POPULARAN BALET

Počinje prodaja karata za najtraženiji balet ‘Orašar‘! Razgovarali smo s glavnom balerinom: ‘Publici darujemo čaroliju‘

Nakon što prošle godine zbog pandemije predstava nije bila na repertoaru, ove blagdane publiku očekuje šesnaest izvedbi popularnog baleta "Orašar".

Kada je davne 1892. u Sankt Peterburgu prvi put izveden balet "Orašar" publika i kritika nije baš oduševljeno prihvatila to novo djelo skladatelja Petera Iljiča Čajkovskog. Muziku je skladao na bajkovitu priču o djevojčici Klari i njezinom blagdanskom daru, drvenom vojniku Orašaru koji se pretvara u princa, spašava ju od zločestih miševa i vodi ju u čaroban svijet Vile šećera. No sredinom prošlog stoljeća "Orašar" se izrodio u bajkoviti bijeli balet koji je osvojio svijet i postao neizostavni dio blagdanskog repertoara mnogih kazališta pa tako i onih domaćih.

Predstava je to koja je osvojila publiku svih generacija, pogotovo onu najmlađu zbog svoje čarobne priče, a glazba koja ju prati danas je postala bezvremenska.

image

Baletni spektakl Orašar u HNK Split

VOJKO BASIC/CROPIX

U zagrebačkom HNK-u "Orašar" igra već desetljećima i uvijek se traži karta više pa oni koji ju žele ponovo ili po prvi put pogledati, trebaju požuriti na kazališnu blagajnu jer prodaja karata počinje 3. studenog. Karte će biti dostupne i online, a prva od šesnaest planiranih izvedbi na repertoaru je 1. prosinca. Dio predstava bit će izveden po epidemiološkim mjerama sa smanjenim brojem publike, a nekoliko predstava izvest će se pred punim gledalištem, isključivo s covid potvrdama.

Jedna od poznatih osoba koja će se sigurno naći u publici je manekenka Zvončica Vucković koja je i sama kao djevojčica nastupala u tom slavnom baletu.

- Odmalena obožavam balet, pohađala sam i zagrebačku Školu klasičnog baleta tako da sam kao i svi polaznici te škole nastupala u ulozi mišića i djevojčice. To mi je bez konkurencije najdraži balet, na njega sam godinama vodila i svoje kćeri kada su bile male i to diljem svijeta. Pogledala sam ga sigurno više od trideset puta, razne koreografije i svaki put mi je bio kao prvi, posebno emotivan i dirljiv. Za mene je 'Orašar' neizostavni sinonim za božićne blagdane, obitelj, nadu, prijateljstvo, ljubav, ali i za sve ono neizostavno što čini blagdane - bajkoviti ukrasi, bor, pokloni... - kazala je naša proslavljena manekenka koja smatra da je "Orašar" bezvremenski balet za velike i male, obavezna kazališna lektira za sve generacije.

image

Zvončica Vucković

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

U zagrebačkoj verziji 'Orašara' koju je 2019. postavio ukrajinski plesač i koreograf Vladimir Malakhov, u ulozi djevojčice Klare plesat će Iva Vitić Gameiro u alternaciji s Riekom Suzuki, Natalijom Kosovac, Asukom Maruo i Anamarijom Marković, dok će Orašara, odnosno princa, plesati Guilherme Gameiro Alves u alternaciji s Takuyom Sumitomom, Tomislavom Petranovićem i Drewom Jacksonom.

Čitajte i: Život jedne balerine: 'Ni u najtežim trenucima nisam pomišljala na odustajanje'

- U 'Orašaru' sam prvi put plesala kao i mnoge male balerine i baletani kada sam krenula u baletnu školu. To nam je svima tada izgledalo kao san, plesati na velikoj pozornici uz prave profesionalne plesače. Tako da nam je svima 'Orašar' prvi susret s pravom, velikom produkcijom, još tako bajkovit i lijep. Danas plešem Klaru, plesala sam Vilu šećera, tako da mi je taj balet ušao pod kožu. Božić je meni i suprugu posljednjih godina vezan za 'Orašara' tako da blagdane ne provodimo u doma uz obitelj već na pozornici darujući publici čaroliju i veselje. Mislim da nema ljepšeg - kazala je naša baletna prvakinja Iva Vitić Gameiro koju će publika gledati u paru sa suprugom Guilhermom Gameirom Alvesom.

image

Balerina Iva Vitić Gameiro

BORIS KOVACEV/CROPIX
Linker
19. travanj 2024 16:34