Zmajevac
 Nenad Milić
Ljepote ravnice

Baranja je raj za hedoniste, ali i avanturiste: Prirodne ljepote, dobra hrana i još bolje vino

Regija smještena između Drave i Dunava, u kojoj se njeguje tradicionalna gastronomija, idealno je odredište za sladokusce i hedoniste, donosimo najbolje destinacije i preporuke!

Za posjeta Baranji, vinorodnom ravničarskom kraju na krajnjem istoku Hrvatske, omeđenom Dravom i Dunavom, sladokusci i hedonisti sigurno će doći na svoje, ali će mnogi nakon višednevnog boravka vjerojatno morati na dijetu. Uz domaći ajvar, čvarke i baranjski kulen, u koji se osim mesa, češnjaka, slatke i ljute paprike tradicionalno stavlja i bijeli papar, obavezno treba kušati i šarana pečenog na rašljama, fiš, langošice - domaće lepinje te "baranjski bakalar" - sušenu štuku kuhanu s krumpirima.

Idealno polazište je Kopačevo, selo smješteno na granici s Parkom prirode Kopački rit, čiji se stanovnici ponose vlastitom tradicijom i bogatom turističkom ponudom.

Kopacevo 03.09.2019
Kopacevo putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Drvene staze u Parku prirode Kopački rit

Kopački rit je najveća fluvijalno-močvarna nizina u Europi, čiji se izgled tijekom godine mijenja ovisno o intenzitetu plavljenja Dunava i Drave, a najveće je rastilište i mrijestilište ribe u Podunavlju te najvažniji ornitološki rezervat u zemlji. U njemu se gnijezdi čak 140 vrsta ptica, koje možete razgledati u muzeju Čaplja u Kopačevu.

Za hedoniste i avanturiste

Ako ste avanturističkog duha, u obližnjem kampu možete unajmiti kanu ili kajak za vožnju po kanalima te ptice promatrati uživo. Vrijedne pažnje su i Zlatne grede, najveći adrenalinski park na istoku Hrvatske.

Kopacevo 03.09.2019
Kopacevo putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Nova verzija starog jela: čips od šarana.

Prespavati se može gotovo u svakom selu kod gostoljubivih domaćina u sobama, apartmanima i na OPG-ovima, a vlasnicima kućnih ljubimaca posebno je atraktivan Didin konak, jer ih onamo mogu povesti sa sobom. Ljubitelji riječnih delicija na svoje će doći u Kovač čardi, smještenoj na izlasku iz sela Suze prema Zmajevcu, gdje se uz tradicionalni fiš mogu kušati jedinstvena jela poput perkelta od ribljih obrazina, pohane riblje mliječi, jetrice od soma te čvaraka od šarana.

Kopacevo 03.09.2019
Kopacevo putovanje
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Restoran Didin konak u Kopačevu.

Carstvo vina i okusa

Etno selo Karanac, smješteno u srcu Baranje, u općini Kneževi Vinogradi, ponosi se svojom Ulicom zaboravljenog vremena, u kojoj su kuće sagrađene na tradicionalni baranjski način od - blata i pljeve. U Obrtničkoj ulici brojne su posvete lokalnim majstorima i zanatlijama, među njima i Gezi Borbašu, koji je prema legendi 1905. napravio prvi baranjski kulen. U Karancu se jela na žlicu kuhaju u ćupovima, zemljanim loncima, a gostima se poslužuje isključivo domaći kruh, pečen uz otvorenu vatru u zemljanim pećima.

Knezevi vinogradi, 140414
Obilazak seoskih gospodarstava u Etno selu Karanac, vinske ceste Belje i nove Vinarije Belje u Knezevim Vinogradima. Posjet jedinstvenom vinskom arhivu u starom podrumu uz pratnju: Djuro Horvat, direktor Jamnice, Zarko Kovacic, voditelj vinogradarstva Belja
Ljiljana Vajda Mlinacek, izvrsna direktorica sektora marketinga i turizma Belja Marijan Knezevic.
Na fotografiji: Stari podrum Belje, arhiv.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Vinski podrumi Belje

Kneževi vinogradi poznati su po svojoj vinskoj cesti na kojoj možete zaviriti u podrume lokalnih proizvođača kao što su Szabo, Kolar, Kusić, Josić, Kalazić, Gerštmajer..., dok u podrumu Vina Belje, čija je gornja etaža ukopana u Banovo brdo, pod vodstvom enologa možete kušati i arhivsku graševinu, chardonnay, sivi i crni pinot, cabernet sauvignon, merlot te frankovku. Želite li prenoćiti u neposrednoj blizini Osijeka, posjetite imanje Pannonia Terranova u Bilju, čija svaka individualno uređena soba ima zasebni ulaz s trijema, a doručak se poslužuje na otvorenoj terasi.

Efekt media
Grah u ćupu

Ljubitelji aktivnog turizma također će doći na svoje, jer Baranjom na putu od Njemačke do Crnog mora prolazi dio Dunavske biciklističke rute, kao i Panonski put mira, koji se proteže uz dravski nasip. Poseban pak doživljaj očekuje jahače, koji u konjičkom klubu Capistro u Bilju mogu unajmiti konja te uživati u rekreativnom jahanju imanjem, okruženom šumom i Starom Dravom.

Pročitajte i:

Prirodno bogatstvo koje oduševljava! Impresivna Dinara najljepša je baš u rano ljeto

Bijeg u prirodu najbolji je odmor: Posjetite neka od blaga Hrvatske i uživajte u očaravajućim prizorima

Njegovo veličanstvo - Dubrovnik! Slavna prošlost i ljepota koja oduzima dah svjetske elite

Jamajka: Prizor iz raja i ludi tulumi u ritmu reggae muzike

Kamo na izlet? Krški dio Zagrebačke gore jedan je od njezinih najljepših dijelova

Linker
11. travanj 2024 11:28