"Friedl Kubelka One Is Not Enough"

U Zagreb stiže zanimljiva austrijska fotografkinja i filmska umjetnica

Friedl Kubelke, fotografkinja i filmska umjetnica ovog će petka, 4. studenog, u zagrebačkoj Galeriji SC otvoriti izložbu pod imenom "FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough" s početkom u 19:30. Program otvorenja pratit će filmske projekcije, dijaprojekcije i razgovor s umjetnicom koji počinje u 20h. Ova multimedijska večer izuzetna je prilika koja omogućava uvid u slojevit i iznimno cijenjen rad ove umjetnice

Kubelka, koja se kao filmska autorica potpisuje s Friedl vom Gröller poznata je po kratkim, crno-bijelim 16 mm filmovima, uglavnom bez zvuka. U trominutnim vinjetama podvrgava psihoanalitičkom pogledu kamere članove obitelji, slučajne prolaznike, ljubavnike i poznanike. Provocirajući granice između dokumentarnog i insceniranog, neugodnog i tabuiziranog, dirljivog i duhovitog, Kubelka gradi svoj redateljski postupak portretnih filmova. Njima se vratila nakon četiri desetljeća sustezanja od filma, dijeleći životno partnerstvo s bardom svjetske filmske avangarde.

Profesijom fotografkinja, godinama radeći za »industriju ljepote«, iscrpljuje teme starenja, kompleksnog odnosa kćeri i majke, fizičke i psihičke boli, tijela i erotike. Njezine filmove otkrivali smo postupno, kao i cijela filmska zajednica, upoznavši se s njima na prvim izdanjima 25 FPS festivala.

promo

"U izložbenom projektu 'FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough' fokus je na pojedinim serijskim radovima u kombinaciji s portretima kreativaca iz Senegala (pacijenti iz Atelier d'Expression, psihijatrijske klinike u Dakru) te slikama iz arhiva. Izložena je skupina radova koje kontinuirano izrađuje od 1970-ih, serija Gedankenreihen, a u njoj su portretirane uglavnom žene u procesu razmišljanja. U projekciji dijapozitiva u okviru programa otvorenja bit će predstavljena i poznata serija portreta filmaša American Independent Cinema (npr. Paula Sharitsa, Jacka Smitha, Morgana Fishera, Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa, Stana Brakhagea...). Također, u Galeriji SC bit će izložene portretne fotografije Kennetha Angera i Brucea McClurea te cjelovita serija Das Sechste Jahresportrait (1997/98) koju Kubelka rijetko pokazuje", najavljuje kustos projekta Dietmar Schwärzler.

promo

Izložba je nastala u suorganizaciji Kulture promjene Studentskog centra i Udruge 25 FPS, a održava se u sklopu projekta "Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)" kustoskog kolektiva WHW i Kathrin Rhomberg. Predstavlja radove iz bečke zbirke "Kontakt" zajedno s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički preispituju. Projekt je posvećen Mladenu Stilinoviću (1947. – 2016.), i naslovljen je prema njegovom radu iz 1993. godine. "Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)" odvijat će se tijekom nekoliko mjeseci (studeni 2016. – svibanj 2017.) u šest epizoda u raznim galerijskim prostorima, ateljeima umjetnika i privatnim stanovima.

promo

Linker
20. travanj 2024 04:04