zelene ljepotice

Poželjet ćete ih sve: Pronašli smo lako održive, ljekovite biljke za uzgoj u svakom domu

Pokret lokalne hrane postao je rastuća industrija u SAD-u u posljednjih nekoliko godina i to s dobrim razlogom: lokalno uzgojene biljke, voće i povrće obično su bolje za okoliš i za lokalne zajednice od svojih ‘kolega‘ iz trgovine. Naime, poznato je da sobne biljke pomažu u filtriranju zraka u zatvorenom prostoru, a neke imaju i ljekovita svojstva. Uzgoj vlastitih jestivih biljaka osigurava da točno znate odakle dolazi vaša hrana i kako je uzgojena.

Sobne sobne biljke mogu vašem prostoru dodati neodoljiv šarm i bolju kvalitetu zraka. Ovo su neke verzije koje se za početak lako održavaju, a k tome Samo pripazite na sorte koje nisu pogodne za kućne ljubimce ako imate dlakave prijatelje koji trčkaraju po stanu.

1. Sanseveria trifasciata (Svekrvin jezik ili snake plant)

Sve popularnije moderna sobna biljka koja se lako održava. Voli svjetlo, ali može živjeti u uvjetima slabijeg osvjetljenja u zatvorenom prostoru i ne traži puno vode. Poznata je kao ukrasna sobna biljka koja čisti zrak od nekih toksina, poput benzena, formaldehida, trikloretilena, ksilena i toluena.

image
SHUTTERSTOCK

2. Dracena

Dracaena je savršena za uzgoj u zatvorenom, iznimno je otporna, a do propasti je može dovesti samo krajnje zanemarivanje njezinih potreba za vodom. Često je vidimo u hotelima i uredima, izvrsna je za početnike i unutarnje vrtlare. Otporna je, prilagodljiva različitim svjetlosnim uvjetima, ali ne vole izravnu sunčevu svjetlost.

image
SHUTTERSTOCK

Znate li kako napraviti visilicu? Efektni dodatak koji će svaki prostor učiniti posebnim

3. Biljka žada

Biljke žada imaju sjajne, gumene listove u kojima zadržavaju vodu. Važno je da im se zemlja malo osuši kako biste izbjegli prekomjerno zalijevanje.Biljke žada također mogu dodati prijeko potrebnu vlagu u zrak, osobito tijekom suhih, hladnih mjeseci.

image
SHUTTERSTOCK

4. Zeleni ljiljan ili "pauk biljka"

Idealan je izbor ako ste početnik u svijetu biljaka. Lako ih je razmnožavati i prenijeti sadnju drugim prijateljima. Vole jako svjetlo, ali po mogućnosti ne izravno sunce. Njihovo korijenje također ima tendenciju da napuni teglu, pa će im možda trebati presađivanje svakih nekoliko godina. Osim što je laka za održavanje, zeleni ljiljan poboljšava kvalitetu zraka u kući i uklanja štetne spojeve iz zraka. Biljka je bila dio studije o čistom zraku koju je provela NASA, a pokazalo se da je najučinkovitija u uklanjanju ugljikova monoksida, formaldehida, ksilena i toluena. U kupaonici pak smanjuje pojavu vlage.

image
SHUTTERSTOCK

Vrt u boci! Čudesni biljni terariji iz ruku mlade Vinkovčanke koja je ljubav prema biljkama naslijedila od bake

5. Aloe Vera

Znamo da sobne biljke mogu izbaciti neugodne zagađivače iz zraka, ali ova biljka to čini i daje nam i neke ljekovite sokove. Poznato je da gel aloe vere ima protuupalna i antibakterijska svojstva.Osim toga, biljka aloe vere može godinama rasti u istoj posudi, treba joj malo vode i uklanja formaldehid iz zraka. S ovom ljekovitom čistačicom zraka sigurno nećete pogriješiti.

image
SHUTTERSTOCK

6. Zlatni puzavac

Lako uzgojiva sobna biljka koja uklanja toksine iz zraka, a osim svog jednostavnog uzgoja, zaslužuje simpatije i zbog sposobnosti uklanjanja štetnih toksina prisutnih u zraku prostorije. kao što su, primjerice, formaldehid, trikloreten, ksilen i benzen. Porijeklom iz Oceanije, nije otporan na mraz i hladne zimske temperature. Uzgaja se u poroznom i hranjivima bogatom supstratu.

image
GWI/FLORAMEDIA/GARDEN WORLD IMAGES/
Linker
18. travanj 2024 09:17