Pričam ti priču...

Gosti su već ludi za njima: Posebne i intrigantne turističke ture zavladale su Splitom

Među turistima sve je traženiji trend storytelling šetnji iza kojih se kriju vodiči kostimirani u povijesne osobe. Predstavljamo Splićanku Petru Blažević, koja posjetitelje s našom baštinom upoznaje kao rođakinja Ivana Lupisa, izumitelja torpeda.

Turistička sezona na našoj obali samo što nije počela, a Split ove godine ima i jedan dodatan adut za privlačenje što više gostiju. Riječ je o projektu Dalmacija storytelling destinacija, koji je pokrenula Splitsko-dalmatinska županija s ciljem inovativnog pristupa prezentaciji i turističkoj valorizaciji svih vrsta znamenitosti. U suradnji s turističkim vodičima te muzejskim ustanovama osmišljene su tematske interpretacijske šetnje važnim lokalitetima, prirodnim fenomenima i muzejskim postavima na kojima turistima autentične priče prenose oživljeni baštinski likovi, a jedna od njih je šetnja s Magdom Lupis, rođakinjom izumitelja torpeda Ivana Lupisa. Ulogu Magde na sebe je preuzela kustosica Pomorskog muzeja Split, Petra Blažević, koja je za naš portal opisala kako izgleda jedna storytelling šetnja.

image

Kustosica Pomorskog muzeja Split Petra Blažević kao Magda Lupis, rođakinja hrvatskog izmutelja Ivana Lupisa.

SASA BURIC/CROPIX

"Magda Lupis je autentična povijesna osoba iz 19. stoljeća i bila je Lupisova daleka rođakinja. O njezinom privatnom životu nema puno zabilježenih dokumenata. Zna se da se nije udavala niti imala potomaka, što je timu koji je osmišljavao moj lik dalo slobodu formiranja njene osobnosti. No, detalji njene biografije nisu presudni. Ono što je važno jest da je živjela u turbulentnom stoljeću punom važnih prekretnica pa šetnja s njom predstavlja svojevrsni vremeplov našom pomorskom poviješću”, kazala je mlada kustosica iz Splita. Kako nam je objasnila, okosnica njezinog storytellinga je posjet Pomorskom muzeju na splitskoj Tvrđavi Gripe gdje se turisti, između ostalog, upoznaju i s ostavštinom Magdinog rođaka Ivana.

Inovator Ivan Lupis bio je pomorski časnik austro - ugarske mornarice rodom iz Rijeke, a 1866. izumio je i sagradio prototip torpeda kojeg je kasnije usavršio britanski strojarski inženjer Robert Whirehead.

Čitajte i: Odlični izleti oko Zagreba: Pronašli smo šest izletišta koja će vam ‘napuniti baterije‘

Neprocjenive povratne informacije

"Posjetitelje dočekam pred muzejom, a svi glumimo da smo putnici na parobrodu koji putuje duž cijelog Jadrana i u sklopu tog putovanja nakratko smo stali u Split”, objasnila nam Petra Blažević, koja nam je i istaknula da su reakcije na splitski storytelling sjajne.

U okviru ovog projekta realizirane su 23 tematske interpretacijske ture kroz koje se predstavlja 16 baštinskih likova.

image

Nakon Zagreba i Rijeke storytelling šetnje nudi i Split.

SASA BURIC/CROPIX

"Većina kolega samostalno tumači jedan baštinski lik, no ima i parova u kojima su udružene snage. Imamo i jednu posebno neodoljivu četveronožnu kolegicu! Magarica splitskog Prirodoslovnog muzeja i ZOO-a članica je interpretatorskog tima pisca Marka Uvodića. Pojedine ture već su komercijalno dostupne na tržištu i povratne informacije gostiju su nepocjenjive. Naravno, posebno im je zanimljivo sve što Hrvatsku razlikuje od drugih destinacija: od kulturne baštine koje je spoj toliko različitih utjecaja, preko mediteranske gastronomije i općenito životnog stila pa do golemih sportskih uspjeha naše sićušne zemlje", ponosna je Petra Blažević.

Linker
24. travanj 2024 10:19