GRUNTEK

Vrtovi budućnosti nedaleko Zagreba: ‘Iznenadilo nas je koliko je velik interes. Trenutačno imamo stotine korisnika‘

Mirta Alfirev, voditeljica marketinga i komunikacija u Grunteku, kaže kako je ovo inovativan koncept koji je dosptupan jedino u Hrvatskoj. Ideja se "izrodila" u prvom "lockdownu".

Potreba za što zdravijom i organskom prehranom sve je češća. No većina zaposlenih ljudima nema vremena održavati vlastiti vrt. Ponekad vrijeme nije problem, ali nemamo dovoljno znanja kako saditi i brinuti se o povrću. Ekipa iza inovativnog projekta Gruntek mozgala je kako riješiti ovaj problem i dosjetili se - najam vrtova. Oni brinu o cijelom procesu, pritom svemu pristupaju ekološki, a vaše je samo da odaberete način kako ćete preuzeti povrće. Uspješno spajaju digitalizaciju, poljoprivredu i zaljubljenike u organsku hranu, a ove je subote Gruntek po prvi puta otvorio svoja vrata za korisnike koji su otkupili njihove mikrovrtove.

Trenutačno je na 22 hektara posađeno 400.000 sadnica.

"Iznenadilo nas je koliko je velik interes. Trenutačno imamo stotine korisnika. Ovo je koncept koji ne postoji nigdje na svijetu. U ovome sudjeluje ogroman broj stručnjaka. Deset naših poljoprivrednika obučavali smo ekološkoj proizvodnji te smo ih umrežili s vanjskim stručnjacima", rekla je Mirta Alfirev, voditeljica marketinga i komunikacija u Grunteku. Svome personaliziranom vrtu možete dati i ime, a tim Grunteka se razveselio kad su shvatili da iza nekih imena stoje i poznati Zagrepčani.

image
Gruntek se prostire na 22 hektara, a posađeno je 400.000 sadnica.
GRUNTEK

Na otvorenju u Prokljuvanima kraj Čazme pristiglo je stotinjak zagrebačkih obitelji, a svoje su vrtove posjetili i kazališni glumac Mislav Čavajda, radijski i televizijski voditelj Frano Ridjan, kazališna glumica Olga Pakalović te načelnik općine Križ Marko Magdić koji je lijepom gestom vrtove na Grunteku osigurao vrtićima u svojoj općini.

Čitajte i: Kao iz snova! Saša Šekoranja nam je otvorio vrata svoje bajkovite vile u kojoj je osmislio limitiranu kolekciju Glorijinih torbi

S ciljem održavanja ekosustava na Grunteku Lara Šafar iz udruge BIUS održala je radionicu izrade hotela za pčele koje će se uskoro smjestiti na vrtovima budućnosti. Program je obuhvatio i brojne dječje radionice edukativnog karaktera, koje su održane u dječjem parku posebno osmišljenom za obitelji s djecom.

image
Može se odabrati osam vrsta povrća, a uskoro će posaditi i voćnjak.
GRUNTEK

Gruntek je prvi koncept digitalizacije i pretplatničkog modela ekološkog uzgoja povrća u personaliziranim mikrovrtovima. Model je to kompleksne organizacije, nabave i logistike, naročito u podzastupljenom sektoru ekološka proizvodnje u Hrvatskoj.

Iza zahtjevnog planiranja poljoprivrednih aktivnosti stoje Silvija Željezić iz tvrtke Geenea koja donosi odluke o prirodnim načinima prihrane i dohrane, Senad Okanović i Nikola Perleta iz tvrtke Eko Impuls koji brinu o uzgoju presadnica te tim od deset poljoprivrednika koji marljivo rade i uče o prirodnim načinima uzgoja povrća.

„Vrtovi budućnosti“ namijenjeni su Zagrepčanima koji se žele educirati o eko uzgoju te koji žele imati mjesto za odmor i opuštanje, mjesto na kojemu raste domaće i ekološki uzgojeno povrće. Brojne suradnje i zakupi vrtova još su u tijeku za prvu sezonu personaliziranih grunteka.

Linker
20. travanj 2024 02:26