Mislav Lešić
 Promo
OKOLO PO ZAGREBU

Vraća nam se 'Okolo': Street art intervencije ponovno će krasiti Zagreb

U kolovozu nam ponovno dolazi drugo izdanje projekta posvećenog umjetničkom istraživanju grada - projekt Okolo i ove će godine oživjeti različite lokacije u Zagrebu.

Skrivene ulice, zaboravljeni prolazi, krošnje zagrebačkih parkova i zakutci Gornjeg grada i ove godine postat će mjesta spontanih susreta prolaznika s umjetnošću. Različite lokacije u Zagrebu "oživjet" će i međunarodno poznati umjetnici iz Francuske, Španjolske i Australije.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, prošle je godine održano prvo izdanje umjetničkog projekta "Okolo", koji je malim intervencijama u samo tkivo grada oživio niz javnih gradskih prostora. Crveni tepih do Gornjeg grada, kumica na stepenicama Dolca, živopisni likovi u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je "Okolo" već oduševio građane i turiste.

Promo
Boris Bare

Promo
Mislav Lešić

promo
Oak Oak

I ovoga ljeta, od 17. kolovoza do 1. rujna 2019., preko dvadeset i pet lokacija u samom centru Zagreba pretvorit će se u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. Umjetnici iz različitih područja, uključujući svjetlosne instalacije, urbani zeleni dizajn, uličnu umjetnost, interaktivni dizajn i fotografiju, svojim će umjetničkim radovima u formi urbanih intervencija skrenuti pažnju na ljepotu i potencijal dobro poznatih ili pak zaboravljenih javnih prostora, istovremeno ih mapirajući u jedinstvenu gradsku šetnju u kojoj baš svatko može naići na "komad umjetnosti", iznenaditi se, a katkada i nasmijati.

Uz desetak domaćih umjetnika, u Zagrebu će svoj trag ove godine ostaviti i svjetski poznata imena. Francuski par Ella & Pitr na međunarodnoj street art sceni poznat je po predimenzioniranim karikaturnim likovima, španjolski umjetnik Javier Riera jedan je od majstora kada su u pitanju landscape svjetlosne instalacije, dok Australac Michael Pederson svjetsku javnost osvaja svojim humorističnim uličnim minijaturama koje postavlja na neočekivanim mjestima.

Promo
Michael Pederson

DCIM0MEDIA\DJI_0558.JPG
Promo
Ella Pitr

Linker
18. travanj 2024 05:17