Daniel Županc
FANTASTIČNA ATRAKCIJA

Bečka "Kuća mora" bogatija za još jednu atrakciju – Atlantski tunel

Najposjećenija atrakcija među ljubiteljima životinja u Beču zasigurno je bečki zoološki vrt "Tiergarten Schönbrunn", no po zanimljivosti nimalo ne zaostaje niti "Kuća mora" (Haus des Meeres).

Bečka "Kuća mora" smještena je u samom centru glavnog austrijskog grada u topovskom tornju iz Drugog svjetskog rata. U njoj živi preko 10.000 životinja, što je čini najvećim akvarijem u Austriji. Od sredine prosinca ovaj je zadivljujući akvarij bogatiji za još jednu vjerojatno u cijelom svijetu jedinstvenu atrakciju. Nakon dvije godine planiranja i gradnje otvoren je Atlantski tunel.

Riječ je o 10 metara dugačkom staklenom tunelu koji vodi kroz akvarij zapremine od 500.000 litara, što na posjetitelje ostavlja dojam boravka u samom moru. Posjetitelje pri tom od morskih životinja – počevši od bezopasnih malih riba do morskih pasa – dijeli samo 12 centimetara debelo akrilno staklo. Dugo planiranje se isplatilo, jer je "Kuća mora" ovom investicijom u vrijednosti od 3 milijuna eura dobila više prostora za posjetitelje, ali i nove životinje. Na proljeće će novi dio bečke "Kuće mora" u kojem trenutno nalazi oko 1000 riba tako doseliti i velike ribe poput muriniki, velikih bucnjeva i dodatnih morskih pasa, a očekuje se i desetmilijunski posjetitelj.

Linker
12. travanj 2024 16:20