#ČITAM #GLEDAM #SLUŠAM

Vikend preporuka Igora Mikloušića: Knjiga najpoznatijeg psihologa i tri krimi serije

Psiholog Igor Mikloušić u našoj rubrici Čitam, gledam, slušam, otkriva da je napokon pronašao vrijeme za omiljene kriminalističke serije, ali i da je knjigu u rukama zamijenio onom – u slušalicama.

#gledam

Od početka godine nadoknadio sam neke stvari koje sam ranije propustio i napokon pogledao par britanskih krimi serija koje su mi bile na listi čekanja. Prvenstveno The Fall, a nakon toga Stranger i Stay Close. Iako se stilski razlikuju, svaka od serija ima intrigantnu radnju i puno neočekivanih zapleta, provučenih kroz niz moralnih dilema. Definitivno moj najdraži žanr.


#slušam #čitam

U zadnje vrijeme puno više knjiga preslušam nego što ih pročitam. Zadnja knjiga koju sam preslušao i preporučio bih svima je Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress od možda najutjecajnijeg, i svakako najpoznatijeg, psihologa današnjice Stevena Pinkera. Knjiga daje drugačiji pogled na zadnjih nekoliko stotina godina naše civilizacije, koje pokazuju kako smo nepobitno i nezaustavljivo napredovali po svim pitanjima koja utječu na našu dobrobit, od zdravlja, i pravde do sigurnosti i sreće te kako je sav taj pozitivan napredak posljedica prosvjetiteljskih vrijednosti i trijumf znanosti i razuma.

Njegova posljednja knjiga koju sam sad počeo čitati "Rationality: What It Is, Why It Seems Scarce, Why It Matters" nastavlja se na tu temu i iznimno je važna upravo u današnje doba post-istine, teorija zavjera i globalne pandemije u kojoj se svima čini da je "ona druga strana" izgubila razum.

Čitajte i: Ovo su trenutno tri najgledanije serije na Netflixu: ‘Stay Close‘ pala s prvog mjesta

Linker
25. travanj 2024 09:27