VEDRAN PETEH/CROPIX
Obiteljski tandem

U Ljubljani ovog ljeta nastupaju svjetske zvijezde, među njima i Tonči Huljić s Petrom Grašom

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog najavljeno je jubilarno izdanje najstarijeg i jednog od najznačajnijih glazbenih događanja - Ljubljana festivala. Svjetska imena obilježit će kulturno ljeto nastupima diljem grada.

"Čini se da se svemirska industrija sporije razvija nego Ljubljana Festival“, tim je riječima Festival i generalnog direktora i umjetničkog ravnatelja Festivala, Darka Brleka, predstavio ravnatelj Lisinskog, Dražen Siriščević, koji je i ovom prigodom izrazio podršku ovoj fantastičnoj manifestaciji svjetskih razmjera uz riječi da je to "nešto najveće što se na polju kulture može stvoriti – ne samo u susjedstvu, već i u cijelome svijetu“.

Ljeto u Ljubljani bit će u znaku baletnih i opernih predstava, mjuzikla, komornih i simfonijskih koncerata, a na programu će biti i majstorski tečajevi Festivala Ljubljana, Međunarodna likovna kolonija, radionice za djecu i mlade, Ljubljana Festival na Ljubljanici, različite uvodne priredbe prije službenog početka festivala i mnoga druga događanja.

Čitajte i: Povratak na staru lokaciju: Vojko V, Matija Cvek i još 13 muzičkih imena na omiljenom pivskom festivalu

image
VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Najavljujući program Festivala, Darko Brlek izdvojio je neke od najblistavijih vrhunaca ovogodišnjeg izdanja. Među njima su tradicionalna Ljetna noć, mjuzikl Priča sa zapadne strane, maestro Christopher Eschenbach, Béjart Ballet, Faustovo pogubljenje pod ravnanjem Charlesa Dutoita, Edward Clug, dirigent Riccardo Muti, mezzosopranistica Elīna Garanča, John Malkovich, tenor Plácido Domingo, Orkestar Zapadno-istočni divan pod ravnanjem Daniela Barenboima sa solistom Lang Langom, Simfonijski orkestar iz Pittsburgha pod ravnanjem Manfreda Honecka s pijanisticom Hélène Grimaud, tenor Juan Diego Flórez, Tajlandski filharmonijski orkestar pod ravnanjem Alfonsa Scarana, violinistica Lana Trotovšek i violist Maksim Risanov s Londonskim kraljevskim filharmonijskim orkestrom s dirigentom Vasilijem Petrenkom, Ana Netrebko i Jusif Ejvazov, gala koncert Slovenskog okteta, mjuzikl prema baladi Povodni mož (Vodenjak), Vlado Kreslin i mnogi drugi. Festival će svečano zatvoriti Bečka filharmonija pod ravnanjem dirigenta Esa-Pekke Salonena.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Događanja će se održati na više lokacija, ali kao i dosad, središnje mjesto događaja priredbi bit će Ljetno kazalište Križanke.

Program vrijedan skoro pet milijuna eura ostvaren je uz potporu Grada Ljubljane, osnivača Ljubljana Festivala, i gradonačelnika Zorana Jankovića te sponzora, prijatelja Festivala i medijskih pokrovitelja.

Na konferenciji za medije govorio je i skladatelj Tonči Huljić: "Jako mi je drago što sam dio ove priče i zahvaljujem na pozivu za sudjelovanjem.“ On će na Festivalu nastupiti sa svojom predstavom Mediterraneo, na kojoj će kao poseban gost nastupiti Petar Grašo. Riječ je o cross-over projektu koji je predstavljen kao show u kojem će publika moći čuti njegove brojne hitove i poznatu glazbu koju je pisao za druge izvođače i televizijske serije u potpunom drugačijem obliku.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Uz želju da će i u Zagrebu jednom netko prepoznati važnost organiziranja ovakvih glazbenih dragulja, ravnatelj Lisinskog čestitao je za kraj Ljubljani na ovom sjajnom Festivalu očaravajućeg programa u kojem ćemo uživati od 21. lipnja do 8. rujna.

Linker
29. lipanj 2022 13:16