Putovanje

Ivana Čuljak vodi nas u bajkoviti Jordan, zemlju fascinantne prirode i impresivnih znamenitosti

Netom prije početka žestokih priprema za show ‘Ples sa zvijezdama’zagrebačka slastičarka Ivana Čuljak obišla je gradove Petru i Amman te dolinu Wadi Rum, no opći dojam pokvario joj je hladni vjetar pa preporučuje da u ove destinacije putujete tijekom proljeća.

Sudjelovanje u natjecateljskom showu “MasterChef”, sada već davne 2012., promijenilo je moj pristup poslu i životu. To iskustvo potaknulo me da, iako sam magistrica ekonomije, odustanem od ideje da radni vijek provedem u nekom korporacijskom okruženju i umjesto toga - putujem. Radila sam u restoranima diljem svijeta i godinama nomadski živjela, a iako je moj dom u Zagrebu, svaki slobodan trenutak koristim za bijeg na neku novu destinaciju.

Tako sam u siječnju, netom prije nego što su počele cjelodnevne pripreme za show “Ples sa zvijezdama”, odlučila s dečkom otići u Jordan u kojem dosad nikad nisam bila. Grad Petra, povijesni i arheološki dragulj na jugu te bliskoistočne države, odavno je na mojoj listi želja, a sad sam si je konačno i ostvarila. Doduše, uz poneke prepreke: naime, čak sam dva puta kupila Ryanairovu avionsku kartu.

Prvi put su mi promijenili termin leta, što mi nije odgovaralo, a drugi put su ga naprosto otkazali. Zato nisam vjerovala u “treću sreću” s istom aviokom panijom, koja se pokazala ne pouzdana, i bukirala sam malo skuplji let preko Istanbula s Turkish Airlinesom - i za njih imam samo pohvale.

image

Amman je jedan od najstarije naseljenih gradova na svijetu i sve povijesne znamenitostikoncentrirane su u istočnom dijelu, a među njima je i tvrđava Amman na brdu Jebel al-Qala'a, na oko 850 metara nadmorske visine.

NEALE CLARKE/ROBERTHARDING/P NEALE CLARKE/ROBERTHARDING/P

Zadaci prije puta

Prije odlaska na put napravila sam Jordan Pass koji mi je omogućio da ulazim u sve tamošnje turističke atrakcije, a koštao je 80 jordanskih dinara, što je šestotinjak kuna. Vizu sam platila 30 dinara, a neovisno o svojoj covid potvrdi morala sam napraviti PCR test - u Zagrebu, ali i odmah po slijetanju u Amman.

Poprilično su strogi što se tiče pravila oko ulaska u zemlju, no mogu reći da je stanje “na terenu” sasvim suprotno - jer mjere za suzbijanje zaraze koronavirusa se poštuju slabo ili nikako.

Na aerodromu smo odmah i unajmili automobil s kojim smo se svuda vozili. Mislim i da je to najisplativiji način međugradskog transporta, sasvim sigurno jeftiniji od turističkih taksija koji goste voze do Ammana, Petre, Wadi Ruma...

Romantika u Petri

Prva postaja nam je bila Petra, koja je sredinom osamdesetih uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. To je veličanstven, napušten grad uklesan u stijeni, usred pustinje, a koji je imao besprijekornu vodovodnu mrežu. Opskrbljivala je 30 tisuća stanovnika! Petra je bila glavni grad Nabatejaca, saveza nomadskih arapskih plemena i dalje je besprijekorno očuvana i pogled na nju je naprosto ­ nestvaran.

image

Riznica nekadašnjih karavanskih trgovaca jedna je od najbolje očuvanih i najfascinantnijih građevina u Petri, 'gradu u stijeni' u kojem sam provela tri dana.

PRIVATNI ALBUM

U grad smo stigli kad je pao mrak i odmah smo se priključili dvosatnoj večernjoj turističkoj turi “Petra by Night”. Odvija se ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom, kreće u 21 sat i 30 minuta iz tamošnjeg posjetiteljskog centra, a u obilazak vas vodi licencirani vodič.

Predivno i romantično razgledavanje grada, idealno za zaljubljene parove. Baš kao i noćenje u hotelu Bubble Luxotel u obližnjem gradu Wadi Musa. Odande smo nekoliko dana odlazili u obilazak Petre. Turistički važni “punktovi” mogu se obići i u jednom danu, no nama se nije žurilo.

image

Osim po fascinantnim građevinama, Petra je prepoznatljiva i po klancima.

PRIVATNI ALBUM

Naočalama protiv pijeska

Bubble Luxotel je prekrasan, kao i njegovo osoblje, a poseban je jer je koncipiran kao kamp. Svaka soba svojevrsni je bungalov usred pustinje pa cijeli kompleks iz daljine izgleda kao scenografija za film “Marsovac” s Mattom Damonom u glavnoj ulozi. Svima koji putuju u Jordan preporučila bih taj smještaj - osim ako onamo idete usred zime kao mi. U tom slučaju to nije dobra opcija i mi smo se, objektivno, zeznuli s tom rezervacijom.

Naime, čak i uz grijanje, ondje je u ovo doba godine noću vrlo hladno, tako da onamo treba ići u proljeće ili ljeto.

Naš tjedan u Jordanu obilježile su niske temperature, a čak je i pao snijeg u pustinji. Puhao je vrlo hladan vjetar, zbog čega na svakoj fotografiji, među ostalim, imam i šal i sunčane naočale - da mi pijesak ne ulazi u oči.

image

Petra i Wadi Rum su arheološki i povijesni dragulji.

PRIVATNI ALBUM

Dolina mjeseca

Nakon Petre premjestili smo se u Wadi Rum, poznatiju i kao Dolinu Mjeseca te udaljenu 60 kilometara od grada Akabe, jedine jordanske luke u Akapskom zaljevu koja pripada Crvenom moru. Dolina Wadi Rum nalazi se blizu granice sa Saudijskom Arabijom i prepoznatljiva je po pustinjskim krajolicima i neobičnim kamenim oblicima koje je stvorila priroda. Arheološki ostaci na tom području svjedoče o 12 tisuća godina ljudske naseljenosti.

image

Deve su posvuda u dolini Wadi Rum.

PRIVATNI ALBUM
image

Glamping u Wadi Rumu: noćenje u luksuznom šatoru je spektakularno iskustvo, ali ne zimi - jer je unutra prehladno čak i kad se grije.

FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

Povratak u Amman

To je jedan od najstarijih nastanjenih gradova na svijetu. Najraniji tragovi ljudskog života datiraju čak iz osmog tisućljeća prije nove ere. Budući da nismo imali mnogo vremena, fokus smo stavili na turistički obilazak istočnog dijela grada u kojem su koncentrirane uglavnom sve njegove povijesne znamenitosti.

image

Kao slastičarka, morala sam probati tradicionalni kunefe - slatko tijesto s rastopljenim sirom i posuto pistacijama.

PRIVATNI ALBUM

Kada putovati

U Jordan treba otići u proljeće ili na ljeto. Zimi je ondje naprosto prehladno. S druge strane, dobra strana zime je što je tada ondje znatno manje gostiju pa vas neće izluđivati gužve na frekventnim turističkim punktovima.

Džeparac

Napravite procjenu troškova prije nego što krenete na put. Jordan je relativno skupa zemlja.

image

Restoran u beduinskom štihu.

PRIVATNI ALBUM

Destinacija bez vina

Ljubitelje vina razočarat će činjenica što ga ondje na vrlo malo mjesta možete konzumirati, s obzirom na to da je riječ o muslimanskoj zemlji. Poslužuju ga u nekim restoranima, no vrlo je skupo.

Linker
24. travanj 2024 19:15