Opet zajedno

Pogledali smo specijal ‘Prijatelja‘: ‘U nekim smo bitnim stvarima ostali zakinuti, no teško da ću ih ikad prestati gledati‘

Epizoda bi, da se zadovolje barem moje potrebe, možda trajala pet umjesto nešto manje od dva sata, ali koji istinski obožavatelj "Prijatelja" ne bi radije gledao specijal u nastavcima nego ostao zakinut za, ako se mene pita, sporedne, ali ipak ikone legendarne serije.

Naša novinarka Mia Musulin pripadnica je generacije koja je u vrijeme kada su se "Prijatelji" snimali bila tek beba. No, obožava hit seriju, pogledala ju je nekoliko puta, a željno je iščekivala i specijal u kojem su se zvijezde serije ponovno okupile. Za Gloria.hr osvrnula se na dugoiščekivani specijal.

Zvijezde kultne serije "Prijatelji", Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry i David Schwimmer, u specijalu "Ponovno zajedno" na HBO GO sastali su se baš kao nekad, tijekom deset godina snimanja jedne od najvećih televizijskih uspješnica i to - na starom setu, ali i u gostima slavnom voditelju Jamesu Cordonu, pokraj poznate fontane s uvodne špice.

I mnogi će obožavatelji - oni koji se i dalje šišaju na "Rachelicu", nije im neugodno jer vole da je sve opsesivno čisto kao što to voli Monica, nemaju sluha, ali vole skladati kao Phoebe, sendvič im je omiljeni obrok baš kao Joeyju, sarkazam im je u krvi kao Chandleru, a nemaju sreće u ljubavi kao što često nije imao ni tri puta rastavljeni Ross - reći da im se emocijama nabijenih sat vremena i 40 minuta jako dojmilo, mene se, moram priznati baš i nije.

image
Epizoda "Ponovno okupljanje" može se pogledati n HBO GO.
PROFIMEDIA

Prva epizoda legendarne serije, koja se gledala u 220 zemalja svijeta, prikazana je 22. rujna 1994. na NBC-ju, otprilike mjesec dana prije mog rođenja.

S deset godina, 2004., kada je prikazana posljednja epizoda serije, možda i jesam znala nešto o tim slavnim prijateljima, ali tek kroz srednju školu, a posebno pri odlasku na fakultet, postala sam jedna od onih zagriženih obožavateljica, zaljubljena u svakog lika, ovisno o sezoni i raspoloženju, životnim problemima i fazama u kojma bih se našla - baš kao i moji junaci.

Čitajte i: Ovo smo čekali 17 godina! ‘Prijatelji‘ se ponovo okupili, pogledajte trailer za novu epizodu

Ne moram stoga posebno naglašavati koliko me oduševila činjenica da će se i moji "prijatelji" nakon 17 godina od posljednje emitirane epizode - uz nekoliko odgoda uzrokovanih pandemijom koronavirusa - Ross, Phoebe, Joey, Monica, Chandler i Rachel ponovno okupiti.

Na početku epizode, uz suzne oči slavna ekipa obećavajuće sjeda na onaj svima poznat stari kauč s kojeg su rijetko gledali televiziju i započinju igrati igru pogađanja u četiri kategorije - baš onu u kojoj su nekad izgubile Monica i Rachel pa su se s dečkima morale zamijeniti za stan. Kroz tu se igru prisjećanju nekih epskih scena serija, epizode u kojoj su svi navršavali 30 ili svi saznali za Monicu i Chandlera. Sve to također kroz suze, uz dozu sjete na koju nitko ne može ostati imun pa su stoga, moram priznati, i mene na prvu začarali.

Jednom je prilikom, dok smo zajedno gledali seriju, moj prijatelj iskomentirao glumu sporedne glumice Christine Applegate koja je u seriji glumila Rachelinu sestru Amy s riječima "ono kad su ti sporedni glumci bolji od glavnih". Ne misleći pri tom da su glavni loši, već da su i sporedni "kvaliteta za sebe".

I, upravo tu, ako se mene pita, dolazimo do problema.

Jer, u moru zvijezda koje smo vidjeli u "reunionu", od voditelja Jamesa Cordona, do slavnog nogometaša Davida Beckhama, Justina Biebera, Care Delavigne, Cindy Crawford (koji su održali mini modnu reviju, s Rossovim poznatim kožnim hlačama, kostimom Sputnika i židovskog Djeda Božićnjaka), Lady Gage koja je, zapravo "ničim izazvana" zapjevala Smelly Cat, ne mogu se oteti dojmu da onim "pravim" zvijezdama nije bilo gotovo ni traga. Pojavila se, doduše, Janice sa svojim slavnim glasom, Richard odnosno Tom Selleck, kao i Monicini i Rossovi roditelji, Rachelina sestra Jill odnosno Reese Witherspoon i u Rachel vječno zaljubljen konobar Ghunter, na otprilike minutu svaki.

- Svi su ovi ljudi mogli biti dio epizode, ali Warner Bros odabere Justina Biebera i Jamesa Cordena - napisao je jedan korisnik Twittera uz fotografiju zvjezdanih imena koja su se pojavljivala u originalnim epizodama te među kojima su Brad Pitt i Paul Rudd.

Čitajte i: 'Prijatelji' na poseban način slave 25. godina: Omiljene epizode će se prvi put prikazivati u kinima

Moram priznati da i mene, baš kao ovog obožavatelja zanima - što danas radi Phoebein Mike ili David, Rossovo dijete iz prvog braka Ben ili njegova gay majka Susan ili Emma, kćerkica koju ima s Rachel? Gdje je druga, ona već spomenuta Rachelina sestra Amy (Cristina Applegate), a gdje pak jedan od najpoznatijih gostiju Dana zahvalnosti - Brad Pitt?

image
Brad Pitt samo je jedan od glumaca kojeg nažalost nismo mogli vidjeti u slavnom "reunionu".
PROFIMEDIA

Epizoda bi, da se zadovolje barem moje potrebe, možda trajala pet umjesto nešto manje od dva sata, ali koji istinski obožavatelj "Prijatelja" ne bi radije gledao reunion u nastavcima nego ostao zakinut za, ako se mene pita, sporedne, ali ipak ikone legendarne serije.

Prosječna ocjena epizode možda bi ipak došla do nekih +3.

Tomu je pridonijela i činjenica da me nekoliko puta čak i rasplakala - posebno tijekom prikazivanja posljednje scene na koju ću valjda za života plakati, ali i tijekom svjedočanstava fanova iz svih dijelova svijeta - od Gane do Slovačke - koji su "Prijateljima" liječili depresije i ljubavne brodolome.

Saznala sam i da im je najteže od svega bilo snimati scene sa slavnim majmunom Marcelom, ali i nešto o čemu se šuškalo - da su Ross i Rachel odnosno Jennifer i David bili zaljubljeni u stvarnom životu. Splet životnih okolnosti nije ih spojio, ali nježnosti su nerijetko izmjenjivali na setu.

image
Ross i Rachel bili su zaljubljeni i u stvarnom životu.
PROFIMEDIA

Ispovijesti autora serija, Davida Cranea i Marte Kauffman također su svijetle mi točke epizode jer ovi genijalci i vizionari pričaju o temama poput castinga koji je trajao mjesecima, osjećaju koji se probudi u njima kad su shvatili da je vrijeme za završiti jednu takvu priču, kao i koliko im je reakcija publike na setu određivala scenarij - publika je, naime, zbog svoje reakcije kad su ih prvi put vidjeli skupa, zaslužna zašto su Monica i Chandler postali jedna od najljepših ljubavnih televizijskih priča.

- To je serija o tranzicijskom razdoblju rane odrasle dobi, kada vi i vaši vršnjaci niste povezani s obitelji, nemate stalne partnere, a u vezi budućnosti jednako ste uzbuđeni i nesigurni. Jedino izvjesno što imate ste vi jedni drugima. E pa kad ta ista ekipa, koja je do nedavno glumila upravo takve likove počne osnivati obitelj, iako je to nešto što najmanje želiš, shvatiš da je došlo vrijeme za kraj - riječi su kojima, uz gromoglasni pljesak publike, završava okupljanje slavne šestorke.

"Prijatelji" zaista jesu nadišli vrijeme, nacionalnost, kulturne barijere, pa čak i vlastite zastarjele nedostatke s kojima se nitko nije mogao povezati, jer ispod svega toga, to je serija o nečem istinski univerzalnom – o prijateljstvu.

I, bez obzira na gorak okus od epizode ponovnog okupljanja teško da ću ih ikad - prestati gledati.

Linker
20. travanj 2024 06:56