OSJEĆAJ PRAVOG PRIJATELJSTVA

Za djecu samo kvalitetno: Donosimo popis najboljih personaliziranih i ručno izrađenih igračaka od prirodnih materijala!

Igračke koje navode na razmišljanje i kreativnost te razvijaju motoričke sposobnosti proizvod su vrijednih i maštovitih ruku domaćih poduzetnika i poduzetnica kojima je osim zabaviti, cilj educirati djecu i pomoći im u kvalitetnijem razvoju.

U moru igračaka teško je pronaći onu koja će djetetu imati posebno značenje. Zato se sve više roditelja okreće ručno rađenim i personaliziranim igračkama koje će najmlađi članovi obitelji zavoljeti, ali od svojih "plišanaca" ponešto i naučiti.

Kako bi uljepšala najljepše i formativno razdoblje života svakog djeteta, vlasnica i glavna kreativka dizajnerske firme Kišta by Vavra, Lea Vavra nastavila je karijeru stopama bake Ružice koja je bila vlasnica prve trgovine i proizvodnje igračaka u Zagrebu - "Igračke Vavra" od 60-ih do 90-ih godina prošloga stoljeća kada je firma poslovala.

Baš poput bake koja je igračke u početku izrađivala sama (a kasnije je imala deset zaposlenih) i patentirala njih oko 160, Lea je izumila modulirane igračke koji dolaze u dijelovima, a mališani imaju zadatak sastaviti ih s gumbićima na što je moguće više različitih načina. Osim Gumbeka koji su dio njezinog diplomskog rada sa studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Lea izrađuje i druge didaktičke igračke poput Ficleka koji dolaze u obliku paketića za sastavljanje igračke – komadića tkanine, vune za punjenje, a kako bi sastavili svoju igračku, mališani po već probušenim rupama moraju i šivati s plastičnom iglom.

Osim navedenih tu su i ostale maštotvorine poput Sunčeka čije su zrake zapravo otpadni materijal od onog od kojeg se izrađuju Gumbeki - čime mlada dizajnerica nastoji reciklirati što je više moguće materijala.

Ni Sunčeko nije tipična igračka pa osim za zabavu služi i za poticanje razvoja oka kroz viđenje šarenila, kontrasta i tome sličnog, a u džepu igračke nalazi se proso i lavanda čime se postiže ugodan miris. Sunčeko osim toga može biti i termofor ako se zagrije ili oblog - ako se stavi u hladnjak.

Tu su i Zmijice - redizajnirane igračke koje je radila i njezina baka, a posebne su po tome što imaju "oči" koje su se koristile u proizvodnji Igrački Vavra, a Kištra koja postoji već četiri godine u ponudi ima i privjeske i modele raznih životinja - Žabica, Pajcek, Šišmiš, Papiga, Medo, Ribica, Galeb, Kornjača, Vjeverica, Hippo, Zeko, Labud.

U ponudi Kištre simpatične dizajnerice mogu se pronaći i personalizirani proizvodi po narudžbi koji se najbolje prodaju, a kupci najčešće naručuju sliku i priliku četveronožnih članova obitelji.

Čitajte i: Tina Gizdić naučila je plesti od bake još kao djevojčica, a sada je hobi pretvorila u posao: Pogledajte njezin ručni rad!

image

Nixa Toys imaju i posebno osmišljenje igračke za djecu s posebnim potrebama.

PRIVATNI ARHIV

Izradom didaktičkih i edukativnih igračaka za djecu u dobi od 1. do 7. godine u obliku slagalica, abeceda i raznih drugih oblika od drveta bavi se Miljenko Šoić, vlasnik Nixa Toys.

Osim na domaćem, njihove igračke prodaju se i na stranom tržištu, a njihov cilj je djeci ponuditi sadržaj koji će im pomagati u razvoju zbog čega u ponudi imaju i igračke posebno osmišljenje za djecu s posebnim potrebama - misaone slagalice.

image

Nixa Toys za bojanje igračaka koriste ekološke boje.

PRIVATNA ARHIVA

Za bojanje igračaka koriste se ekološke boje, a od potpuno prirodnih materijala igračke za najmlađe, ali i one nešto starije ručno izrađuje i Nediljka Kujundžić, vlasnica hrvatskog brenda Nena Dolls.

"Ideja za stvaranje igračaka rodila se kada sam vidjela u izlogu u Zagrebu krpenu lutku šarenih boja. Velika želja da napravim sama jednu takvu pogurala me da pronađem materijale i reciklažom napravim prve svoje lutkice. Prve primjerke sam poklonila svojoj rodbini od koje sam od starta imala veliku podršku", ispričala nam je vlasnica koja danas inspiraciju nalazi svuda oko sebe, uglavnom u dječjoj igri, dječjoj komunikaciji i njihovim potrebama.

Njezine igračke specifične su po tome što su od prirodnih materijala, mekane i sigurne za djecu, a iz Nena Dolls naglašavaju da su i perive u stroju za pranje, što puno znači roditeljima.

Najprodavaniji modeli trenutno su medvjedići, miševi i lutke, a mnogo kupaca najviše traži jednostavnost pa bijela ili bež boja itekako imaju prednost.

"Često naši kupci ostaju ugodno iznenađeni kvalitetom izrade pa su povratne informacije i usmena predaja najbolji motivator za rad", govori vlasnica kojoj najveće zadovoljstvo predstavlja veselje najmlađih.

Isti cilj ima i Tina Gizdić, mlada Splićanka i vlasnica pletenih igračaka brenda Tins Toys koja je plesti naučila još kao djevojčica uz baku Iku Carev koja se na početku i uključila u biznis ne samo kao moralna podrška, već i kao aktivna prodavačica.

Čitajte i: Igračke s porukom: Duga toys domaći su ekološki proizvod koji priča morsku priču malima i velikima

"Moja posebnost su pletene oči, inače su u igračkama one plastične. Samo se zakače kao naušnice, a ja to uopće ne koristim iako je puno lakše. Sama ispletem oči, sigurnije je za djecu, a samo za to treba mi otprilike 45 minuta", objasnila je Tina jednom prilikom za portal Gloria.hr. Od materijala koristi plišanu vunu, a igračke puni poliesterom.

Osim čitavog životinjskog carstva, u ponudu je nedavno uvela i Paddington medu i Spidermana, no najpopularniji model je uspavani zeko. Kupac sam može birati koji detalj želi staviti na glavu i u kojoj boji, a na igračku može isplesti i prvo slovo nečijeg imena pa tako one postaju personalizirane.

Pletene lutkice u ponudi ima i "Mala Igra", brend poduzetnice Jane Dobrinić koja izrađuje različite luktice idealne za ručice koje su tek počele istraživati svijet. Osim luktica, Jana proizvodi i životinje poput zeca i lava, ali i zvečke i žvakalice koje će mališane potaknuti na igru i radoznalost.

"Heklati sam počela u trudnoći jer sam morala mirovati pa sam izrađivala igračkice za svoju buduću curicu. Prijateljima koji su imaju dječicu sam poklanjala zvečkice i svi su bili oduševljeni pa su me tražili da i njima napravim igračke za poklone", opisala nam je Jana odakle ideja za pokretanjem ovog kreativnog biznisa.

"Osim dizajna bitno mi je da su igračke napravljene od prirodnog materijala (pamuka) da ih bebe mogu žvakati, bez tvrdih predmeta te da se mogu prati u perilici rublja", istaknula je Jana od čijih su proizvoda najpopularnije velike lutkice, ali i mini zečići koji su postali jednako traženi u posljednje vrijeme.

Sasvim posebne igračke brenda Duga Toys koje je osmislila domaća kreativka Tanja Šošić oduševile su brojne domaće i strane, velike i male, a rodile su se iz nostalgične ljubavi prema igračkama iz prošlosti - onim pojedinačno izrađenim s posebnom pažnjom i s namjerom da dugo traju.​

Duga Toys su morske životinje - hobotnica, kit, morski konjic i kornjača - šivane ručno od prirodnih materijala i punjenja.

"Najviše koristimo sirovu svilu (buret svila), pamuk, kašmir,frotir, vuna i mješavine vuna i pamuka. Naše igračke imaju vanjski i unutarnji dio i po tome su posebne. Tako se vanjski dio može prati i na taj način igračka traje duže i vaše dijete ima čistu igračku", objasnila nam je Tanja pa je dodala kako je unutarnji dio sačinjen od sirovog pamuka i punjenja silikonskih anti-alergenskih vlakana.

"Želja nam je bila da djeca imaju osjećaj pravog prijatelja, skoro njihovog uzrasta. Tako hobotnica sa svojim krakovima ima 130 centimetara, dok kornjača i kit sedamdesetak. Namijenjene su velikima i malima. Kupuju ih majke za djecu, prijatelji, kume, sestre i tete za novorođenčad, za krštenja. A kupuju i veliki. Netko za ukrasiti dnevnu sobu, netko kao prijatelja, kao jastuk. Čak smo imali arhitekta koji je uzeo našu hobu kao komad dizajna u uređenja, a i svi moreljupci raznih uzrasta", kazala je glavna kreativka brenda.

Linker
20. travanj 2024 08:45