Piknik sa stilom

Bajkovito prazničko slavlje: Posjetite dvorac koji je u ovo doba godine posebno atraktivan

Obilježite praznik rada na velikoj proslavi koja će se 1. svibnja održati u podnožju dvorca, uz limenu glazbu, nastupe zborova i, naravno, grah.

Dvorac Trakošćan je atraktivan u svako doba godine, no kao izletničko odredište rijetko je kad tako zanimljiv kao prvog dana svibnja, kad se u njegovu podnožju organizira velika proslava Praznika rada.

image
DEPOSITPHOTOS

Od jutarnjih sati svoje tradicijske proizvode nudit će licitari i lokalni OPG-ovi i udruge, nastupat će glazbeni sastav Kumovi, limena glazba iz Bednje, kulturno-umjetnička društva Josip Genc, Josip Jedvaj i Cvetlinski zvon te Ženski pjevački zbor KUD-a Leskovec i drugi, a od 12 sati dijelit će se tradicionalni prvomajski grah. Okružen parkovima, šumom i jezerom koje je, doduše, sada ispražnjeno jer ga je trebalo temeljito očistiti i obnoviti, te smješten na vrhu brežuljka, Trakošćan izdaleka privlači pozornost svojim bijelim zidovima i obrambenim kulama.

image
NIKOLA VILIC/CROPIX

Čitajte i: Za vikend se zaputite u Mali Lošinj - oazu odlične kuhinje i aktivnog odmora koji liječi dušu i tijelo

Nalazi se samo malo više od sat vremena vožnje od Zagreba i četrdesetak minuta od Varaždina i jedan je od najatraktivnijih u Hrvatskoj.

image
SHUTTERSTOCK

Njegova duga povijest, tijekom koje je mijenjao nekoliko gospodara, počinje u 13. stoljeću, kada je na tom mjestu podignuta promatračka utvrda, na čijim je temeljima poslije nadograđivan, a današnji je oblik poprimio u 19. stoljeću kada je njegov vlasnik bio podmaršal Juraj Drašković. Danas je u njemu i muzej s mnoštvom eksponata koji prikazuju kako se nekada živjelo u tim krajevima.

Linker
14. travanj 2024 19:24