ne propustite

Prva interaktivna izložba o povijesti dijabetesa: Od mrava koji su pomogli otkriti bolest do senzora koji olakšavaju svakodnevicu

U godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica otkrića inzulina, Zagrebačko dijabetičko društvo organiziralo je prvu interaktivnu izložbu o povijesti dijabetesa, a zanimljivim sadržajem i ilustracijama, cilj je ukazati na to da su i oboljelima u Hrvatskoj dostupna najnovija tehnološka rješenja zahvaljujući kojima se dijabetes može držati pod kontrolom.

"Dijabetes pod kontrolom" naziv je prve interaktivne izložbe o povijesti dijabetesa koju je, uoči nadolazećeg Svjetskog dana šećerne bolesti (14. studenoga) organiziralo Zagrebačko dijabetičko društvo.

Trodnevna izložba javna je i besplatna za sve građane koji na pet interaktivnih ekrana postavljenih na zagrebačkom Cvjetnom trgu mogu doznati sve o povijesti dijabetesa, dijabetesu u Hrvatskoj, osobnim iskustvima oboljelih, ali i TIR-u, novoj mjernoj jedinici za kontrolu dijabetesa koja oboljelima omogućuje kvalitetnije ishode liječenja.

U sklopu izložbe, građani mogu i testirati svoje znanje o simptomima bolesti koju se često naziva „tihim ubojicom“ i od koje u Hrvatskoj boluje 500 000 osoba.

"Iako je riječ o kroničnoj bolesti, s dijabetesom se može živjeti kvalitetno, no nužno je razumjeti bolest, informirati se o njezinim posljedicama, a potrebno je i redovito komunicirati s liječnikom. Prilagodbom životnog stila, pravovremenim prepoznavanjem bolesti, ranim uvođenjem optimalne terapije (uz poželjan individualizirani pristup) te edukacijom o dostupnim tehnološkim rješenjima, bolest se može staviti pod kontrolu pa smo upravo ovom izložbom htjeli ukazati na to da je cijela povijest dijabetesa, zapravo povijest napretka u medicini i tehnologiji te da su nam danas u Hrvatskoj dostupna sva medicinska pomagala koja oboljelima uvelike olakšavaju život s dijabetesom", izjavila je dr.sc. Ana-Marija Liberati Pršo, dr.med. specijalist interne medicine.

image

Povijest dijabetesa

SLAVEN JANDJEL

Vodeći uzrok smrti

Dijabetes je treći vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, a posebice je zabrinjavajući podatak da jedna od dvije oboljele osobe, ne zna da ima dijabetes. Većina oboljelih danas ima dijabetes tipa 2, a on se u čak 70 posto slučajeva može spriječiti usvajanjem zdravih navika.

Za razliku od dijabetesa tipa 2 kojega se povezuje s debljinom i suvremenim sjedilačkim načinom života, uzroci nastanka dijabetesa tipa 1 nisu poznati, no smatra se kako postoji više faktora koji mogu doprinijeti njegovom nastanku, uključujući genetske faktore. No, važno je znati da se i dijabetes tipa 1 može kontrolirati pravilnom terapijom i odgovarajućim životnim stilom.

image

Povijest dijabetesa

SLAVEN JANDJEL

"Izrazito je važno da oboljele osobe imaju podršku u svojoj okolini jer živjeti s dijabetesom ponekad nije jednostavno. No, mene bolest ne sprječava u poslu, sportskim aktivnostima, druženjima i općenito uživanju u svakom danu. Veseli me činjenica da su nam danas u Hrvatskoj dostupni sustavi za kontinuirano praćenje glukoze koji „za nas“ odrađuju stalnu kontrolu razine glukoze u krvi, a što je najvažnije, takvi sustavi glukozu mjere jednostavno i bez nužnog bockanja u jagodice prstiju. Osim toga, novi uređaji omogućuju praćenje vremena provedenog u ciljnom rasponu (TIR-u) pa točno mogu detektirati potencijalno problematične dijelove dana i, zahvaljujući tome, bolje razumjeti svoje tijelo i način na koji ono reagira na unos pojedine hrane, vježbanje i lijekove", rekla je Maja Kalaica, autorica bloga Hrana bez grijeha koja svoje ideje i savjete s oboljelima dijeli na Instagram profilu te na YouTube kanalu Blue Heart.

Na izložbi koja obuhvaća sve ključne događaje iz medicinske povijesti vezane za otkriće bolesti i razvoja odgovarajućih terapija, može se doznati kako se dijabetes liječio u antičko doba, kakvu su važnu ulogu u povijesti dijabetesa imali mravi i psi, tko je bila prva osoba na svijetu kojoj je ubrizgan inzulin te zašto se veliki dio zasluga u razvoju humanog inzulina može pripisati bakteriji E. Coli, a može se pogledati sve do ponedjeljka, 15. studenoga.

Linker
18. travanj 2024 23:35