je isporučen caru Franji Josipu na bečkom dvoru, a vladar se ribarima odužio sandukom kave i šećera.

Cijena najma apartmana: Od 49 do 109 eura po noćenju

Čitajte i: Tatjanin vodič kroz Skradin: Ljepote ovog kraja i insajderski savjeti naše voditeljice jamče vam nezaboravan odmor

Savudrija

Najstariji aktivni svjetionik na hrvatskoj obali prema legendi je 1818. dao podići austrijski grof kao dokaz ljubavi prema hrvatskoj plemkinji koja mu je osvojila srce na bečkom balu. Nalazi se na najzapadnijem rtu Hrvatske i visok je 36 metara, a smatra se prvim na svijetu koji je za rad koristio plin dobiven destilacijom ugljena. Gostima su na raspolaganju četiri apartmana od 30 do 65 četvornih metara, koji primaju od dvije do četiri osobe.

image
Svjetionik Savudrija je najstariji aktivni svjetionik na Jadranu.
GORAN SEBELIC/CROPIX

Stjenovita plaža udaljena je 30 metara, dobri vjetrovi i blage morske struje pogoduju vodenim sportovima poput jedrenja na dasci, a čisto more i bistro kamenito dno pružaju mnoštvo atraktivnih prizora ljubiteljima ronjenja. Savudrija je vrlo dobro prometno povezana s ostatkom istarskog poluotoka: od središta Umaga svjetionik je udaljen samo devet kilometara, a ni Trst nije daleko, tako da gosti mogu kombinirati život na osami sa svim komforom i prednostima urbane svakodnevice.

Cijena najma apartmana: Od 79 do 149 eura po noćenju

Čitajte i: Posjetite Pag: Grad soli, sira i čipke tradicijom dugom od devetog stoljeća osvojit će vas svojim otočkim šarmom

Palagruža

Nenastanjeni otok Vela Palagruža formalno pripada viškoj općini Komiža, no zapravo je smješten na pučini usred Jadrana, 68 nautičkih milja južno od Splita, i s pravom se smatra jednom od najatraktivnijih lokacija na našoj obali. Svjetionik se nalazi na sredini otoka na visini od 90 metara, gostima su na raspolaganju dva apartmana od 48 i 50 četvornih metara koji primaju po 4 osobe, a sa svjetioničarima je moguće dogovoriti obilazak okolnih klisura i litica te otočića i hridi.

image
Palagruža svjetionik




BOZO VUKICEVIC/CROPIX

Neprocjenjiv doživljaj je vađenje mreža u svitanje u društvu lokalnih ribara u našem najbogatijem ribolovnom području. Za šetnju su uređena dva puteljka: prvi vodi do Stare Vlake, šljunčane uvale na sjevernoj strani, a drugi do Velog Žala, jedne od najljepših plaža na našoj obali. Morsko dno je uglavnom ravno i stjenovito s pjeskovitim dijelovima, a osobito dobra vidljivost za ronioce je u jutarnjim satima. Najatraktivniji zaron je na grebenu Galijula u čijem se plićaku nalazi olupina potonulog parobroda.

image
Najudaljeniji hrvatski otok i svjetionik Palagruža izgradjen 1875.
BOZO VUKICEVIC/CROPIX

Cijena najma apartmana: Od 68 do 92 eura po noćenju + transfer 700 eura

Linker
17. travanj 2024 18:07