Povodom Dana žena

Zaklada ‘Hrvatska kuća srca‘ poziva žene na besplatno testiranje kojim mogu otkriti kardiovaskularni rizik

Zaklada Hrvatska kuća srca pokrenula je prošle godine projekt ‘Žene i srce‘ kojim želi skrenuti pozornost na činjenicu kako su upravo kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti kod žena, točnije 2019. godine od njih je umrlo 12.673 žene u RH.

Povodom Dana žena u sklopu projekta Zaklada organizira besplatno testiranje kojim žene starije od 45 godina mogu otkriti imaju li povećani rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Sve što je potrebno napraviti jest ispuniti online obrazac i prijaviti se na besplatno testiranje.

Riječ je o screeningu, jednostavnom testu iz krvi na visoko osjetljivi Troponin I. Radi se o kardiospecifičnom biomarkeru u krvi koji pomaže u otkrivanju rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti kod asimptomatske populacije. Osim određivanja troponina u projektu je omogućeno laboratorijsko određivanje lipidograma (ukupni kolesterol. HDL. LDL, trigliceridi), hs CRP-a (visoko osjetljiv C reaktivni protein) te HbA1c (pokazatelj cjelokupne kontrole šećera jer prikazuje kako je šećer u krvi nadziran tijekom protekla 3 mjeseca).

Analiza smrtnosti iz 2019. godine po spolu pokazuje da su od ukupno umrlih od kardiovaskularnih bolesti čak 47,9 posto žene (12.673) i 36,9 posto muškarci (9.347).

Kod žena se bolesti srca češće javljaju nakon 55. godine života, a iako žene ne doživljavaju srčani udar češće od muškaraca, ipak više žena umire od bolesti srca u odnosu na muškarce. Kod žena vjerojatnost smrtnog ishoda srčanog udara može biti i dvostruko veća. Poznata je činjenica kako su žene u mlađoj dobi djelomično zaštićene od rizika srčanog udara zahvaljujući spolnim hormonima, a nakon menopauze zaštita nestaje.

image
Hrvatska kuća srca upozorava da žene od bolesti srca umiru dvostruko više nego muškarci. Preventivni pregledi uistinu su, stoga, nužni.
NATALIA SKOMOROKHINA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Općenito su simptomi srčanog udara kod žena drugačiji i suptilniji, nego kod muškaraca pa ponekada nisu niti prepoznati na vrijeme. Kod žena se rjeđe javlja simptom izrazite boli u prsima, a češće je prisutan osjećaj pritiska ili blage nelagode u prsima te bolovi u drugim dijelovima tijela kao što je bol u području trbuha, ramena, ruke te pojava mučnine, povraćanja, nedostatka daha, vrtoglavice i slabosti.

"Ovom aktivnosti želimo skrenuti pozornost ženama koje su prema godinama u potencijalnoj rizičnoj skupini da ne odgađaju preglede i prijave se na besplatno testiranje. U protekloj godini koja je bila u znaku svjetske pandemije koronavirusa, mnoge su bolesti stavljene u „drugi plan“ te se zdravstveni djelatnici boje porasta oboljelih zbog odgađanja preventivnih pregleda. Naša poruka je jasna – dođite i provjerite svoje kardiovaskularno zdravlje!", istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Informacije o prijavama za testiranje potražite na web stranici: https://contres.hr/

Linker
15. travanj 2024 02:59