promo
NOVI ŠPANJOLSKI FILM

Večeras počinje Ciklus španjolskih komedija u kinu Tuškanac

Ako ste razmišljali što sa sobom za ovaj tmurni ponedjeljak, jedno od mogućih rješenja bi mogao biti tjedan španjolske kinematografije u zagrebačkom kinu Tuškanac. Ovaj put u centru pažnje su 'pomaknute' komedije.

Ciklus španjolskih komedija večeras otvara jedna romantična iz 2015. 'Na sporednom kolosijeku' u kojoj se isprepliću ljubavne priče petero članova iste obitelji. Slijedi 'Besramno', vizualno atraktivan film na granici između drame, farse i komedije apsurda. Strukturiran altmanovski s velikim brojem protagonista na zanimljiv način isprepliće povezanost, ali i okrutno suparništvo u borbi za dobivanje uloge grupe mladih glumaca.

Redatelj Pablo Berger je hrvatskoj publici poznat po višestruko nagrađivanoj nijemoj i najvećim dijelom crno-bijeloj verziji 'Snjeguljice' koju će publika ovog tjedna vidjeti kao dio programa "Propustili ste, pogledajte". Još jedan Bergerov film je uključen u ciklus, a radi se o višestruko nagrađivanom ostvarenju 'Torremolinos 73'.

U filmu 'Mrtvima se žuri', redatelj Ángel de la Cruz na zanimljiv način stvara komiku suprotstavljajući dva potpuno drugačija svijeta. Najpoznatiji među redateljima u ovom ciklusu, visoko cijenjen i u međunarodnim razmjerima, Alex de la Iglesia upravo je za film 'Ferpektni zločin' (kod nas se svojedobno prikazivao pod nazivom 'Ševac i njegov pijevac') bio nominiran za Europsku nagradu za režiju i to s punim pravom, jer je svaki kadar ovog njegovog filma maksimalno vizualno dotjeran.

Pored nekih sličnosti koje povezuju većinu španjolskih komedija ovaj izbor je zanimljiv zbog zavidna dometa, a možda još i više zbog velike tematske, pa i stilske različitosti izabranih pet filmova. Iako su redatelji svih pet komedija muškarci, u svima ipak dominiraju žene što je rezultiralo mnogim sjajnim ženskim ulogama.



Program "Propustili ste pogledajte" uz ciklus španjolskoga filma donosi i novi film Julia Medema 'Ma ma' s Penelope Cruz u glavnoj ulozi.

Detaljan program prikazivanja pogledajte ovdje.

Linker
25. travanj 2024 12:21