Tomislav Kristo / Hanza Media
Tulumari se

Blagdanska čarolija diljem Hrvatske - adventska događanja od sjevera do juga

Svjetla su upaljena, divovski borovi postavljeni i ukrašeni, sa štandova i iz kućica fino miriše... Nakon što blagdansku atmosferu osjetite u svom gradu, iskoristite vikend za zabavu u drugim mjestima.

SPLIT

Najsunčaniji Advent

Advent u Splitu nisu samo kućice na Rivi (s tradicionalno bogatom ugostiteljskom ponudom), nego i događanja u Getu, na Pjaci i Prokurativama. Tijekom Gastro Get festivala održavaju se izložbe, promocije i nastupi glumaca, a Galadvent u Ulici kralja Tomislava okupio je proizvođače unikatnih hrvatskih proizvoda, koji se prodaju na Božićnom sajmu. Ispred Galerije umjetnina sve je u ‘urbanom điru’- pa se može uživati u jazzu uz slasne zalogaje, jam session večeri s nogu te čaši prosecca ili vrhunskog vina. Obližnji Đardin (Strossmayerov perivoj) oaza je za djecu i mlade, a u programu sudjeluju Glazbena mladež, dječji zbor Srdelice i drugi klubovi koji svaki dan izvode drugu božićnu bajku.

Advent u Splitu Promo

KARLOVAC

Čarolija susreta

Glavna atrakcija u gradu na četiri Rijeke je najveće božićno drvce u Hrvatskoj. Čak 2,5 kilometra lampica krasi bor visine 27 metara, a posjetitelje će obasjavati do 30. prosinca. Centar prvog organiziranog Adventa u Karlovcu je oko novog Glazbenog paviljona, gdje su postavljene kućice sa zimskim koktelima, sarmama, gulašima, kobasicama... U kulturno-glazbenom programu sudjelovat će više od 700 sudionika iz svih gradova Karlovačke županije, ali i gosti poput bendova Pavel, Detour, Meritas te kantautorice Mije Dimšić.

Filip Trezner / Advent u Karlovcu
Najveće božićno drvce u Hrvatskoj

ZADAR

Đir po Kalelargi

Osim adventskog sajma i glazbene pozornice na Trgu Petra Zoranića, blagdanska je atmosfera obuzela i četvrti Kampo Kaštelo te Varoš. Gradom odzvanjaju zvukovi klapske pjesme, ove subote nastupa Giuliano, a 22. prosinca - Darko Rundek. Odlična je i gastronomska ponuda: u kućici Unusual Winter House mogu se kušati juneći burgeri, Kod Rudolfa marinirane paške dagnje i kozice, dok se u kućici Karuba jede bakalar bianco spravljen po sto godina starom receptu.

ČAZMA

Božićna priča obitelji Salaj

Imanje u Čazmi ove će godine, uz svakodnevni vatromet, obasjati čak 2,5 milijuna lampica. Božićna priča traje do 14. siječnja, a u Advent selu mogu se kupiti proizvodi iz domaće radinosti. Cijena ulaznice je 30 kn, a petkom i subotom se do Salaj Landa može i Božićnim vlakom koji kreće sa zagrebačkog Glavnog kolodvora. U cijenu od 85 kn (djeca) odnosno 90 kn (odrasli) uračunata je karta za vlak do Ivanić-Grada i autobus do imanja.

Grabovnica, 011216.
Bozicna prica obitelji Salaj ove godine navrsava 15 godina postojanja. Bozicna prica posebna je po tome sto je svake godine bogatija po sve vecem broju lampica koji je prvi put presao brojku od dva milijuna.
Na fotografiji: Bozicna prica obitelji Salaj.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / Hanza Media

OSIJEK

U oblaku pozitive

Cijeli prosinac traje najveći adventski sajam u Slavoniji i Baranji s klizalištem na glavnom trgu i bogatim programima za djecu. Uz tradicionalni program nudi se i alternativni Advent - Winter Sofa. Vikendima se na krovu Esseker centra, s pogledom na središte grada i Dravu, održava glazbeni program u kojem dominiraju najbolji DJ-i iz regije - Milly, Omer, Umba, Flegma i Pill Jackson. Sve je to, naravno, popraćeno ugostiteljskom ponudom, a cijena ulaznice (s konzumacijom pića) je 25 kuna.

Winter Sofa
Osječka Winter Sofa

VELI IŽ

Snježna kraljica

Iako je snijeg na otoku u zadarskom arhipelagu zadnji put padao prije pet godina, mjesni odbor Velog Iža odlučio je tijekom adventskih događanja organizirati noćnu skijašku utrku. Iška Snježna kraljica održat će se 23. prosinca u 19 sati, a skijat će se na pravom snijegu, dopremljenom kamionima iz Like. Ciljna ravnina bit će na središnjem trgu Slancu, a skijalište će biti smješteno na nizbrdici Galiji. Do otoka se može doći besplatnim katamaranom iz Zadra.

DUBROVNIK

Winter Festival

Od studenog u Gradu traje Zimski festival, a njegov dio su božićno-novogodišnja događanja na više lokacija u povijesnoj jezgri. Dječja božićna oaza je u Uvali Lapad, gdje je postavljeno klizalište i vlakić, a u glazbi se uživa sve od Brsalja do Gundulićeve poljane, gdje su organizirani nastupi na otvorenom. Ove je subote, primjerice, koncert grupe Pavel ispred Crkve Sv. Vlaha. Božićni sajam postavljen je na Stradunu, gdje lokalni obrtnici prodaju svoje rukotvorine, božićne ukrase, ali i slastice.

Facebook/Dubrovnik Winter Festival

ŠIBENIK

Adventura za pamćenje

Šibenska događanja objedinjena pod nazivom Adventura odvijaju se u eko duhu: na štandovima i kućicama u perivoju Roberta Visianija nema plastike! Centar zbivanja je ispred Krešimirova doma, gdje je postavljena popularna Raketa - najveće gradsko božićno drvo. Ispred Kraljeva je dvora pozornica na kojoj u blagdanskom ozračju nastupaju bendovi Auguste, Detour, Dubioza Kolektiv, Elemental, Neno Belan i Fiumens... Osam dana prije Božića tradicionalno se peku fritule, i to tijekom zabavne manifestacije Freetulada - natjecanja u pripremanju te dalmatinske slastice.

Sibenik, 010117.
Repriza doceka Nove godine uz koncert benda Elemental na Adventuri.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / Hanza Media
Adventura Šibenik

Linker
15. travanj 2024 16:39